Helppo vinkki lasagnen uudistamiseen – korvaa jauheliha tällä ainesosalla

savulohilasagne
Lasagnea ei suinkaan tarvitse valmistaa aina juuri jauhelihasta. Hellapoliisi / Kati Jaakonen

Lasagne kuuluu monen suomalaiskodin luottoresepteihin. Poimi vinkit siihen, kuinka klassikkoreseptiä kannattaa tuunata, jos siihen kaipaa vaihtelua!

Jauheliha on tärkeä osa perinteistä lasagnea. Klassikkoherkun voi kuitenkin valmistaa jauhelihan lisäksi myös esimerkiksi herkullisesta kylmäsavulohesta, joka jättää ruokalajiin ihanan savun aromin.

Ruokabloggaaja Hellapoliisin eli Kati Jaakosen reseptillä klassinen lasagneresepti saa aivan uudenlaista makua lämminsavulohesta, jolla korvataan jauheliha. Yhtä lasagne-erää varten tarvitset noin 700 grammaa lämminsavulohta.

Hellapoliisin savulohilasagne

6–8 annosta

2 sipulia
2–3 isoa porkkanaa
1 palsternakka
3 lehtisellerinvartta
1 punainen paprika
2 rkl raastettua piparjuurta
½ chilipaprika
2 isoa valkosipulinkynttä
3 rkl rypsi- tai auringonkukkaöljyä
1 ½ l vettä
100 g tomaattipyreetä
2 kasvisliemikuutiota
1 dl vehnäjauhoja
1 ½ dl vettä
2 tl basilikaa, oreganoa tai muuta kuivattua yrttiä
200 g paprika-chilituorejuustoa
300 g juustoraastetta
n. 700 g lämminsavustettua lohta
9–12 lasagnelevyä

Pinnalle:
100 g juustoraastetta

Kuori ja hienonna sipulit.

Kuori porkkanat ja palsternakka ja leikkaa ohuiksi suikaleiksi.

Suikaloi lehtisellerinvarret ja paprika.

Hienonna kuorittua piparjuurta ja valkosipulinkynnet.

Kuumenna öljy isossa kattilassa ja lisää sipulit, porkkanat, palsternakka, lehtiselleri, paprika, piparjuuri, chilipaprika ja valkosipulinkynnet. Kääntele hetki.

Mittaa joukkoon vesi ja lisää tomaattipyree ja kasvisliemikuutiot. Anna kiehua noin 20 minuuttia.

Sekoita vehnäjauhot ja vesi keskenään ja lisää neste ohuena nauhana höyryävään liemeen koko ajan sekoittaen. Anna kiehua hiljalleen noin viisi minuuttia.

Lisää kuivatut yrtit ja paprika-chilituorejuusto, juustoraaste ja paloiteltu savulohi. Kuumenna.

Laita kastike ja lasagnelevyt kerroksittain reunalliseen uunivuokaan siten, että päälle jää kastikekerros.

Ripottele halutessasi pinnalle hieman juustoraastetta.

Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.

Anna ruoan vetäytyä 15 minuuttia ennen tarjoilua.

Tarjoa raikkaan salaatin kanssa.

Lähde: Hellapoliisi

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.