Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Friteeratusta ruoasta vähärasvaisempaa? Käytä tätä öljyä!

Friteeratusta ruoasta tuskin koskaan tulee oikeasti terveellisestä, mutta käyttämällä huolella valittua öljyä ja korvaamalla osan rasvaisesta ruoasta kasviksilla ruoan kokonaiskalorimäärä jää pienemmäksi.
Friteeratusta ruoasta tuskin koskaan tulee oikeasti terveellisestä, mutta käyttämällä huolella valittua öljyä ja korvaamalla osan rasvaisesta ruoasta kasviksilla ruoan kokonaiskalorimäärä jää pienemmäksi.SHUTTERSTOCK
Julkaistu 01.11.2014 19:13

MTV LIFESTYLE

Friteeratut herkut vievät kielen mennessään, mutta ovat valitettavasti erittäin rasvaisia. Yksi öljy kuitenkin läpäisee ruokaa vähemmän kuin muut, jolloin ruoan kokonaiskalorimäärä jää alhaisemmaksi.

Parhaasta friteerausöljystä on kiistelty pitkään. Friteeraamiseen käytetään esimerkiksi rypsi-, auringonkukka- ja pähkinäöljyä.

Kaikissa öljyissä on omat hyvät puolensa, mutta The Journal of Agriculture Food Chemistry:ssä julkaistun tutkimuksen mukaan friteerausöljykilpailun voittaja on oliiviöljy.

Terveellisempää friteeraamista

Tutkimuksen mukaan aiemmat teoriat siemenöljyjen ylivoimaisuudesta voi unohtaa, sillä oliiviöljy on sekä terveellisempi että paremmin friteeraukseen soveltuva.

Tutkimuksessa vertailtiin oliiviöljyn ominaisuuksia maissi-, soijapapu-, ja auringonkukkaöljyihin. Tulokset kertovat, että jopa korkeissa friteerauslämpötiloissa oliiviöljy säilyi ominaisuuksiltaan tasapainoisempana.

Oliiviöljymerkki Borgesin sivuilla kerrotaan, että oliiviöljy läpäisee friteerauksen aikana ruokaa hyvin vähän, joten ruoan kokonaisrasvapitoisuus pysyy pienempänä kuin enemmän ruokaa läpäiseviä siemenöljyjä käytettäessä.

Huomioi öljyn erikoisominaisuudet

Oliiviöljyllä friteeratessa tulee kuitenkin ottaa huomioon muutama seikka. Oliiviöljyä ei saa ikinä päästää savuamaan ja öljy tulisi kuumentaa keskilämmöllä korkeiden lämpötilojen sijaan. Sopiva friteerauslämpötila kasviksille on 160 ja muille ruoille 175 astetta. Muut öljyt sietävät ylikuumentumista oliiviöljyä paremmin, joten öljyn lämpötilaa kannattaa seurata huolella.

Öljyn lämpötilan voi tarkistaa leipäpalatestillä. Kun leipäpala uppoaa eikä nouse takaisin pintaan, on öljy vielä liian kylmää. Leipäpala käy pohjalla, mutta nousee hitaasti takaisin pintaan, kun öljyn lämpötila on 160–165 astetta. Tässä lämpötilassa voi friteerata vihanneksia, mutta ei lihaa.

Kun leipäpala uppoaa ja nousee muutamassa sekunnissa takaisin pintaan, öljy on riittävän kuumaa useimpien ainesten friteeraamiseen. Liian kuumaan öljyyn leipä uppoaa ja paahtuu.

LUE MYÖS:

Miksi roskaruokaa tekee mieli juuri, kun on aloittanut terveellisen ruokavalion?

Lähteet: The Daily Meal, Borges

MTV LIFESTYLE

Lisää aiheesta:

Tämän parempaa leipää ei ehkä ole olemassa: Niksi lämppäreihin muuttaa tavallisen juustoleivänkin mestariteokseksi Saako broileria kuumentaa uudelleen? Asiantuntija kertoo, mitkä ruoat kannattaa ehdottomasti jättää uudelleen lämmittämättäLuulitko sinäkin, että kahvi säilyy parhaiten jääkaapissa? 8 tuttua ruokamyyttiä, joihin tulisi jo lakata uskomastaRaaka-aine, jolla taiot ruoastasi paremman makuista – järisyttävän hyvä valinta niin pastalle kuin suklaakakulle!Oliivi, rypsi, rapsi vai kookos? Näin valitset oikean öljyn eri tarkoituksiinTutkimus väittää: Rasvassa keittäminen tekee kasviksista terveellisempiä
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • Eilen17:02
    Ruoka

    Halpaa sesonkikasvista myydään nyt huimat määrät – sopii jopa pastaan!

  • Eilen13:38
    Verot

    Pizzerioista ja kebabravintoloista löytyi 11 miljoonaa maksamattomia veroja

  • Eilen11:26
    Ruoka

    Kozeen Shiwan haastettiin oikeuteen – näin hän vastaa syytöksiin

  • Eilen09:31
    Ruoka

    Vappu Pimiän superhelppo arkiruoka on hitti: Kanapullat alle puolessa tunnissa!

  • Eilen09:00
    Sienet

    Kärpässieniä syönyt puukotti veljeään – "Se trippi oli aika erikoinen"