Friteeratut herkut vievät kielen mennessään, mutta ovat valitettavasti erittäin rasvaisia. Yksi öljy kuitenkin läpäisee ruokaa vähemmän kuin muut, jolloin ruoan kokonaiskalorimäärä jää alhaisemmaksi.
Parhaasta friteerausöljystä on kiistelty pitkään. Friteeraamiseen käytetään esimerkiksi rypsi-, auringonkukka- ja pähkinäöljyä.
Kaikissa öljyissä on omat hyvät puolensa, mutta The Journal of Agriculture Food Chemistry:ssä julkaistun tutkimuksen mukaan friteerausöljykilpailun voittaja on oliiviöljy.
Terveellisempää friteeraamista
Tutkimuksen mukaan aiemmat teoriat siemenöljyjen ylivoimaisuudesta voi unohtaa, sillä oliiviöljy on sekä terveellisempi että paremmin friteeraukseen soveltuva.
Tutkimuksessa vertailtiin oliiviöljyn ominaisuuksia maissi-, soijapapu-, ja auringonkukkaöljyihin. Tulokset kertovat, että jopa korkeissa friteerauslämpötiloissa oliiviöljy säilyi ominaisuuksiltaan tasapainoisempana.
Oliiviöljymerkki Borgesin sivuilla kerrotaan, että oliiviöljy läpäisee friteerauksen aikana ruokaa hyvin vähän, joten ruoan kokonaisrasvapitoisuus pysyy pienempänä kuin enemmän ruokaa läpäiseviä siemenöljyjä käytettäessä.
Huomioi öljyn erikoisominaisuudet
Oliiviöljyllä friteeratessa tulee kuitenkin ottaa huomioon muutama seikka. Oliiviöljyä ei saa ikinä päästää savuamaan ja öljy tulisi kuumentaa keskilämmöllä korkeiden lämpötilojen sijaan. Sopiva friteerauslämpötila kasviksille on 160 ja muille ruoille 175 astetta. Muut öljyt sietävät ylikuumentumista oliiviöljyä paremmin, joten öljyn lämpötilaa kannattaa seurata huolella.

