Erityisen hyvän maun salaisuus – tiesitkö näitä faktoja uusista perunoista?

peruna,-vitamiini
Shutterstock

Tiesitkö, että uusissa perunoissa on talviperunoita vähemmän tärkkelystä ja ripaus sokeria?

Uudet perunat ovat monen suomalaisen juhannuspöydän päätähti. Lue mielenkiintoiset faktat uusista perunoista!

TIESITKÖ? Varhaisperunat ovat keskenkasvuisia ja heikkokuorisia perunoita, joiden kuori lähtee kevyesti hieraisemalla. Tämäntyyppistä varhaisperunaa käytetään alkukesästä ruokapöytien herkkuna vain pohjoisilla leveysasteilla.

Vain vähän rasvaa, C-vitamiinia ja ripaus sokeria

Rasvaa varhaisperunassa on vain 0,2 grammaa sataa grammaa kohden. Energiaa sadassa grammassa varhaisperunoita on vain 78 kilokaloria, kun esimerkiksi keitetyssä riisissä energiamäärä on lähes kaksinkertainen.

Yksi syy uusien perunoiden makuun on se, että varhaisperunassa on ripaus sokeria, joka antaa perunaan omaleimaista makeutta.

Varhaisperunan voi hyvällä mielellä syödä kuorineen, sillä silloin perunan kuoressa ja sen alla oleva C-vitamiini ja varhaisperunan maku säilyvät erityisen hyvin.

Lähde: Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja