Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Halpaa ja terveellistä: Näiden kotimaisten herkkujen kysyntä kolminkertaistuu pian

Shutterstock
Julkaistu 18.11.2014 12:11

MTV LIFESTYLE

Juurekset ovat loppuvuoden sesonkiruokaa ja näiden kotimaisten terveysherkkujen kysyntä kasvaakin joulukuussa jopa kolminkertaiseksi keskiarvoon verrattuna.

Juurekset ovat viime vuosina raivanneet oikeutetusti paikkansa ruokalautasille niin kodeissa kuin ravintoloissakin. Juuresten valtit ovat herkullinen maku, hyvä ravintoarvo ja ekologisuus. Mikä parasta, juureksia on kaikkien saatavilla ja vieläpä edulliseen hintaan.

Joulu on perinteisesti juuresten juhlaa. Suomalaiseen ruokaperinteeseen kuuluvat rosolli, porkkana- ja lanttulaatikot, mutta juureksista halutaan nauttia myös uusin tavoin ja entistä monipuolisemmin. Porkkanan, punajuuren ja lantun lisäksi suositaan palsternakkaa ja selleriä, maa-artisokkaa ja naurista, pieninä määrinä myös mustajuurta, juuripersiljaa, piparjuurta, retiisiä ja retikkaa.

Kotimaiset Kasvikset Ry:n arvioiden mukaan juuresten kulutus on joulukuussa jopa kolminkertainen vuoden keskiarvokuukausiin verrattuna.

Yhdistele juureksia muihin herkkuihin

Juureksia on helppo yhdistellä, mutta niitä kannattaa maistella myös erikseen ja etsiä niille parhaita makupareja. Porkkanalle sopii fenkoli tai anis, appelsiini tai rakuuna, punajuurelle omena tai timjami, lantulle inkivääri. Manteli, pähkinät ja siemenet täydentävät juuresten makuja, myös öljyinä.

Kaikki juurekset piristyvät piparkakkumausteista: kanelista, neilikasta, kardemummasta, muskotista, inkivääristä tai tähtianiksesta.

Marinoi, paahda tai osta vaikka valmiina

Monen mielestä uunissa paahdettuina juurekset maistuvat kaikkein parhailta, pehmeiltä ja täyteläisiltä. Joulun aikaan juureksia voi kypsentää uunissa lohkoina kerralla enemmänkin, ja kuumentaa pöytään vaihdellen sopiva määrä yrttejä lisäten. Soseutetuista juureksista valmistuu moni herkku, esimerkiksi hienostuneet keitot tai erilaiset tahnat hummuksen tavoin.

Koska juuresten makumaailma on yleensä makea, rinnalle sopii hapokas kastike. Keitettyjä tai höyryssä kypsennettyjä juureksia voi suikaloida ja antaa marinoitua sitrus- tai viinietikkakastikkeessa. Marinoidut juurekset muuntuvat helposti ruokaisiksi salaateiksi, kun niihin lisää esimerkiksi sinihome- tai vuohenjuustoa, kypsennettyjä härkäpapuja, savukalaa tai kinkkua.

Eri tavoin esikäsiteltyjen juuresten valikoimat lisääntyvät joulun alla. Valmiiksi kuoritut, pilkotut, kypsennetyt ja soseutetut juurekset nopeuttavat kokkausta. Täysin valmiitakin juuresruokia kehitetään joka vuosi lisää.

Lähde: MTK

Kokeile reseptejä:
Uunijuurekset

Rakuunaporkkanat

Henri Alénin juuresmuusi

Härän sisäfileepihvi Kari Aihisen tapaan

MTV LIFESTYLE

Lisää aiheesta:

Rosollista entistäkin parempaa: Oletko hoksannut tuunauskikkaa?Edullinen raaka-aine uunijuureksiin – supermaukasta, eikä tarvitse edes kuoria!Pirjo vinkkaa nerokkaan vaihtoehdon joululaatikoille: "Vähän sellainen unohduksiin jäänyt juttu"Edullinen raaka-aine, joka on täydellinen uunijuureksiin – ei tarvitse edes kuoria: "Älä suotta väheksy"Ruokakaupassa odottaa nyt todellinen kultakaivos! Nappaa nämä hevi-herkut ostoskoriin: "Yksi maukkaimmista..."Syötkö jo? Edullinen raaka-aine, joka on täydellinen uunijuureksiin – ei tarvitse edes kuoria: "Älä suotta väheksy"
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • Eilen17:44
    Ruoka

    Erikoinen suolakurkku hämmensi suorassa lähetyksessä – mikä on suolakurkun ja maustekurkun ero?

  • Eilen10:52
    Helsinki

    Helsinkiä pääsee ihailemaan nyt uudesta paikasta – alla vilistää päivittäin neljännesmiljoona ihmistä

  • Eilen09:42
    Ruoka

    Sikke Sumarilta tärkeä muistutus oliiviöljyn käytöstä: "Mitä ne ihmiset luulevat?"

  • 1.11.17:43
    Ravintolat

    Katrina on työskennellyt tarjoilijana yli 20 vuotta – tällaisia ovat suomalaiset asiakkaat

  • 31.10.17:47
    Ruoka

    Aamujuontajalta täystyrmäys oudolle uutuusjäätelölle