Hoikistu jo huomenna – tee nämä asiat ennen nukkumaanmenoa

salaatti
Shutterstock

Spontaanit mieliteot ja retkahdukset rasvaisiin ruokiin tai sokerisin herkkuihin ovat suurimpia syitä painonnousulle. Kun valmistaudut hieman etukäteen, pystyt pitämään mieliteot paremmin kurissa.

Painonpudotus ei tapahdu yhdessä yössä, mutta pieni valmistelu illalla saattaa kuitenkin lopulta vaikuttaa vaa'an lukemiin. Jos hoikistuminen ja terveellisemmät elämäntavat ovat tavoitteitasi, kokeile ottaa seuraavat tavat osaksi iltarutiinejasi.

Totuttele eväisiin

Suunnittelemattomuus on yksi syy, joka ravintoasiantuntijoiden mukaan johtaa painonnousuun. Jos tapanasi on sortua lounasaikaan hillittömiin kilokalorimääriin läheisessä kahvilassa tai työpaikan ruokalassa, kannattaa totutella kantamaan eväät kotoa mukaan. 

Oikein tehtynä esimerkiksi salaatit ovat oiva valinta, sillä ne ovat täynnä nälän taltuttavia kuituja ja proteiineja. Ne myös pitävät verensokerin tasaisena.

Valitsetpa sitten millaisen salaatin tahansa, sinun on helpompi pysyä perillä sen sisältämistä kilokaloreista, kun olet sen itse tehnyt. Ja kun teet sen valmiiksi jo edellisenä iltana, et joudu stressaamaan siitä aamulla tai unohtamaan eväitä kokonaan ajanpuutteen vuoksi. Pakkaa eväät jo valmiiksi eväsrasiaan, jotta säästyt kaikelta ylimääräiseltä vaivalta aamulla. Nappaa mukaan myös välipala, esimerkiksi pähkinöitä tai jogurttipurkki, iltapäivän helpotukseksi.

Aamut haltuun

Jos olet aamu-uninen ja aamusi ovat lähinnä yhtä säheltämistä ja yritystä ehtiä ajoissa töihin, kannattaa harkita myös aamupalan tekemistä valmiiksi jo edellisenä iltana. Näin et sorru runsassokerisiin muroihin tai muuhun helppoon, mutta epäterveelliseen aamiaiseen. Jos et ehdi syömään kotona, voit napata myös valmistamasi aamupalan mukaan ja syödä sen työpaikallasi. Painonpudotuksen kannalta on kuitenkin oleellista, että kuitua ja proteiinia sisältävä aamupala todella tulee syötyä.

Kokeile esimerkiksi ruisleivän välissä kananmunaa, salaatinlehtiä, rucolaa ja paprikaa. Tai jos smoothiet ovat juttusi, voit tehdä valmiiksi pilkottuja ainesosia, kuten mansikoita, banaania, mustikoita, lehtikaalia ja pinaattia, sisältäviä pusseja valmiiksi pakkaseen. Ota aamulla pakastimesta yksi pussi ja tyhjennä se tehosekoittimeen. Lisää loput tarvittavat ainesosat, kuten jogurtti ja siemenet, ja aamun ensimmäinen ateriasi on pian valmis. Muista kirjoittaa pussin päälle, mitä ainesosia kyseinen sekoitus vielä tarvitsee.

Myös tuorepuuro on kätevä, yön aikana valmistuva aamupala.

Suunnittele päivällinen

Jos olet selvinnyt jo aamiaisesta ja lounaasta kiitettävin arvosanoin, et taatusti halua sortua päivällisellä kiellettyihin ruokiin. Kun tulet töistä nälkäisenä, on vaarana se, että nappaat jääkaapista jotain nopeaa, helppoa ja epäterveellistä. 

Kun kerran käytät illastasi hetken seuraavan päivän aamiaiseen ja lounaaseen, mikset valmistelisi samalla hiukan päivällistäkin? Pilko valmiiksi salaattiainekset tai pilko kesäkurpitsaa, paprikaa ja bataatteja, joita voit paahtaa tai grillailla seuraavana iltana.

Jos keittiössä häärääminen ei enää innosta, käytä edes hetki siihen, että mietit, mitä aiot syödä seuraavana päivänä. Kun suunnittelet, mitä syöt ja mitä ainesosia tarvitset, todennäköisemmin myös toteutat aikeesi.

Lähde: Fitsugar

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.