Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Hans Välimäki tyrmää hehkutetut hittiruoat: "Keinotekoista ja kumimaista"

Kasvisperäinen valmiste nyhtökaura ei kerää kehuja keittiömestari Hans Välimäeltä. Nyhtökaura oli vuoden googlatuin ruokasana Suomessa vuonna 2016.
Kasvisperäinen valmiste nyhtökaura ei kerää kehuja keittiömestari Hans Välimäeltä. Nyhtökaura oli vuoden googlatuin ruokasana Suomessa vuonna 2016.Lehtikuva
Julkaistu 03.01.2017 10:51

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Televisiostakin tuttu keittiömestari ja Michelin-kokki Hans Välimäki listasi vuoden 2016 onnistujat ja epäonnistujat ruokamaailmassa. Välimäki tyrmää listassaan suurta huomiota osaksi keränneet kasvisruokainnovaatiot.

Keittiömestari Hans Välimäki summasi Facebook-sivuillaan ruokavuoden 2016 kohokohdat. Listalle mahtui kuitenkin mukaan myös muutamia kokin mukaan ”epäonnistujia”. Medioissa parrasvaloihin nousseet kasvisruokainnovaatiot, kuten nyhtökaura ja härkis eivät saa huippukokilta suitsutusta. Välimäki tituleeraa listallaan ”laboratorioruoat, kuten nyhtökauran, härkiksen ja muut kumimaiset seokset” vuoden epätulokkaaksi.

Nyhtökaura on soijaton ja vehnätön, koostumukseltaan lihamainen kasvistuote. Se valmistetaan Suomessa kaurasta ja palkokasveista. Nyhtökauraa valmistaa Gold&Green Foods.

Härkis puolestaan on kasviperäinen vastine jauhelihalle. Se valmistetaan Suomessa nimensä mukaisesti pääosin härkäpavuista.

Mifu on Valion kehittelemä Suomalaisesta maidosta valmistettu ruokarae, jota voi käyttää lämpimissä ruoissa esimerkiksi jauhelihan, kinkun ja kanan tapaan.

–  Härkis, pärkis ja tsärkis! En kyllä välitä niistä ollenkaan. Sanotaan näin, että jos minun pitäisi jollekin ulkomaiselle, vaikka ranskalaiselle keittiömestarille selittää, että mitä ne ovat, niin tulisi varmaan muutama voimasana ja iso kysymysmerkki, Välimäki kommentoi aihetta Makuja.fi-sivustolle.

–  Ihan sama, mitä ihmiset syövät, mutta minkä takia pitää syödä keinotekoista laboratorioruokaa. En ymmärrä. Miksei voisi sitten syödä tavallisia kasviksia? Välimäki ihmettelee.

hansvälimäkiHans Välimäki ei ymmärrä nyhtökauran ja härkiksen suosiota.Str / Lehtikuva

"Margariinikin on kopioruokaa"

Välimäki kertoo aina vastustaneensa kaikenlaista kopioruokaa. Esimerkiksi virvoitusjuomiin keittiömestari ei koske ollenkaan, vaan juo mieluummin vettä tai viiniä.

–  Margariinikin on kopioruokaa. Se on ihan turhaa.

Hans Välimäen ihmettelee erityisesti sitä, miksi nyhtökauraa ja härkistä hehkutetaan niin pyyteettä.

– Se on minulle ihan yksi lysti, mitä ihmiset syövät ja jos joku menestyy tällaisella tuotteella, niin siitä vaan. Mutta ihmettelen. Ja sitten on vielä se Valion Mifu. Sen sentään ymmärrän, että hävikille pitää keksiä joku käyttötapa, niin miksipä ei lyödä sitä rasiaan ja keksitä uusi tuote.

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Suomalainen menestysresepti -ohjelman finalistit on valittu – mikä näistä tuotteista on seuraava ruokakauppojen ykköslanseeraus?Kun kaikki meni koronan takia mönkään, ravintoloitsijat Marjaana ja Katariina kehittivät potentiaalisen menestysruoan: "Luulen, että herkistyn kaupan hyllyllä"EU-parlamentti äänestää pian siitä, saako soijanakkia kutsua nakiksi – suomalaismeppi: ”Tässä ei tiedä, pitäisikö itkeä vai nauraa”Edullista ja helppo valmistaa – Henri Alénilla on yksi ehdoton ruokasuosikki, jota sinunkin kannattaisi kokeilla: "Hemmetin hienon makuista"Kari Aihisella yksi salaisuus täydelliseen bolognesekastikkeeseen – pitää sisältää tietyt perusjutut: "On kyllä ihan älyttömän hyvää"Suosikkituote ei vakuuttanut huippukokki Henri Alénia: "Kuin lasin vettä olisi juonut"
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • 08:37
    Juomat

    Tiesitkö? Linnan juhlien alkuperäinen booliohje vuoti julkisuuteen 1970-luvulla

  • 06:45
    Marjat

    Kaksi todellista kuitupommia: Löytyykö näitä marjoja pakastimestasi?

  • Eilen16:52
    Ruoka

    Mitä päivälliseksi? Tätä Hanna Partanen suosittelee perussalaattiainesten sijaan – "Paljon enemmän kuitua"

  • Eilen08:50
    Ruoka

    Näin saat salaatin joukkoon helposti kuitua ja proteiinia

  • to18:59
    Ruokaniksit

    Tämän helpommaksi ei valkosipulin kuoriminen enää voi mennä