Ruokalupauksissani tälle vuodelle on vielä monta kohtaa suorittamatta. Kaikkia en tule lunastamaan, mutta loppukirin aion ottaa. Yksi mielenkiintoisimmista haasteista oli elää kaksi viikkoa gluteenittomalla dieetillä. Päätimme pidentää tuota kolmiviikkoiseksi ja sinnitellä marraskuun loppuun.
MITÄ GLUTEENI ON? Tehdäänpä aluksi kaikille selväksi, mitä gluteenilla oikein tarkoitetaan, koska se ei ollut ihan tarkkaan itsellänikään selvillä.
Wikipedia: ”Gluteeni on vehnän, ohran ja rukiin sisältämien varastoproteiinien, gliadiinin ja gluteniinin, muodostama aine. Gluteenilla on merkittävä rooli leivän ja leivonnaisten valmistuksessa. Jauhoista ja vedestä tehtyä taikinaa vaivattaessa gliadiini ja gluteniini järjestyvät gluteeniksi, eli tiiviiksi, venyväksi ja joustavaksi verkostoksi, joka antaa taikinalle sen sitkon.” Eli ytimekkäästi: vehnä, ohra ja ruis pois ruokavaliosta.
En ole antanut koskaan kunnollista ajatusta gluteenille. Tänä vuonna olen törmännyt kuitenkin niin paljon gluteenia parjaaviin artikkeleihin, että asiasta täytyi ottaa selvää jo ihan yleissivityksen takia. Haluan hahmottaa näinä kolmena viikkona kolme asiaa.
- Miten ruokavalioni muuttuu?
- Kuinka paljon arki, kaupassakäynti ja kokkailu muuttuu ja vaikeutuu?
- Ehtiikö tuossa ajassa kropassa tuntua vaikutuksia?
Arjen vaikeutumisella tarkoitan sitä, että tämän tästä tulee eteen tilanteita, joissa eteen ollaan laittamassa gluteenipitoista ruokaa tai herkkua. Takataskussa on yksi kutsu ravintolapäivälliselle, jossa joudun joustamaan tästä, koska tilanne on muuten niin erikoinen. Siitä myöhemmin. Kuinka paljon elämän nyanssit muuttuvat, kun joutuu metsästämään kaupoissa pakkauksista gluteeniton-mainintaa ja ravintolamenuissa sitä G-merkintää?