Haluatko pudottaa painoa? 10 tapaa aloittaa jo tänään

aamiainen
Shutterstock

Jos painonhallinta on ongelma, kannattaa huomio kiinnittää ennen kaikkea siihen, mitä suuhunsa pistää. Lue vinkit!

Liikunta ja ruokavalio ovat kaksi merkittävintä tekijää painonpudotuksessa. Lue vinkit, joiden avulla saat ainakin ruokapuolen kuntoon arjessasi.

1. Vähemmän kilokaloreita

Painonpudotus on pitkälti matematiikkaa. Laihdut, jos kulutat enemmän, mitä syöt. Jos et siis jaksa liikkua enempää, syö vähemmän. Jos itsekuri riittää, tämä on helpoin tapa pudottaa painoa. Tai kokeile syödä joka päivä 250 kilokaloria vähemmän ja liikkua enemmän 250 kilokalorin edestä. Kun yhtäkkiä kilokalorien määrä siis putoaa 500 kilokalorilla päivässä, pudotat puolisen kiloa viikossa.

2. Juo vettä

Vedenjuonti tietysti nesteyttää, mikä saattaa estää mässäilyä, koska janoisena saatat itse asiassa luulla olevasi nälkäinen. Siksipä ennen ateriaa kannattaakin nauttia lasillinen vettä. Lisäksi vettä sisältävien hedelmien ja vihannesten, kuten kurkun ja vesimelonin, nauttiminen tekee olon kylläiseksi ilman turhia kilokaloreita. 

3. Vihanneksia!

Vihanneksia kannattaa syödä päivässä 5–7 annosta. Saat monipuolisesti ravintoaineita, mutta pudotat myös painoa. Runsaasti kasviksia nauttivat painonpudottajat pudottavat painoaan nopeammin ja enemmän kuin he, jotka jättävät ne syömättä. Kasvikset ja vihannekset ovat vähäkalorisia ja sisältävät usein myös paljon kuitua, joten älä ohita hevi-osastoa ruokakaupassa seuraavan kerran siellä asioidessasi.

4. Aamu alkaa aamiaisella

Aamupalaa ei turhaan sanota päivän tärkeimmäksi ateriaksi. Kun olet koko yön ollut syömättä, hidastunut aineenvaihduntasi saa sysäyksen, kun nautit aamupalan mieluiten tunnin sisällä heräämisestäsi. Jos aamiainen jää väliin, sinulla on luultavasi kiljuva nälkä lounaaseen mennessä ja päädyt ahmineeksi hurjan määrän kilokaloreita. Syö siis aamiainen ja pidä huoli siitä, että se sisältää niin proteiineja kuin kuituakin.

5. Lopeta roskaruoan syöminen

Jos pikaruoka ja muu herkuttelu on syntisi, näet luultavasti tuloksia ennemmin kuin arvaatkaan, jos lopetat mässäilyn. Kun jaksat olla pari viikkoa ilman hampurilaisia, ranskalaisia, pizzaa, sokerisia herkkuja, kofeiinia ja muita vastaavia, et niitä enää kaipaakaan. 

6. Ota eväät töihin

Mikset ottaisi päivälliseltä jäänyttä ruokaa seuraavana päivänä töihin evääksi? Työpaikan ruokalassa tulet todennäköisesti syömään aivan liikaa ja se käy myös kukkaron päälle.  Lisäksi tiedät tasan tarkkaan, mitä evääsi sisältävät, kun olet tehnyt ruoan alusta loppuun itse.

7. Pilko ruokasi

Tuntuu ehkä tyhmältä pilkkoa ruoka pienenpieniksi paloiksi, mutta tämä tapa huijaa aivot luulemaan, että lautasellasi on enemmän ruokaa. Vielä, kun pureskelet palasia hitaasti, tulet kylläisemmäksi nopeasti ja tulet syöneeksi vähemmän.

8. Muista annoskoot

Annoskokojen käsittäminen on yksi painonhallinnan perusteista. Saatat nimittäin luulla syöväsi kohtuullisesti, vaikka todellisuudessa annoskokosi saattavat olla aivan liian suuria. Muista myös, että terveellisetkin ruoat, kuten pähkinät, lihottavat, jos niitä syö liikaa.

9. Älä pidä herkkuja näkösällä

Jos keittiönkaapissasi on pakko säilyttää herkkuja, piilota ne ylimmälle hyllylle. Mitä vaikeampi niihin on päästä käsiksi, sitä epätodennäköisemmin niihin tartut.

10. Juo vihreää teetä

Puhtaan veden lisäksi kannattaa myös vihreän teen juonti ottaa osaksi päivän rutiineja. Jotkin tutkimukset ovat nimittäin osoittaneet, että vihreän teen juominen saattaa antaa aineenvaihdunnalle hieman lisää vauhtia. Lisäksi vihreä tee on antioksidanttinen juoma, joten ei kun nauttimaan! Valitse kuitenkin maustamaton vihreä tee makeutettujen sijaan.

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja