Hans Välimäki tyrmää hehkutetut hittiruoat: "Keinotekoista ja kumimaista"
Televisiostakin tuttu keittiömestari ja Michelin-kokki Hans Välimäki listasi vuoden 2016 onnistujat ja epäonnistujat ruokamaailmassa. Välimäki tyrmää listassaan suurta huomiota osaksi keränneet kasvisruokainnovaatiot.
Keittiömestari Hans Välimäki summasi Facebook-sivuillaan ruokavuoden 2016 kohokohdat. Listalle mahtui kuitenkin mukaan myös muutamia kokin mukaan ”epäonnistujia”. Medioissa parrasvaloihin nousseet kasvisruokainnovaatiot, kuten nyhtökaura ja härkis eivät saa huippukokilta suitsutusta. Välimäki tituleeraa listallaan ”laboratorioruoat, kuten nyhtökauran, härkiksen ja muut kumimaiset seokset” vuoden epätulokkaaksi.
Nyhtökaura on soijaton ja vehnätön, koostumukseltaan lihamainen kasvistuote. Se valmistetaan Suomessa kaurasta ja palkokasveista. Nyhtökauraa valmistaa Gold&Green Foods.
Härkis puolestaan on kasviperäinen vastine jauhelihalle. Se valmistetaan Suomessa nimensä mukaisesti pääosin härkäpavuista.
Mifu on Valion kehittelemä Suomalaisesta maidosta valmistettu ruokarae, jota voi käyttää lämpimissä ruoissa esimerkiksi jauhelihan, kinkun ja kanan tapaan.
– Härkis, pärkis ja tsärkis! En kyllä välitä niistä ollenkaan. Sanotaan näin, että jos minun pitäisi jollekin ulkomaiselle, vaikka ranskalaiselle keittiömestarille selittää, että mitä ne ovat, niin tulisi varmaan muutama voimasana ja iso kysymysmerkki, Välimäki kommentoi aihetta Makuja.fi-sivustolle.
– Ihan sama, mitä ihmiset syövät, mutta minkä takia pitää syödä keinotekoista laboratorioruokaa. En ymmärrä. Miksei voisi sitten syödä tavallisia kasviksia? Välimäki ihmettelee.
"Margariinikin on kopioruokaa"
Välimäki kertoo aina vastustaneensa kaikenlaista kopioruokaa. Esimerkiksi virvoitusjuomiin keittiömestari ei koske ollenkaan, vaan juo mieluummin vettä tai viiniä.
– Margariinikin on kopioruokaa. Se on ihan turhaa.
Hans Välimäen ihmettelee erityisesti sitä, miksi nyhtökauraa ja härkistä hehkutetaan niin pyyteettä.
– Se on minulle ihan yksi lysti, mitä ihmiset syövät ja jos joku menestyy tällaisella tuotteella, niin siitä vaan. Mutta ihmettelen. Ja sitten on vielä se Valion Mifu. Sen sentään ymmärrän, että hävikille pitää keksiä joku käyttötapa, niin miksipä ei lyödä sitä rasiaan ja keksitä uusi tuote.
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan