”Fish and chips” japanilaisittain

MTV Oy, All rights reserved

Olen ottanut viime aikoina varsin paljon osaa erilaisiin reseptikilpailuihin. Ne haastavat luovaan ajatteluun hauskalla tavalla. Oiva Pari -kisassa on kolme osakilpailua. Niistä kahdessa ensimmäisessä selvitin tieni finaaliin fiinillä versiolla espanjalaisesta bocadillo-leivästä sekä alkupalana toimivalla pad thai -muunnelmalla.

EDIT 5.11.14: Tämäkin resepti pääsi finaaliin! Nyt siellä on kolme omaa beibiä kisaamassa. Tuomari Alex Nurmen kommentti annoksesta: "Tosi raikas, upea, todellista gourmee fast foodia… WAU"

IDEA on kehittää hienostunut resepti katruokaklassikosta ja sovittaa se annetulle viinille. Viimeinen koitos keskittyi shampanjan pariin. Mumm Cordon Rouge Brut on formuloistakin tutun shampanjatalon kulmakivi. Se taittuu moneen, mutta on parhaimmillaan merellisten antien parissa (tai ihan sellaisenaan nautiskeluuun). Otin lähtökohdaksi japanilaisen makupaletin. Mikään saarivaltion katuruoka ei kuitenkaan kolahtanut, joten hain pohjaformaatin fish and chipseistä. Klassisin fisu alkuperäisruoassa on turska, mutta halusin suosia kotimaista ja usein meillä aliarvostettua haukea. Marinoin sen raikkaaksi, paistoin ja lopuksi kuorrutin furikake-sekoituksella rapsakkaan pinnan saamiseksi. Peruna ei kuulu japanilaiskeittiöön ja korvasinkin sen retikalla ja retiisillä. Frittasin ne rapeiksi sipseiksi antamaan näköä, rakennetta ja sävyä. Kunnon fish and chipsiin kuuluu osana hernesose, jonka tuunasin palettiin sopivammaksi wasabilla. Höysteeksi muikunmätiä ja itämaisia yrttejä ja juhlava pyhäinpäivälounas oli edessä. Ja kyllä, erinomainen pari Mummille. Vaimo hihkaisi ruoan menevän kotiruokien top teniin.

”Fish and chips” japanilaisittain

alkuruoaksi tai kevyeksi lounaaksi 4 hlölle

1 iso haukifile (tai muuta vaalealihaista kalaa)

1 dl furikake-seosta (ohje alla)

rypsi- tai auringonkukkaöljyä

mätiä

itämaisia yrttejä, esim. thai- ja punabasilikaa, vesikrassia, ruohosipulia

Marinadi:

0,5 dl soijaa

1 sitruunan mehu

peukalon kokoinen pala inkivääriä

pieni nokare wasabia

1 valkosipulinkynsi

Tee marinadi. Raasta inkivääri ja valkosipuli ja sekoita ainekset keskenään. Leikkaa hauki kahden sormen paksuisiksi paloiksi ja laita marinadiin 1-2 tunniksi.

Kuumenna paistinpannu ja lorauta pohjalle hiukan öljyä. Taputtele kalat talouspaperilla kuiviksi ja paista joka sivulta kauniiksi. Ripottele pinnalle kauttaaltaan furikake-seosta.

Retikka ja retiisisipsit:

pala retikkaa

muutama retiisi

rypsi- tai auringonkukkaöljyä

suolaa

Viipaloi vaikka juustohöylällä retikasta ja retiisistä ohuen ohuita lastuja. Taputtele talouspaperilla kuivaksi. Kaada öljyä kattilaan niin paljon, että sitä tulee n. 5 cm korkeudelta. Ota kansi varoiksi vierelle, liesituuletinta ei saa käyttää. Kuumenna öljy n. 180 asteeseen ja frittaa lastut kauniin värisiksi erissä. Siihen ei kulu kauaa, joten nosta ajoissa pois, etteivät mene ihan mustiksi. Mausta suolalla. (Lastut voi myös paahtaa uunissa 200 asteessa, mutta en saanut niistä niin nättejä.)

Wasabi-hernesose:

1 pss pakasteherneitä

1 dl kanalientä

hiukan wasabia

voita

suolaa

Sulata herneet. Kuullota niitä varovasti pienessä määrässä voita paistinpannulla. Survo tai soseuta sauvasekoittimella sileäksi. Notkista hiukan kanaliemellä (ei tarvitse käyttää kaikkea). Mausta wasabilla oman maun mukaan. Sen verran, että maistuu, mutta ei peitä herneen makua. Mausta suolalla kuntoon.

Furikake-seos:

2 rkl vaaleita seesaminsiemeniä

2 rkl mustia seesaminsiemeniä

vajaa 1 tl merisuolaa

1 norileväarkki

1 ruukku punabasilikaa tai perillaa

Paahda seesaminsiemeniä ja suolaa kuivassa pannussa, kunnes siemenet saavat hieman väriä. Siirrä seos lautaselle jäähtymään. Paloittele leväarkki ja leikkaa se pieneksi silpuksi tai surauta hienoksi sauvasekoittimella. Sekoita siemenet ja levä sekaisin. Lisää hienonnettu punabasilika tai perilla sekaan juuri ennen käyttöä (toimii ilmankin).

Kokoa annos. Laita wasabi-hernesosetta pohjalle. Asettele päälle kolme haukipuikkoa. Laita muutamia pikkunokareita hernesosetta kalan pinnalle ja sen päälle pienet mätipisarat (punertava väri nousee vihreällä pohjalla hienosti esiin). Ripottele pinnalle retikka- ja retiisisipsejä sekä yrttejä. Kaada lasiin kuohuvaa ja nauti.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat