Friteeratusta ruoasta vähärasvaisempaa? Käytä tätä öljyä!

friteerattu
Friteeratusta ruoasta tuskin koskaan tulee oikeasti terveellisestä, mutta käyttämällä huolella valittua öljyä ja korvaamalla osan rasvaisesta ruoasta kasviksilla ruoan kokonaiskalorimäärä jää pienemmäksi. SHUTTERSTOCK

Friteeratut herkut vievät kielen mennessään, mutta ovat valitettavasti erittäin rasvaisia. Yksi öljy kuitenkin läpäisee ruokaa vähemmän kuin muut, jolloin ruoan kokonaiskalorimäärä jää alhaisemmaksi.

Parhaasta friteerausöljystä on kiistelty pitkään. Friteeraamiseen käytetään esimerkiksi rypsi-, auringonkukka- ja pähkinäöljyä.

Kaikissa öljyissä on omat hyvät puolensa, mutta The Journal of Agriculture Food Chemistry:ssä julkaistun tutkimuksen mukaan friteerausöljykilpailun voittaja on oliiviöljy.

Terveellisempää friteeraamista

Tutkimuksen mukaan aiemmat teoriat siemenöljyjen ylivoimaisuudesta voi unohtaa, sillä oliiviöljy on sekä terveellisempi että paremmin friteeraukseen soveltuva.

Tutkimuksessa vertailtiin oliiviöljyn ominaisuuksia maissi-, soijapapu-, ja auringonkukkaöljyihin. Tulokset kertovat, että jopa korkeissa friteerauslämpötiloissa oliiviöljy säilyi ominaisuuksiltaan tasapainoisempana.

Oliiviöljymerkki Borgesin sivuilla kerrotaan, että oliiviöljy läpäisee friteerauksen aikana ruokaa hyvin vähän, joten ruoan kokonaisrasvapitoisuus pysyy pienempänä kuin enemmän ruokaa läpäiseviä siemenöljyjä käytettäessä.

Huomioi öljyn erikoisominaisuudet

Oliiviöljyllä friteeratessa tulee kuitenkin ottaa huomioon muutama seikka. Oliiviöljyä ei saa ikinä päästää savuamaan ja öljy tulisi kuumentaa keskilämmöllä korkeiden lämpötilojen sijaan. Sopiva friteerauslämpötila kasviksille on 160 ja muille ruoille 175 astetta. Muut öljyt sietävät ylikuumentumista oliiviöljyä paremmin, joten öljyn lämpötilaa kannattaa seurata huolella.

Öljyn lämpötilan voi tarkistaa leipäpalatestillä. Kun leipäpala uppoaa eikä nouse takaisin pintaan, on öljy vielä liian kylmää. Leipäpala käy pohjalla, mutta nousee hitaasti takaisin pintaan, kun öljyn lämpötila on 160–165 astetta. Tässä lämpötilassa voi friteerata vihanneksia, mutta ei lihaa.

Kun leipäpala uppoaa ja nousee muutamassa sekunnissa takaisin pintaan, öljy on riittävän kuumaa useimpien ainesten friteeraamiseen. Liian kuumaan öljyyn leipä uppoaa ja paahtuu.

LUE MYÖS:

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja