Hauska tarina suosikkituotteen takaa – näin pekoni päätyi suomalaisten lautasille
![Copyright: HK. HK1982](https://im.mtvuutiset.fi/image/6799666/landscape16_9/1600/900/c2497d57cbba79fc24bb85b78cbacec8/Od/hk1982.jpg)
Lähes jokainen suomalainen tietää Amerikan Pekonin, mutta tiedätkö, mistä idea tämän herkun valmistukselle oikein sai alkunsa?
Ajatus pekonin valmistuksesta syntyi HK:n johdon Amerikan matkalla vuonna 1976. Opintoretkellä Atlantin takana olleiden aamu alkoi aina runsaalla hotelliaamiaisella, jossa tarjolla oli tietenkin pekonia.
Eräänä aamuna tuotantojohtaja Erkki Pesonen totesi pekonia syödessään toimitusjohtaja Jaakko Hjelmille, että ”kyllä mekin tällaista osaamme tehdä”. Tuliaisena valtameren takaa saatiin idea pekonista.
Alkuperäinen HK Amerikan Pekoni on pysynyt lähes muuttumattomana 40 vuoden ajan, aina Amerikan lipun inspiroimaa pakkausta myöten.
Alku ei kuitenkaan ollut helppo. Pekonin valmistus porsaan kyljestä oli vaativa prosessi, ja uusien laitteiden lisäksi tarvittiin ammattitaitoa, kärsivällistä kokeiluhenkeä ja intohimoa. Esimerkiksi viipaloinnista vastaavat joutuivat hakemaan oppia Tanskasta.
Amerikan Pekonin valmistus saatiin kuitenkin käyntiin tasan 40 vuotta sitten vuonna 1978.
1950-luvulla yli kolme miljoona pekonivalmistajaa
Jo antiikin Roomassa nautittiin pekonista. Roomalaisten nimi pekonille oli ”Petaso”.
Pekoni-sana on puolestaan peräisin Ranskasta, missä bacon tarkoittaa suolattua siansivua. Ranskasta bacon omittiin Englantiin, jossa avattiin ensimmäinen pekonitehdas 1770-luvulla.
Todellinen maailmanvalloitus alkoi 1920-luvulla, kun Oscar Mayer esitteli ensimmäisen kuluttajapakatun, valmiiksi viipaloidun pekonin Amerikassa. Tästä alkoi amerikkalaisten pekonivillitys, ja 1950-luvulla Amerikassa oli yli 3 miljoonaa pekonia valmistavaa yritystä.
Lähde: HK
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Kirsin lihapiirakat uunissa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mustikkapiirakka airfryerissa
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Kananmunakastike – legendaarinen kastike perunoille tai kalalle
-
Paistetut kantarellit
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka