Gluteenittomat tarjoilut kevään juhliin – suolaisia ja makeita herkkuja!

Mainos
Semper-gluteeniton-kesäjuhlat-6

Alkukesästä vietetään ylioppilasjuhlia ja valmistujaisia. Juhliin kannattaa varata sekä pikkusuolaista että makeaa, joskus ruokatarjoilukin, mikäli vieraita saapuu kauempaa. 

Juhlien menu kannattaa suunnitella hyvissä ajoin yhdessä juhlien sankarin kanssa. Sen jälkeen voi miettiä, miten tarjottavat valmistetaan gluteenittomana. Se on useimmiten helppoa, kun muistaa seuraavat asiat:

  • Valmista tarjottavat gluteenittomista aineksista – vaihda tavalliset jauhot gluteenittomiin ja tavallinen pasta gluteenittomaan. Löydät hyviä reseptejä mm. Makuja-sivustolta ja tästä artikkelista.
  • Varmista, ettei tavallista jauhoa päädy leivonnaisiin esim. jauhopölynä tai ruoanvalmistusvälineistä. Leivo puhtaalla alustalla ja välineillä, joilla ei ole käsitelty vehnää, ruista, ohraa tai tavallista kauraa.
  • Kun ostat pikkuleipiä, pikkusuolaisia tai leipiä, valitse gluteenitonta.
  • Merkitse juhlapöydän gluteenittomat tarjottavat kyltein.

Usein juhlapöydän komein tarjottava on herkullinen täytekakku. Perinteisen täytekakun sijaan voi valmistaa myös raikkaan juustokakun. Makeaksi herkuksi valmistuu helposti riisisuklaa, sen valmistus onnistuu hyvin juhlien sankariltakin.

Vinkki! Valmista piiras jo etukäteen ja pakasta se jäähtyneenä. Ota piiras jääkaappiin sulamaan juhlia edeltävänä päivänä ja lämmitä se ennen tarjoamista uunissa tai mikrossa, paloittele valmiiksi ja laita tarjolle.

Suolaisten tarjottavien klassikko on voileipäkakku. Perinteisen voileipäkakun voi valmistaa osin jo edellisenä päivänä. Suolainen piirakka on toinen hyvä vaihtoehto ruokaisaksi tarjottavaksi. Piirakoita voi tehdä erilaisin täyttein, vaikkapa kasvis- ja lihavaihtoehdon.

Herkulliset reseptit juhlapöytään

Reseptin tarjoaa: Semper

Leivo ihana gluteeniton vadelmakakku ja tarjoa vaikkapa kevään ja kesän juhlissa. Koristele täytekakku halutessasi sitruunamelissalla tai muilla tuoreilla koristeyrteillä. Kuva ja resepti: Hellapoliisi.

Ainekset (15 annosta):

  • 5 isoa munaa
  • 3 dl sokeria
  • 3 dl Semper Hienoa Gluteenitonta jauhoseosta
  • 1 tl leivinjauhetta

Kostutus:

  • n. 2 dl maitoa
  • 1 tl vaniljasokeria

Täyte

  • 4 dl vadelmahilloa
  • 3 dl kuohu- tai vispikermaa
  • sokeria maun mukaan
  • 2 tl vaniljasokeria

Pinnalle:

  • 4 dl kuohu- tai vispikermaa
  • 2-3 rkl sokeria
  • 1-2 tl vaniljasokeria
  • 4 dl tuoreita vadelmia
  • sitruunamelissaa

Valmistusohje

2. Vuoraa irtoreunaisen kakkuvuoan Ø24 cm pohja leivinpaperilla, rasvaa reunat ja jauhota ne gluteenittomalla jauhoseoksella.

3. Kaada taikina vuokaan ja paista 150-175 °C:ssa uunissa ensin n. 50 min. Avaa uuniluukku ja kokeile kypsyyttä kakun keskeltä puutikulla. Mikäli taikinaa ei jää tikkuun, on kakku kypsä.

4. Anna jäähtyä hetki ja kumoa ritilän päälle tai leivinpaperiarkille.

5. Leikkaa jäähtynyt kakku kolmeen osaan ja kostuta kerrokset vaniljasokerilla maustetulla maidolla.

6. Kokoa kakku suoraan tarjoiluvadille. Levitä kerrosten väliin vadelmahilloa. Vaahdota kerma ja mausta sokerilla ja vaniljasokerilla. Levitä hillokerrosten päälle kermavaahtoa.Anna kakun vetäytyä hetki kylmässä ennen koristelua.

