Gluteenia saattaa esiintyä yllättävissäkin ruoissa – näin vältät viljoja matkoilla

matkailu_ruoka
Shutterstock

Gluteenitonta ruokavaliota noudattavan ei tarvitse luopua matkailusta, vaan lomamatka onnistuu hyvin pienillä ennakkovalmisteluilla.

Keliakia ei ole este matkustamiselle, mutta kohdemaan ruokakulttuuriin on hyvä tutustua etukäteen, jotta osaa välttää gluteenia sisältävät ruokalajit. Gluteenia saattaa esiintyä yllättävissäkin ruoissa.

Tutustu matkakohteen tarjontaan

Keliakian tuntemus voi vaihdella eri maissa. Pohjoismaissa ja Englannissa keliakia tunnetaan yleensä paremmin kuin monissa muissa maissa. Vaikka ruokavalio tiedettäisiinkin, voivat kauppojen ja ravintoloiden valikoimat vaihdella suuresti.

Tutustu etukäteen matkakohteen ruoka- ja ravintolatarjontaan, jolloin pystyt kartuttamaan helpommin sopivimmat ruokapaikat kohteessa.

Ilmoita myös hyvissä ajoin ruokavaliostasi matkanjärjestäjälle tai lentoyhtiölle. Useimmat lentoyhtiöt tarjoavat gluteenittoman aterian, kunhan sen muistaa varata etukäteen. Myös hotellille on hyvä ilmoittaa erikseen erikoisruokavaliosta.

Ruoka-asioissa kommunikointi onnistuu helpoiten kielikäännösten avulla. Käännös on oiva apu ravintoloissa vierailuun silloin, kun yhteistä kieltä ei välttämättä löydy. Tarkan käännöksen avulla saat myös kaikkein varmimmin gluteenitonta ruokaa ja vältyt ikäviltä väärinkäsityksiltä.

Muista luontaisesti gluteenittomat vaihtoehdot

Ota huomioon, että isommissa kaupungeissa ja matkakohteissa gluteenittomia vaihtoehtoja on saatavilla varmimmin. Keliaakikon kannattaa varata matkalle mukaan kuitenkin pientä evästä. Eväät ovat oiva apu silloin, kun nälkä pääsee yllättämään, eikä gluteenittomia tuotteita ole heti saatavilla. Kuivahedelmät, rusinat, suklaa ja porkkanat kulkevat helposti mukana, samoin pakatut keksit ja välipalapatukat.

Huoneistohotelli on hyvä majoitusvaihtoehto keliaakikolle, sillä majapaikan keittiömahdollisuus antaa mahdollisuuden valmistaa takuuvarmasti gluteenitonta ruokaa. Jos aiot valmistaa ruokaa itse, on hyvä varata mukaan esimerkiksi gluteenittomia pastoja ja puuroja. Huoneesta löytyvät keittiövälineet kannattaa puhdistaa hyvin ennen käyttöä.

Kannattaa muistaa luontaisesti gluteenittomat vaihtoehdot, kuten juustot, jogurtit, lihat, hedelmät ja vihannekset. Näiden perusraaka-aineiden avulla saat koostettua noutopöydästä monipuolisen aterian ilman erityisvaatimuksia.

Vältä soijaa ja friteerattuja tuotteita

Monet hotellit tarjoavat gluteenitonta leipää aamiaisella, mutta keliaakikon kannattaa pitää mukana omaa paahtopussia. Paahtamalla gluteenittoman leivän paahtopussissa, saat rapeaa ja maistuvaa leipää turvallisesti samassa leivänpaahtimessa, missä paahdetaan myös tavallista leipää.

Monissa maissa soijakastikkeen käyttöä ei suositella keliaakikoille. Ulkomailla kannattaa välttää soijakastikkeen käyttöä, sillä se saattaa viestittää ravintolahenkilökunnalle, että et ole kovin tosissasi gluteenittoman ruokavalion noudattamisen kanssa. Huomioi, että maailmalla myös monet jäätelöt saattavat sisältää vehnäjauhoa.

Friteerattuja tuotteita kannattaa myös välttää, sillä useimmat friteeratut tuotteet on kuorrutettu vehnäjauhoilla. Myös ranskanperunoita kannattaa välttää, jos et ole aivan, että ne on uppopaistettu omassa keittimessään. Yleisesti ottaen grilliruoka on varmimmin turvallista syötävää.

Lähde: Gluteenittomasti, Hyviä neuvoja ja vinkkejä sinulle, jolla on keliakia, Fria, Nanna Mossberg, Free From –erityisruokavaliomessut

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.