Erityisen hyvän maun salaisuus – tiesitkö näitä faktoja uusista perunoista?

peruna,-vitamiini
Shutterstock

Tiesitkö, että uusissa perunoissa on talviperunoita vähemmän tärkkelystä ja ripaus sokeria?

Uudet perunat ovat monen suomalaisen juhannuspöydän päätähti. Lue mielenkiintoiset faktat uusista perunoista!

TIESITKÖ? Varhaisperunat ovat keskenkasvuisia ja heikkokuorisia perunoita, joiden kuori lähtee kevyesti hieraisemalla. Tämäntyyppistä varhaisperunaa käytetään alkukesästä ruokapöytien herkkuna vain pohjoisilla leveysasteilla.

Vain vähän rasvaa, C-vitamiinia ja ripaus sokeria

Rasvaa varhaisperunassa on vain 0,2 grammaa sataa grammaa kohden. Energiaa sadassa grammassa varhaisperunoita on vain 78 kilokaloria, kun esimerkiksi keitetyssä riisissä energiamäärä on lähes kaksinkertainen.

Yksi syy uusien perunoiden makuun on se, että varhaisperunassa on ripaus sokeria, joka antaa perunaan omaleimaista makeutta.

Varhaisperunan voi hyvällä mielellä syödä kuorineen, sillä silloin perunan kuoressa ja sen alla oleva C-vitamiini ja varhaisperunan maku säilyvät erityisen hyvin.

Lähde: Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.