Faktaksi luultu kahvimyytti onkin puppua: Uskoitko sinäkin tähän?

espresso
Shutterstock

Kahvikulttuuri kasvaa jatkuvasti, mutta tiesitkö jo, kummassa on enemmän kofeiinia, tavallisessa kahvissa vai espressossa? Entä tiesitkö, miksi espresso saattaa virkistää tavallista kahvia enemmän?

Oletko sinäkin ajatellut espresson sisältävän huomattavasti enemmän kofeiinia kuin tavallinen kahvi? Tanel Kalmo, kahviin ja kahvikoneisiin erikoistuneen Kahvikaveri -myymäläketjun johtaja, haluaa murtaa tämän myytin.

– Tavalliseen kahvikupilliseen verrattuna kupillisessa espressoa on huomattavasti vähemmän kofeiinia. Italialaiset juovat tavallisesti 10–12 kuppia espressoa päivässä. Samasta määrästä tavallista kahvia joutuisi sairaalahoitoon, vitsailee Kalmo.

Perinteisesti yhdessä kupillisessa espressoa on noin 30 millilitraa kahvia. Juoman valmistuksessa käytetään yksi osa kahvia kahta osaa vettä kohden. Tästä määrästä saa muutaman siemaukseen kahvia. Espresson tunnusmerkkejä ovat sen paksuus ja runsas, erittäin voimakas maku. Kun espresso valmistetaan, kahvijuoman pinnalle muodostuu kerros keltaruskeaa vaahtoa. Mitä paksumpi vaahto, sitä parempaa kahvi on. Espresson kanssa tulisi aina tarjoilla lasillinen vettä.

Kahviasiantuntijat erottavat yli tuhat erilaista aromia

Nimi ”espresso” tulee valmistusprosessista, jossa vesi tai vesihöyry pakotetaan kovalla paineella kahvijauheen läpi. Kahvi tavallaan puristetaan (espresso – puristettu). Kun kahvi valmistetaan näin, sen todelliset aromit pääsevät parhaiten esille. Näitä aromeja voi olla vaikea aistia tavallisesta suodatinkahvista tai muun tyyppisistä kahveista.

– Sanotaan että kahvissa on enemmän aromeja kuin viinissä. Kahviasiantuntijat erottavat yli tuhat erilaista kahvin aromia. Espresso on tämän makujen meren ykkönen, sillä espressossa on yli 600 aromia. Yhdessä siemauksessa espressoa voi aistia monien makujen joukossa muun muassa suklaan, kanelin, karhunvatukan, kookoksen, persikan tai kirsikan makuja, kertoo Kalmo.

Espresson valmistuksessa käytetään arabica-kahvipapujen sekoituksia. Myös robusta-kahvipapuja käytetään voimistamaan makua. Arabicasta kahviin tulee useita eri makuvivahteita, kun taas robusta-pavuissa on enemmän kofeiinia, ja niistä saadaan kahviin lisää voimakkuutta.

Espressokulttuuri liitetään kypsään, hienostuneeseen makuun. Sana tuo mieleen sivistyneen miehen tai elegantin naisen, joka on hetkeksi pysähtynyt levähtämän kahvinsa äärelle.

– Espresson tarjoama pieni aromiannos on nopeasti nautittu, mutta miellyttää hienostuneista mauista pitäviä. Espresso on miellyttävää myös keholle. Monet kahvinjuojat ovat varmasti huomanneet, että tavallisesta kahvista saattaa tulla hieman uneliaaksi, kun taas espresson vaikutus on virkistävä. Tämä johtuu siitä, että tiettyyn määrään saakka kofeiini nostaa energiatasojamme, kun taas liian suuri määrä kofeiinia saa aikaan vastakkaisen vaikutuksen, tekee uneliaaksi, selittää Kalmo.

Lähde: Kahvikaveri

Osaatko kaataa maitoa oikein?

Makuja.fi – tykkää meistä Facebookissa ja seuraa Instagramissa.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja