Halvempi öljy voi yllättää: Kallis ei välttämättä olekaan paras valinta ruoanlaittoon

oliiviöljy
Oliiviöljyssä on runsaasti tyydyttymättömiä rasvoja, jotka alentavat kolesterolia. Shutterstock

Ekstra-neitsytoliiviöljy ei välttämättä olekaan sen terveellisempää kuin halvemmat öljyt.

Oliiviöljyn tiedetään olevan terveellistä ja auttavan moniin sairauksiin. Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan esimerkiksi puolet halvempi maissiöljy kuitenkin auttoi kolesterolin alentamiseen jopa paremmin kuin oliiviöljy.

Tutkimuksessa havaittiin, että halvempi maissiöljy voi jopa vähentää tehokkaammin veren rasvapitoisuutta. Korkea rasvapitoisuus on suurin yksittäinen syy sydänkohtauksille ja aivohalvauksille.

Oliiviöljyssä on runsaasti tyydyttymättömiä rasvoja, jotka auttavat kolesterolin hallinnassa. Maissiöljyssä taas on runsaasti monityydyttymättömiä rasvoja, jotka ovat hyväksi sydämelle.

Tutkimukseen osallistuneista heillä, jotka söivät maissiöljyssä kypsennettyjä ruokia, alenivat kolesterolitasot enemmän kuin heillä, jotka söivät kalliissa oliiviöljyssä kypsennettyjä ruokia.

European Journal of Clinical Nutritionin julkaiseman tutkimuksen perusteella voidaan siis päätellä, että saattaa olla turha käyttää rahojaan hintavaan oliiviöljyyn, vaan yhtä hyvä vaihtoehto olisi puolet halvempi maissiöljy.

Tutkimuksessa oli mukana 54 vapaaehtoista, joille annettiin joka päivä kolmen viikon ajan joko oliiviöljyssä tai maissiöljyssä paistettuja ruokia. Vapaaehtoisilta otettiin säännöllisesti verinäyte, jolla tutkittiin heidän veren rasvapitoisuutta. Tutkimuksessa selvisi, että maissiöljyä käyttäneillä kokonaiskolesterolin muutokset olivat suurempia kuin oliiviöljyä käyttäneillä.

Maissiöljy vähensi myös tehokkaammin huonoa LDL-kolesterolin määrää veressä. Hyvän kolesterolin eli HDL-kolesterolin tasoissa ei ollut eroja.

Tutkimuksen havainnot olivat, että maissiöljyn huomattiin alentavan kolesterolia tehokkaammin kuin oliiviöljyn ja tämän uskotaan vaikuttavan sydän- ja verisuonisairauksien riskiin.

Lähde: Dailymail

 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja