Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Erikoinen suomalaiskeksintö nousi hittituotteeksi – tiesitkö näitä faktoja leivästä?

Palaleipä on suomalainen keksintö.
Palaleipä on suomalainen keksintö.MTV
Julkaistu 08.09.2015 09:54
Toimittajan kuva
Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Makuja.fi koosti Leipäviikon kunniaksi mielenkiintoisia faktoja leivästä. Tiesitkö, että Suomen suosituin leipätuote on kotimainen erikoisuus?

Viikolla 37 vietetään jo kymmenien vuosien ajan järjestettyä Leipätiedotus ry:n Leipäviikkoa. Sen kunniaksi koostimme mielenkiintoisia faktoja tästä suomalaisten suosimasta arkiherkusta.

1. Revitty palaleipä on suomalainen erikoisuus

Muualta maailmasta katsottuna suomalaisilta leipäosastoilta löytyy yksi hämmästyttävä erikoisuus: revitty palaleipä. Linkosuon leipomo ryhtyi vuonna 1974 ensimmäisenä Suomessa valmistamaan revittyä tuoretta ruispalaleipää. Muualla maailmassa lähes tuntemattoman palaleivän osuus leivän kulutuksesta on Suomessa merkittävä. Voidaankin puhua melkoisesta hittikeksinnöstä.

2. Mikä onkaan Suomen suosituin leipä?

Ruisleipää pidetään suomalaisena klassikkona, ja tämä näkyy myös leipien myyntitilastoissa. Vaasan Ruispalat on jo vuosia pitänyt kärkipaikkaa Suomen suosituimpana leipänä.

Näin leipää syödään Suomessa:

Suomalaiset syövät viljatuotteita keskimäärin 80 kiloa vuodessa henkeä kohden. Vuonna 2012 julkaistun pohjoismaisen tutkimuksen mukaan suomalaiset käyttävät leipää keskimäärin 3,7 siivua päivässä. Tästä ruisleivän osuus on 2 siivua päivässä.

3. Paahtoleipää kauppoihin 1960-luvulla

Fazer toi Suomessa kauppoihin paahtoleivän vuonna 1966. Sittemmin paahtoleipävalikoimat ovat laajentuneet hurjasti, mutta paahtoleivät käyvät yhä vuonna 2015 kaupaksi leipäosastoilla.

4. Suomessa tuhansia erityyppisiä leipiä

Maantieteellinen sijaintimme itäisen ja läntisen kulttuurin kohtauspisteessä on antanut meille runsaasti vaikutteita molemmista. Tämän vuoksi suomalainen leipävalikoima on maailman rikkaimpia. Meillä leipää tehdään neljästä kotimaisesta viljalajista. Kun Suomessa on lisäksi yli 600 leipomoa ja kaikilla tuotannossaan 20-30 erilaista ruokaleipää, saadaan erityyppisten leipien määräksi helposti tuhansia

5. Järkyttävä määrä leipää roskiin

Suomalaisissa kotitalouksissa heitetään useimmiten pois nimenomaan leipää – tuoreiden hedelmien, vihannesten juuresten ja kahvin lisäksi. Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen ruokahävikkitutkimukseen vastanneista peräti 40 prosenttia myönsi heittävänsä pois leipää kuukausittain tai sitä useammin.

6. Kauran suosio nousussa

Ruoan kulutusta Suomessa raportoivan ravintotaseen mukaan kauran kulutus on ollut viime vuosina pienessä nousussa. Sen sijaan rukiin kulutus on vähentynyt. Myös ohran kulutus on ollut hienoisessa nousussa.

Lähteet: Deski, Vaasan, Fazer, Kuluttajaliitto, Leipätiedotus

Lisää aiheesta:

Suomalainen erikoisuus on leipähyllyjen hittituote – tiesitkö tätä ruisleivästä? Suomalaisilla on yksi ehdoton suosikkileipä, mutta haastaja kirii kiinni – syötkö sinäkin?Leipä jääkaappiin vai huoneenlämpöön? Suomalaiset ahmivat leipää ennätystahtiin – yllättävät faktat suosikistaYksi oleellinen asia on muuttunut suomalaisessa ruisleivässä 10 vuodessa – nyt kehiteltiin uusi puikula: "Povaamme tästä erityisesti lapsiperheiden hittituotetta"Pitääkö leipää säilyttää oikeasti jääkaapissa vai huoneenlämmössä? Lue leipäfaktat, jotka saattavat yllättääNäin paljon leipää suomalainen syö keskimäärin päivässä – katso, meneekö sinulla yhtä monta viipaletta
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • 09:42
    Ruoka

    Paras salmiakki on valittu – poikkeuksellinen voittaja

  • 07:00
    Ravintolat

    Neljän ruokalajin illallinen alle 13 eurolla – Henri Alénin ravintolassa tapahtuu marraskuussa kummia

  • 06:11
    Sienet

    Kohtalokas ateria Rovaniemellä 1978 muutti kaiken – salakavalan pulkkosienen vaarallisuuden syy on mysteeri

  • Eilen17:25
    Ruoka

    Paras sienikastike! Helppo ja kermainen soosi Katin ohjeella

  • Eilen12:01
    Sokeri

    Makeutusaineilla on yhteys muistin heikkenemiseen – näin paljon ikääntyminen kiihtyi