Grillikausi käy kuumana – ethän säilytä kaasupulloa väärin?

Grillaus parvekkeilla on sallittua, mutta osaavatko ihmiset säilyttää grilliensä kaasupulloja oikein? 8:28 Grillaus parvekkeilla on sallittua, mutta osaavatko ihmiset säilyttää grilliensä kaasupulloja oikein?
Grillaus parvekkeilla on sallittua, mutta osaavatko ihmiset säilyttää grilliensä kaasupulloja oikein?

Tukesin asiantuntija muistuttaa, että vaikka kodin parvekkeella on täysin luvallista grillata nestekaasulla, täytyy tilan lämpötilaan kiinnittää erityistä huomiota räjähdysvaaran takia.

Kotitalouksissa saa Suomessa säilyttää maksimissaan 25 kiloa nestekaasua. Tulipalon mahdollisuuden takia nestekaasua ei saa säilyttää kellarissa tai ullakolla. Pullon on oltava pystyasennossa siten, ettei se pääse kaatumaan tai kolhiintumaan.

Monille saattaa tulla yllätyksenä, että esimerkiksi parvekkeella sen sijaan on täysin luvallista säilyttää kaasupulloa. Asiantuntijan mukaan parvekesäilytyksessä tulee kuitenkin huomioida muun muassa tilan lämpötila, joka saattaa auringonpaisteessa nousta liian korkeaksi.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin painelaiteryhmän päällikön Markus Kauppisen mukaan esimerkiksi lasitetun parvekkeen sisällä lämpötila voi nousta erittäin korkeaksi.

– On kuitenkin muistettava, että lämpö on parvekkeen yläosassa. Eli jos kaasupullo on betonilattialla, se alue ei onneksi ole kauhean lämmin, Kauppinen kertoo MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Jos parvekkeella on sattumoisin umpinainen kaide, Kauppisen vinkkinä on säilyttää kaasupulloa kaiteen takan varjossa.

Pullon pinnan lämpötilaa tulee tarkkailla

Pullon pinnan lämpötila ei saa nousta korkeammaksi kuin +40°C.

– Suorassa auringonpaisteessa kaasupulloa ei saisi säilyttää.

– Ehdoton enimmäisraja pulloissa on 70 lämpöastetta. Siinä vaiheessa pullon varoventtiili alkaa jo puskea höyrystynyttä nestekaasua, jolloin se pääsee parvekkeelle ja siitä voi sitten aiheutua tulipalo tai räjähdys, Kauppinen korostaa.

Kauppisen tiedossa ei ole juurikaan tapauksia, joissa nestekaasupullo olisi räjähtänyt kotitalouden parvekkeella.

– Enemmänkin tapahtuu sitä, että esimerkiksi autokorjaamolla jää hitsauskaasupulloja tulipaloon tai joissain tapauksissa pakettiautossa on tulipalo ja siellä on ollut vaikka joku asetyleenipullo tai hitsauskaasupullo räjähtää tulipalon lämpövaikutuksesta, Kauppinen kertoo.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat