Gratinoitu pastavuoka - italialainen makaronilaatikko

Makaronilaatikko on Suomen epävirallinen kansallisruoka. Se on omalla tavallaan uniikki ruoka, mutta toki kaikenlaisia pastavuokia löytyy muualtakin. Italialaisissa ruoissa ne ovat yleensä tomaattikastikepohjaisia. Nyt osui kohdalle uudenlainen klassikko, gratinoitu makaronivuoka, Maccheroni Gratinati. Helppo ja valmistuu alusta loppuun tunnissa.

Laadukas macaroni on tyypillisistä pastamuodoista Suomessa vaikeimmin löydettävä. Kotimaista bulkkituotantoa löytyy tietenkin ihan jokaisesta kaupasta, mutta jos löytyisi edes Barilla-tasoa eli Italian bulkkia. Ei löydy. Paitsi erikoisliikkeistä.

Korvasin macaronin tässä kierrepasta fusillilla, mikä aiheutti béchamel-kastikkeen uppoamisen pastan loviin. Olisin toivonut kunnon korvennettua kastikekuorrutetta pastan päälle, mutta nyt soosia oli liian vähän ja pastamuoto väärä. Lopputulos oli joka tapauksessa erittäin hyvä ja kehtaan reseptin julkaista. Macaroni tekee tiiviimmän kuoren vuoan pintaan ja kastike pysyy pinnalla paremmin. Ehkä se kotimainen bulkki-makaroni on tässä hyvä vaihtoehto.

Olen vieroksunut makaronilaatikossa eniten sen suomalaistyyppistä yksinkertaisuutta. Macaronia, muna-maitoa ja jauhelihaa. Se ei riitä. Soosissa pitää olla ainakin vivahteita ja juustoa kuorrutteena. Ohjeen gratinoituun pastaan voi heittää mukaan jauhelihaa, ilmakuivattua kinkkua, keittokinkkua, salamia yms. Lopputulos on kotimaista klassikkoa moniulotteisempi ja maukkaampi. Kokeile tehdä makaronilaatikkoa oman ohjeesi mukaan, mutta korvaa munamaito parmesaanin, munankeltuaisten ja béchamel-kastikkeen symbioosilla. Palkitsee varmasti.

Gratinoitu makaronivuoka - Maccheroni Gratinati
3-4 hlölle
350 g macaroni-pastaa
20 g voita
5 dl béchamel-kastiketta (ohje alla)
2 dl raastettua parmesaania
2 munankeltuaista
suolaa

Tee ensin béchamel-kastike. Keitä samalla macaronit al dente -kypsyyteen ja laita uuni lämpiämään 225 asteeseen. Valuta pasta.
Sekoita voi, parmesaaniraaste ja keltuaiset béchamel-kastikkeeseen. Sekoita puolet kastikkeesta pastan sekaan.
Kaada pastaseos voideltuun uunivuokaan. Kaada loput kastikkeesta tasaisesti pastan pinnalle.
Laita vuoka uuniin ja anna kypsyä 20 min tai kunnes pinta alkaa olla kullanruskea ja mustiakin pilkkua näkyä.
Ota uunista ja tarjoile esim. leikkeen ja/tai raikkaan salaatin kera.

Béchamel-kastike
5 dl maitoa, kuumennettuna
2 rkl voita
0,5 dl vehnäjauhoja
2,5 dl parmesaaniraastetta
ripaus muskottipähkinää
suolaa
mustapippuria

Sulata voi kattilassa miedolla lämmöllä. Lisää jauhot mukaan ja sekoita tahnaksi. Anna jauhojen kypsyä minuutti pari. Lisää maitoa hiljalleen koko ajan vispaten, ettei soosiin tule paakkuja. Lisää joukkoon juustoraaste ja anna sen sulaa koko ajan sekoittaen. Mausta muskotilla, suolalla ja pippurilla mieleiseksi.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat