8:04

Hörpitkö jo? Tuttu juoma voi suojata vakavalta terveysongelmalta – älä kuitenkaan unohda elämäntapoja

Vihreää teetä säännöllisesti nauttivat voivat tuoreiden kiinalaistulosten perusteella välttyä aivoverenkiertohäiriöiltä hieman muita todennäköisemmin. Yhteys koskee vain vihreää teetä, ei muita teetyyppejä.

Havainnot julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä, ja ne perustuvat lähes 500 000 aikuisen kiinalaismiehen ja -naisen seurantatietoihin. Osallistujista neljännes joi teetä lähes päivittäin, ja heistä lähes 90 prosenttia joi vihreää teetä.

Verrattuna osallistujiin, jotka eivät juoneet lainkaan teetä, vihreää teetä päivittäin tai viikoittain nauttivat sairastuivat aivoverenkiertohäiriöön 4–8 prosenttia epätodennäköisemmin. Myös satunnaisemmin teetä nauttivat olivat pienentyneessä sairastumisvaarassa.

Havaittu yhteys ei ollut kovin voimakas, mutta väestötasolla se voi olla merkittävä. Kiinassa aivoverenkiertohäiriöt ovat yleistyneet etenkin miesten tupakoinnin vuoksi. Vihreä teen juomisen sijaan parempi olisi kuitenkin lopettaa tupakointi, lisätä liikuntaa, laihduttaa sekä syödä monipuolista ja kasvispainotteista ruokaa.

Vihreä tee yhdistetty myös pidempään elinikään

Vihreän teen hyötyjä on selitetty muun muassa sen sisältämillä polyfenoleilla, joiden ajatellaan olevan hyväksi terveydelle.

Hiljattain julkaistiin myös japanilaistutkimus, jossa vihreää teetä runsaasti nauttivien havaittiin elävän jonkin verran muita pitempään. Vihreän teen lisäksi kuitenkin monet muutkin seikat voivat selittää nyt saatuja tuloksia, joten niitä kannattaa tulkita varoen.

Copyright Duodecim 2019. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja