Ethän keitä nakkeja kiehuvassa vedessä? Yleinen tapa voi pilata vappuherkkusi

8:02 Makkaramestarit testissä
Videolla keskustellaan grillimakkaroista ammattilaisten voimin.

Nakit kuuluvat oleellisena osana suomalaista vappua. Vaikka nakkien valmistus on helppoa, siinäkin voi ammattilaisen mukaan mokata ja kunnolla.

Perinteisin valmistustapa luonnonsuolinakeille on kuumentaa ne kattilassa kuumassa vedessä. Vaikka valmistustapa on helppo, voi siinäkin epäonnistua.

Tyypillinen moka muuttaa nakit harmaiksi

Nakkien keittämisen perusohje on yksinkertainen: Kiehauta reilusti vettä kattilassa. Kun vesi kiehuu, katkaise virta ja siirrä kattila liedeltä. Laita nakit kattilaan viideksi minuutiksi ja valmista tuli.

Nakkeja ahmitaan vappuna Suomessa noin 25 miljoonaa kappaletta. 

Parhaan lopputuloksen saa, kun kattilasta kaataa lopuksi veden pois ja antaa nakkien olla siellä vielä hetken, jolloin nakkien pinta kuivahtaa. Lopputulos on täydellinen, kun nakki napsahtaa.

– Yleisin virhe on se, että nakkeja keitetään kiehuvassa vedessä. Silloin ne halkeavat helposti. Toinen virhe tehdään usein siinä, että nakkeja pidetään kuumassa vedessä liian kauan, jolloin niiden väri muuttuu harmaaksi. Nakit eivät mene pilalle, mutta ulkonäkö kärsii, varoittaa HKScanin tuotekehityskokki Sami Lamminaho.

Uunissa nakkien kuumentaminen onnistuu myös helposti, kunhan muistaa, että niitä ei saa pitää liian kuumassa uunissa liian kauan. Sopiva uunin lämpötila on 150 astetta. 

Lähde: HK 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja