Halpaa ja terveellistä: Näiden kotimaisten herkkujen kysyntä kolminkertaistuu pian
Juurekset ovat loppuvuoden sesonkiruokaa ja näiden kotimaisten terveysherkkujen kysyntä kasvaakin joulukuussa jopa kolminkertaiseksi keskiarvoon verrattuna.
Juurekset ovat viime vuosina raivanneet oikeutetusti paikkansa ruokalautasille niin kodeissa kuin ravintoloissakin. Juuresten valtit ovat herkullinen maku, hyvä ravintoarvo ja ekologisuus. Mikä parasta, juureksia on kaikkien saatavilla ja vieläpä edulliseen hintaan.
Joulu on perinteisesti juuresten juhlaa. Suomalaiseen ruokaperinteeseen kuuluvat rosolli, porkkana- ja lanttulaatikot, mutta juureksista halutaan nauttia myös uusin tavoin ja entistä monipuolisemmin. Porkkanan, punajuuren ja lantun lisäksi suositaan palsternakkaa ja selleriä, maa-artisokkaa ja naurista, pieninä määrinä myös mustajuurta, juuripersiljaa, piparjuurta, retiisiä ja retikkaa.
Kotimaiset Kasvikset Ry:n arvioiden mukaan juuresten kulutus on joulukuussa jopa kolminkertainen vuoden keskiarvokuukausiin verrattuna.
Yhdistele juureksia muihin herkkuihin
Juureksia on helppo yhdistellä, mutta niitä kannattaa maistella myös erikseen ja etsiä niille parhaita makupareja. Porkkanalle sopii fenkoli tai anis, appelsiini tai rakuuna, punajuurelle omena tai timjami, lantulle inkivääri. Manteli, pähkinät ja siemenet täydentävät juuresten makuja, myös öljyinä.
Kaikki juurekset piristyvät piparkakkumausteista: kanelista, neilikasta, kardemummasta, muskotista, inkivääristä tai tähtianiksesta.
Marinoi, paahda tai osta vaikka valmiina
Monen mielestä uunissa paahdettuina juurekset maistuvat kaikkein parhailta, pehmeiltä ja täyteläisiltä. Joulun aikaan juureksia voi kypsentää uunissa lohkoina kerralla enemmänkin, ja kuumentaa pöytään vaihdellen sopiva määrä yrttejä lisäten. Soseutetuista juureksista valmistuu moni herkku, esimerkiksi hienostuneet keitot tai erilaiset tahnat hummuksen tavoin.
Koska juuresten makumaailma on yleensä makea, rinnalle sopii hapokas kastike. Keitettyjä tai höyryssä kypsennettyjä juureksia voi suikaloida ja antaa marinoitua sitrus- tai viinietikkakastikkeessa. Marinoidut juurekset muuntuvat helposti ruokaisiksi salaateiksi, kun niihin lisää esimerkiksi sinihome- tai vuohenjuustoa, kypsennettyjä härkäpapuja, savukalaa tai kinkkua.
Eri tavoin esikäsiteltyjen juuresten valikoimat lisääntyvät joulun alla. Valmiiksi kuoritut, pilkotut, kypsennetyt ja soseutetut juurekset nopeuttavat kokkausta. Täysin valmiitakin juuresruokia kehitetään joka vuosi lisää.
Lähde: MTK
Kokeile reseptejä:
Uunijuurekset
MTV LIFESTYLE
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Pekka Terävän perunagratiini
-
Mangojuustokakku
-
Appelsiininen pääsiäislotta
-
Brie-parsataskut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Vodkapasta eli penne alla vodka – Hanna Hurtan helppo ohje