7. Vaahdota kerma ja mausta sokerilla ja vaniljasokerilla. Levitä kerma kakun pinnalle ja pursota reunoille. Koristele tuoreilla vadelmilla ja sitruunamelissalla.

Kuva ja resepti: Hellapoliisi

Reseptin tarjoaa: Semper

Pääsiäisen pitkänä viikonloppuna on aikaa ulkoilla, laittaa ruokaa ja nauttia herkuista. Suosittelemme jälkiruokapöydän kruunaajaksi Mango-tuorejuustokakkua. Tällä Hellapoliisin reseptillä onnistut helposti!

8 annosta

  • 150 g Semper Kola-, Välipala- tai Kaura Digestive –keksejä
  • 50-70 g sulatettua voita tai margariinia

Täyte

  • 4 liivatelehteä + vettä liuottamiseen
  • 2 ½ dl vispikermaa
  • 200 g tuorejuustoa tai maitorahkaa
  • ¾ dl sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 2 rkl sitruunamehua tai vettä

Pinnalle

  • Semper Mangososetta 2 x 125g
  • 1 dl hyytelösokeria

Valmistusohje

Vuoraa halkaisijaltaan 20 cm irtopohjavuoka leivinpaperilla ja taputtele keksinmuruseos vuoan pohjalle.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota vispikerma ja vatkaa joukkoon tuorejuusto tai maitorahka. Mausta sokerilla ja vaniljasokerilla.

Kuumenna sitruunamehu tai vesi kiehuvaksi esim. juomalasissa mikroaaltouunissa. Liuota joukkoon vedestä puristetut liivatelehdet ja sekoita tasaiseksi. Valuta seos ohuena nauhana täytteeseen koko ajan sekoittaen.

Kaada täyte vuokaan ja tasoita pinta.

Anna täytteen jähmettyä jääkaapissa muutama tunti tai yön yli.

Valmista kiille: Mittaa mangosose kattilaan ja kiehauta. Lisää joukkoon hyytelösokeri koko ajan sekoittaen. Anna kiehua, kunnes liemi hieman kirkastuu. Anna seoksen jäähtyä hetki.

Valuta kiille kakun päälle lähellä kakun pintaa lusikalla vähän kerrallaan.

Nosta hetkeksi kylmään, kunnes pinta hyytyy. Irrota kakku vuoasta veitsellä pyöräyttäen ja siirrä se tarjoiluvadille ja nauti ihanasta pääsiäisherkusta.

Reseptin tarjoaa: Semper

Gluteenittomat riisisuklaat ovat ihania herkkupaloja juhlahetkiin ja joulupöytäänkin.

Ainekset:

  • 125 g kookosrasvaa tai kookosöljyä
  • 2 dl kaakaotomusokeria
  • 2 rkl kaakaojauhetta
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 8 dl Semper Gluteenittomia Crispy rice riisimuroja

Valmistusohje

2. Lisää kaakaotomusokeri, kaakaojauhe ja vaniljasokeri sekoittaen.

3. Lisää Semper Gluteenittomat Crispy rice riisimurot ja sekoita tasaiseksi.

4. Anna seoksen seistä hetki ja lusikoi pieniin paperisiin karamellivuokiin tai muffinivuokiin.

5. Laita jääkaappiin jähmettymään.

Vinkki! Voit käyttää myös tavallista tomusokeria. Lisää silloin 2 rkl enemmän kaakaojauhetta.

Kuva ja resepti Hellapoliisi

Mainos

Gluteeniton pinaatti-fetapiirakka

Reseptin tarjoaa: Semper

Keliaakikoillekin sopiva piirakka kulkee kätevästi mukana.

Pohja

  • 3 dl Semper jauhoseosta (esim. Semper Maalaisleipäjauhoseos)
  • 100 g margariinia
  • 1 muna

Täyte

  • n. 400 g sulatettua pinaattia
  • 3 dl maitoa
  • 1 sipuli
  • 3 munaa
  • n. 100 g fetajuustoa kuutioina
  • 1 dl Semper jauhoseosta
  • suolaa ja pippuria

Valmistusohje

Nypi margariini jauhoseoksen joukkoon, lisää muna ja sekoita taikinaksi. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle (halkaisija n. 28 cm).

Pilko sipuli ja kuullota se öljyssä. Sekoita täytteen ainekset kulhossa ja mausta täyte suolalla ja pippurilla. Kaada täyte piirakkavuoan päälle. Laita vuoka uuniin ja laske uunin lämpötila 180 C:een. Paista 40 minuuttia.

Vinkki! Voit valmistaa tällä reseptillä myös muita suolaisia piirakoita. Voit vaihtaa pakastepinaatin esim. parsaan, kasviksiin tai sieniin.

