Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Harvinaiset viljan korvikkeet – kokeile luontaisesti gluteenittomia superviljoja

Evgeniya Uvarova
Julkaistu 16.03.2015 15:03
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Kokeile rohkeasti näitä vähemmän tunnettuja, mutta erittäin ravintorikkaita viljoja. 

Luontaisesti gluteenittomat viljat sopivat erinomaisesti keliaakikon ruokavalioon, mutta tuovat makua ja ravintoaineita aivan kaikenlaiseen leivontaan ja ruoanlaittoon. 

Teff

Teff on gluteeniton, hirssin sukuinen viljakasvi. Teff-jauho valmistetaan kasvin pienistä siemenistä. Siemenien pienuuden vuoksi jauhot ovat aina täysjyväjauhoja, sillä niitä on mahdoton kuoria. 

teff
Shutterstock

Teff on ravintoarvoltaan erinomainen, sillä se sisältää paljon proteiinia, jopa 12 prosenttia painostaan. Teff on myös erinomainen kuidun lähde, ja sen hiilihydraatit ovat hitaasti imeytyviä. Lisäksi teff sisältää kaikkia ihmiselle välttämättömiä aminohappoja, erityisesti lysiiniä, sekä huomattavia määriä rautaa ja kalsiumia.

Tällä jauholla on erittäin mieto, pähkinäinen maku. Teff-jauho sopii hyvin perusjauhoksi gluteenitonta ruokavaliota noudattaville. Se sopii monipuolisesti sekä suolaiseen että makeaan leivontaan, ja ruoanlaittossa esimerkiksi kastikkeiden suurustamiseen. 

Carob

Carob tunnetaan toiselta nimeltään myös johanneksenleipäpuun siemenenä. Carob on Välimeren alueella kasvava palkokasvi, jonka palko sisältää makeaa, syötävää massaa. Massa kuivataan ja paahdetaan, jonka jälkeen se jauhetaan jauhoksi.

carob

Carob sisältää erittäin paljon kalsiumia ja B-ryhmän vitamiineja, sekä mangaania ja rautaa.

Carob-jauho muistuttaa ulkonäöltään kaakaopulveria, ja antaa leivonnaisille tumman värin. Se on ainutlaatuinen niin makunsa, kuin koostumuksensa puolesta. Perinteisesti carobia on käytetty rauhoittamaan vatsan toimintaa. 

Carob-jauhoa käytetään leivontaan, sekä kaakaon korvikkeena esimerkiksi raakasuklaan valmistamisessa. Jauhe sopii hyvin myös smoothieisiin ja kuumien juomien joukkoon.

Amarantti

Amarantti on gluteeniton ja ravinteikas, hirssin tapaan käytettävä kasvi.

amarantti

Amarantti on ravintoainekoostumukseltaan ainutlaatuinen. Siemenissä on runsaasti proteiinia, rautaa, sekä lysiiniä. Amarantissa on myös runsaasti kalsiumia, jopa enemmän kuin maidossa. Myös kuitumäärä on kolminkertainen vehnäjauhoon verrattuna.

Hyvien ravintoarvojensa vuoksi amarantti sopii hyvin erityisesti kasvissyöjille ja urheilijoille.  

Amarantin maku on miedon pähkinäinen, ja sitä käytetään muiden viljojen tapaan, esimerkiksi puurona tai ruokien lisukkeena. Amaranttia voidaan myös paahtaa popcornin tapaan, sekä idättää.

Psyllium

Psyllium on jänönratamon kuivattua ja jauhettuja siemenkuorta.

psylliumJordache

Siemenet ovat hyvin kuitupitoisia, ja psylliumia käytetään monenlaiseen ruoanlaittoon ja leivontaan lisäämään kuitupitoisuutta. Psylliumilla on samoja ominaisuuksia kuin gluteenilla, joten sitä käytetäänkin gluteenittomassa leivonnassa parantamaan tuotteen rakenneta, sitkoa ja kuohkeutta.

Leivonnassa psyllium sekoitetaan taikinanesteeseen ja sen annetaan turvota 10 minuuttia ennen jauhojen lisäämistä. Voit sekoittaa psylliumia myös smoothieisiin, mehuun, puuroon ja jogurttiin. 

Lähde: Keliakialiitto

Lisää aiheesta:

Syötkö sinäkin kaurapuuroa? Näin se vaikuttaa kehoosiKahdeksan superkevyttä ruoka-ainetta – näitä voit syödä lihomatta niin paljon kuin jaksat!Näitä jyviä kaikkien kannattaisi lisätä ruokavalioonsa – paljon terveysvaikutuksia"Et enää koskaan tarvitse kahvia!" – nämä ruoka-aineet piristävät vielä tehokkaamminTiesitkö? Nämä raaka-aineet ovat oikeita proteiinipommejaAsiantuntija paljastaa litteän vatsan salaisuuden: Syö näitä ruokia
GluteenitonMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Gluteeniton
  • 14.07.202414:34
    Keliakia

    Yhä useammalla todetaan keliakia – tutkija epäilee ympäristöä syyksi

  • 31.08.202314:49
    Huumori

    Kriittinen kirjoitusvirhe muutti sähköpostin otsikon koomiseksi – Keliakialiiton Leila nauraa: "Päin honkia meni"

  • 30.11.202214:48
    Takaisinvedot

    Gluteenittomina myytyjä jauhoja vedetään myynnistä – sisältävät gluteenia

  • 07.10.202215:14
    Ruokakauppa

    Oletko huomannut? Nämä elintarvikkeet ovat ruokakaupoissa vähintäänkin tuplasti tavanomaisia kalliimpia

  • 15.06.202210:45
    Ruokavalio

    Onko soijakastike gluteenitonta? Keliakialiitto tutki 14 kaupoissa myytävää soosia: "Herättää jatkuvasti keskustelua"