2:26

Hedelmäkakku voi säilyä syömäkelpoisena jopa vuosisadan – salaisuus piilee aineksissa

Näin koristelet kakusta helposti säihkyvän joulupallon.

Antarktikselta on löytynyt hedelmäkakku vuodelta 1910, joka on yhä ”lähes syötävässä” kunnossa. Mikä tekee hedelmäkakusta niin pitkäikäisen?

Oikeaoppiset hedelmäkuivakakut vaativat aikaa ”kypsyäkseen”, mutta yleensä ne syödään silti viimeistään parin kuukauden sisällä valmistuksesta. Käytännössä kakut säilyisivät kuitenkin kauemminkin, jopa yli 100 vuoden ajan.

Kuivat ainekset ja alkoholi estävät pilaantumisen

Eräällä amerikkalaisperheellä on kulkenut suvussa, ikään kuin perintökalleutena, jo vuodesta 1878 hedelmäkakku. Kakku ei ilmeisesti maistu enää kovinkaan kummoiselta, mutta on kuitenkin syömäkelpoista.

Myös Antarktikselta on löytynyt reilun vuosisadan ikäinen hedelmäkakku, joka löytäjiensä mukaan on edelleen ”lähes syötävä”. Kakku löytyi löytömatkailija Robert FalconinAntarktikselle jättämistä tavaroista.

Miten kakku voi säilyä noin kauan menemättä homeeseen tai pilaantumatta? Salaisuus piilee kakun ainesosissa, jotka ovat suurimmilta osin jo säilöttyjä hedelmiä ja pähkinöitä. Kuivat ainekset eivät luo tarpeeksi kosteutta, jotta mikrobit voisivat lisääntyä, eli se estää bakteereiden kehittymisen kakussa.

Myös alkoholi auttaa, sillä perinteinen hedelmäkakku sisältää vähintäänkin jonkin verran alkoholia. Kakun viilenemisen jälkeen, useimmat leipurit kietovat kakun juustokankaaseen, joka on kasteltu esimerkiksi brandyssa tai rommissa ja siirtävät kakun ilmatiiviiseen rasiaan. Tämä estää homeen ja hiivan kehittymisen kakun pinnalle – ja pitää kakun myös herkullisen kosteana.

Kakku kypsyy kuin viini

Joidenkin mielestä hedelmäkakut ovat kuin viinit, eli ne vain parantuvat ikääntyessään. Kun kakun antaa seistä muutaman kuukauden – tai jopa vuoden, mausta tulee voimakkaampi ja monipuolisempi. Jotta kuivakakku säilyisi kosteana ja mehukkaana, sitä kannattaa kuitenkin valella aika ajoin alkoholilla.

Todelliset hedelmäkakku-fanaatikot kiistelevät siitä, kuinka kauan kakun tulisi antaa marinoitua, jotta lopputulos olisi täydellinen. Vaikka kakku säilyisi kauemminkin, yleisesti ottaen suositellaan, että se nautittaisiin kahden vuoden sisällä kakun valmistuksesta.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja