Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Heikki Salmela keksi vuonna 1972 grillillään mullistavan tuotteen, josta tuli huippumenestys: "Selvästi meillä oli vaimoni Kirstin kanssa toimiva visio"

Heikki Salmela ja Hesburgerin paprikamajoneesia.
Heikki Salmela ja Hesburgerin paprikamajoneesia. Hesburger
Julkaistu 12.10.2019 09:01

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Suomalaisen Hesburger-pikaruokaketjun perustaja Heikki Salmela kertoo, miten syntyivät ketjun menestystuotteiksi muodostuneet majoneesit. Erityisesti kurkkumajoneesista kasvoi valtava ilmiö. 

Yksi hampurilaisketju Hesburgerin suosituimmista tuotteista, ja kiistatta suosituin kastike on lisukkeena ja hampurilaisten täytteenä saatavilla oleva kurkkumajoneesi. 

Valkoinen kurkkumajoneesi sai alkunsa Heikki Salmelan käsissä vuonna 1972, kun turkulaismiehen vaimonsa Kirstin kanssa pyörittämä Puutorin Grilli alkoi myydä jättihampurilaisia.

heikki salmela kuva 2
18-vuotias keittiömestari Heikki Salmela.Heikki Salmela, Hesburger

Tästä Hesburger sai alkunsa:

Hesburgerin historia alkaa vuodesta 1966, jolloin Heikki Salmela perusti Kirsti-vaimonsa kanssa Naantaliin Kievarin grillin. 1970-luvulla uutteran yrittäjäpariskunnan tie jatkui kohti Turkua, jossa erityisesti Puutorin Grilli nautti paikallisten suosiosta.

1980-luvulla pikaruokakulttuuri rantautui entistäkin vahvemmin Suomeen ja katukuvaan alkoi ilmestyä ihka oikeita pikaruokaravintoloita. Ilmiön myötä syntyi myös ensimmäinen Hesburger-ravintola, joka avattiin vuonna 1980 Turun keskustaan, nykyiseen kauppakeskus Hansakortteliin.

– Tavoitteena oli tehdä kastike ensimmäiselle kokolihatuotteellemme. Siinä oli hyvä lihan maku ja siihen piti saada kevyen makuinen kastike. Silloin syntyi Hesburgerin valkoinen majoneesi. Ensimmäisenä myynti-iltana tuotteita myytiin Puutorin grillillä yhteensä viisi, Heikki Salmela muistelee MTV:lle.

Salmela ei tarkkaan muista, mistä idea kurkun lisäämisestä majoneesiin oikein lähti. 

– Taisi olla hetken huumaa.

"Uusi majoneesimme oli mullistava asia"

Majoneesin menekki kasvoi joka tapauksessa nopeasti. Pian Salmela kehitteli myös punaisen paprikamajoneesin saslik-lihavartaalle, joka sekin saavutti suuren suosion. Kurkkumajoneesi muodostui kuitenkin ehdottomaksi suosikiksi. 

– Siitä tuli hyvin nopeasti menestys. Suomalaiset grilliasiakkaat olivat siihen saakka tottuneet sinappiin. Uusi majoneesimme oli käsittääkseni mullistava asia, joka johti siihen, että tämän tyyppisestä hampurilaisesta tuli huippumenestys

Alkuun majoneesia valmistui litran annoksissa. Liiketoiminnan kasvaessa myös majoneesia tarvittiin yhä suurempia määriä, ja nykyään sitä syntyy yhden työvuoron aikana jopa 4000 litraa. Hesburgerin kastikevalmistuksessa työskentelee päätoimisesti noin 10 henkilöä. Olisiko Salmela yli 40 vuotta sitten uskonut, että majoneesista kasvaa jonain päivänä näin iso menestys?

– En välttämättä, mutta selvästi meillä oli vaimoni Kirstin kanssa toimiva visio. Oma majoneesiresepti on keskeinen osa Hesburgerin tuotteiden makua – sitä on mukana jokaisessa hampurilaisessa. 

Salmelan oma suosikki ei kuitenkaan ole legendaarinen kurkkumajoneesi.

– Kyllä se (suosikki) varmaan punainen majoneesi on, Salmela summaa. 

***

Tiesitkö? Näin valmistuvat hampurilaisketjujen hampurilaissämpylät Suomessa:

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Tämä burgeri oli hitti jo ennen juustohampurilaista – nyt sitä saa Suomestakin: "Todellinen legenda"Hesburgerin tuotekehityspäällikkö Eeva Mäki paljastaa, miten uudet tuotteet kehitellään – suuria onnistumisia ja yksi pieni hampurilaisfloppi: "Ei ollut menestys"Heikki Salmela keksi vuonna 1972 grillillään mullistavan tuotteen, josta kasvoi huippumenestys: "Selvästi meillä oli vaimoni Kirstin kanssa toimiva visio"Hesburgerin hurja kasvu pienestä grillistä 500 ravintolan hampurilaisketjuksi – tiesitkö tätä 40 vuotta täyttävästä "Hesestä"?Akseli otti riskin ja käytti viimeiset 150 euroa julisteisiin – neljä vuotta myöhemmin hänen menestysravintolassaan on paistettu jo miljoona burgeriaMyyty jo yli 200 000 annosta – ylistetty helsinkiläinen kebabravintola tuo kauppoihin odotetut tuotteet: "Maku ja rakenne jo niin kohdillaan, että hienosäätämisen voi lopettaa"
RuokaHampurilainenKeksinnötMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 08:15
    Hedelmät

    Hedelmä, jota kannattaa nyt ostaa – edukas kuitupommi!

  • Eilen17:14
    Leivonta

    Superkätevä tapa tehdä joulutortut: "Lopputulos on tosi hyvä!"

  • Eilen08:44
    Ruokakauppa

    Asiakkaat keksivät kieron keinon hyödyntää punalapputarjouksia – näin kommentoivat Lidl, K- ja S-ryhmä

  • 15.11.09:57
    Leivonta

    Torttutaikinaa, lehtitaikinaa vai voitaikinaa? Paras valinta joulutorttuihin

  • 14.11.16:59
    Veneet ja laivat

    Tiesitkö? Laivan buffetista voi saada alennusta tietyssä tapauksessa