Reseptin tarjoaa: Semper

Kinkkupiirakka sopii tarjoiltavaksi niin arkeen kuin juhlaan. Kokeile gluteenitonta versiota! Kuva ja resepti: Hellapoliisi.

Ainekset (n. 8 annosta)

  • 150 g margariinia tai voita
  • 2 ½–3 dl Semper gluteenitonta Tattari&Teff -jauhoseosta
  • 1 dl juustoraastetta
  • (1 rkl vettä)

Täyte

  • 200 g palvikinkkua
  • ½ punainen paprika
  • 5–7 miniluumutomaattia
  • 2–3 rkl hienonnettua persiljaa
  • pala punaista chilipaprikaa
  • 2 ½ dl ruokakermaa
  • 3 munaa

Valmistusohje

Painele taikina voidellun, Ø 24 cm piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Esipaista 200°C:ssa n. 10 minuuttia.

Kuutioi tai suikaloi palvinkinkku. Puolita miniluumutomaatit, hienonna persilja ja pala chilipaprikaa. Ripottele ainekset esipaistetun pohjan päälle.

Sekoita kerma ja munat keskenään ja kaada muiden ainesten päälle. Jatka paistamista 200 °C:ssa uunissa noin 30 minuuttia, tai kunnes pinta on hyytynyt ja kauniin värinen.

Tarjoa mielellään lämpimänä.

Kuva ja resepti: Hellapoliisi

Reseptin tarjoaa: Semper

Voileipäkakut ovat juhlien suosikkileivonnaisia ja niistä on lupa nauttia myös gluteenitonta ruokavaliota noudattavat. Semperin Toasty –leivät ovat herkullisen pehmoisia ja ne sopivat erinomaisesti voileipäkakun valmistukseen. Resepti: Hellapoliisi Kati Jaakonen.

8–10 annosta

  • 1 pkt Semper Toasty Vaalea
  • 1 pkt Semper Toasty Tumma

Kostutus

  • 2–3 dl vettä
  • ½ gluteeniton liha- tai kasvisliemikuutio

Täyte 1

  • 150 g palvikinkkua
  • 150 g smetanaa tai creme fraichea
  • ½ punainen paprika
  • ½ ruukkua persiljaa

Täyte 2

  • 150 g maksamakkaraa
  • 200 g sulatejuustoa
  • 100 g maustekurkkua
  • (mustapippuria myllystä)

Pinnalle

  • 150–200 g majoneesia
  • 200 g smetanaa
  • 200 g kinkkuleikkelettä

Koristeluun

  • muutama minikurkku
  • muutama miniluumutomaatti
  • herneenversoja

Valmistusohje

Valmista täytteet. Paloittele palvikinkku kulhoon. Lusikoi joukkoon smetana tai creme fraiche. Jauha sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi. Sekoita joukkoon pieneksi hienonnettu paprika ja hienonnettua persiljaa. Tarkista maku.

Vatkaa maksamakkara ja sulatejuusto keskenään. Hienonna joukkoon maustekurkkua. Mausta halutessasi mustapippurilla.

Valmista voileipäkakku leivinpaperin päälle. Lado kerros Semper Toasty tummia leipäviipaleita kolme tai neljä leipää vieretysten. Kostuta ja levitä päälle kerros kinkkutäytettä. Levitä päälle kerros Semper Toasty vaaleita leipäviipaleita, kostuta ja levitä päälle kerros maksamakkaratäytettä. Toista kerrokset, kunnes leipäviipaleet ja täytteet on käytetty. Kääri kakku leivinpaperiin ja anna vetäytyä jääkaapissa mielellään yön yli esimerkiksi työlaudan päällä. Kumoa kakku tarjoiluvadille. Tasoita tarvittaessa reunat ja päädyt.

Sekoita majoneesi ja smetana keskenään ja levitä voileipäkakun pinnalle ja reunoille. Koristele kinkkuleikkeleillä, puolitetuilla minikurkuilla ja miniluumutomaateilla, sekä herneenversoilla.

Nosta tarjolle!

Reseptin tarjoaa: Semper

Lisää testattuja gluteenittomia reseptejä löydät Makuja resepteistä ja osoitteesta www.sempergluteeniton.fi.

HUOM! Gluteenittomat ruoat ja leivonnaiset tulee valmistaa juuri pestyillä välineillä (puhtaat gluteenista) ja varmistaa ettei joukkoon päädy gluteenia (esim. tavallisen leivän murujen tai jauhopölyn mukana).

Artikkelin tarjoaa: Semper

Semper logo

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat