Elintarviketurvallisuusvirasto Evira suosittelee, että raakamaitoa käytettäisiin vain kuumennettavien ruokien valmistamiseen.
Eviran teettämän tutkimuksen mukaan yersiniabakteeri voi lisääntyä jääkaappilämpötilassa esimerkiksi raakamaidon joukossa jopa parissa päivässä niin, että se sairastuttaa myös terveen ihmisen. Sen vuoksi Evira suosittelee edelleen, että raakamaitoa käytetään vain kuumennettavien ruokien valmistamiseen.
Yersiniabakteerit ovat bakteereita, jotka voivat aiheuttaa ihmiselle suolistotulehduksen, yersinoosin. Yersiniabakteerit ovat salmonellan ja kampylobakteerin jälkeen kolmanneksi yleisimpiä ihmisten suolistotulehdusten aiheuttajabakteereita Suomessa. Yersinia pseudotuberculosis on aiheuttanut toistuvasti ruokamyrkytysepidemioita Suomessa. Sen tartunnan lähteeksi on osoitettu Suomessa kotimaiset kasvikset kuten jäävuorisalaatti, kiinankaali, porkkana ja raakamaito.
Eviran uusien tutkimustulosten mukaan Yersinia pseudotuberculosis -bakteeri kykenee lisääntymään jääkaappilämpötilassa sairautta aiheuttavalle tasolle yllättävän nopeasti, jopa 2–3 päivässä, vaikka raakamaidossa olisi alun perin vain pieni määrä bakteeria. Sen vuoksi Evira suosittelee, että raakamaito käytetään mahdollisimman nopeasti ja vain kuumennettaviin ruokiin.
Myös perusterveet ihmiset voivat sairastua
Evira selvitti yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kanssa keväällä 2014 Itä-Uudellamaalla ja pääkaupunkiseudulla raakamaitoepidemiassa sairastuneiden ihmisten saamia bakteeriannoksia. Kyse oli laajimmasta Suomessa toistaiseksi esiintyneestä raakamaitoepidemiasta, jossa sairastuneita oli 55.
