Harvinaiset viljan korvikkeet – kokeile luontaisesti gluteenittomia superviljoja

jauho
Evgeniya Uvarova

Kokeile rohkeasti näitä vähemmän tunnettuja, mutta erittäin ravintorikkaita viljoja. 

Luontaisesti gluteenittomat viljat sopivat erinomaisesti keliaakikon ruokavalioon, mutta tuovat makua ja ravintoaineita aivan kaikenlaiseen leivontaan ja ruoanlaittoon. 

Teff

Teff on gluteeniton, hirssin sukuinen viljakasvi. Teff-jauho valmistetaan kasvin pienistä siemenistä. Siemenien pienuuden vuoksi jauhot ovat aina täysjyväjauhoja, sillä niitä on mahdoton kuoria. 

Teff on ravintoarvoltaan erinomainen, sillä se sisältää paljon proteiinia, jopa 12 prosenttia painostaan. Teff on myös erinomainen kuidun lähde, ja sen hiilihydraatit ovat hitaasti imeytyviä. Lisäksi teff sisältää kaikkia ihmiselle välttämättömiä aminohappoja, erityisesti lysiiniä, sekä huomattavia määriä rautaa ja kalsiumia.

Tällä jauholla on erittäin mieto, pähkinäinen maku. Teff-jauho sopii hyvin perusjauhoksi gluteenitonta ruokavaliota noudattaville. Se sopii monipuolisesti sekä suolaiseen että makeaan leivontaan, ja ruoanlaittossa esimerkiksi kastikkeiden suurustamiseen. 

Carob

Carob tunnetaan toiselta nimeltään myös johanneksenleipäpuun siemenenä. Carob on Välimeren alueella kasvava palkokasvi, jonka palko sisältää makeaa, syötävää massaa. Massa kuivataan ja paahdetaan, jonka jälkeen se jauhetaan jauhoksi.

Carob sisältää erittäin paljon kalsiumia ja B-ryhmän vitamiineja, sekä mangaania ja rautaa.

Carob-jauho muistuttaa ulkonäöltään kaakaopulveria, ja antaa leivonnaisille tumman värin. Se on ainutlaatuinen niin makunsa, kuin koostumuksensa puolesta. Perinteisesti carobia on käytetty rauhoittamaan vatsan toimintaa. 

Carob-jauhoa käytetään leivontaan, sekä kaakaon korvikkeena esimerkiksi raakasuklaan valmistamisessa. Jauhe sopii hyvin myös smoothieisiin ja kuumien juomien joukkoon.

Amarantti

Amarantti on gluteeniton ja ravinteikas, hirssin tapaan käytettävä kasvi.

Amarantti on ravintoainekoostumukseltaan ainutlaatuinen. Siemenissä on runsaasti proteiinia, rautaa, sekä lysiiniä. Amarantissa on myös runsaasti kalsiumia, jopa enemmän kuin maidossa. Myös kuitumäärä on kolminkertainen vehnäjauhoon verrattuna.

Hyvien ravintoarvojensa vuoksi amarantti sopii hyvin erityisesti kasvissyöjille ja urheilijoille.  

Amarantin maku on miedon pähkinäinen, ja sitä käytetään muiden viljojen tapaan, esimerkiksi puurona tai ruokien lisukkeena. Amaranttia voidaan myös paahtaa popcornin tapaan, sekä idättää.

Psyllium

Psyllium on jänönratamon kuivattua ja jauhettuja siemenkuorta.

Siemenet ovat hyvin kuitupitoisia, ja psylliumia käytetään monenlaiseen ruoanlaittoon ja leivontaan lisäämään kuitupitoisuutta. Psylliumilla on samoja ominaisuuksia kuin gluteenilla, joten sitä käytetäänkin gluteenittomassa leivonnassa parantamaan tuotteen rakenneta, sitkoa ja kuohkeutta.

Leivonnassa psyllium sekoitetaan taikinanesteeseen ja sen annetaan turvota 10 minuuttia ennen jauhojen lisäämistä. Voit sekoittaa psylliumia myös smoothieisiin, mehuun, puuroon ja jogurttiin. 

Lähde: Keliakialiitto

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja