Erikoinen suomalaiskeksintö nousi hittituotteeksi – tiesitkö näitä faktoja leivästä?

Ruisleipä 2
Palaleipä on suomalainen keksintö. MTV

Makuja.fi koosti Leipäviikon kunniaksi mielenkiintoisia faktoja leivästä. Tiesitkö, että Suomen suosituin leipätuote on kotimainen erikoisuus?

Viikolla 37 vietetään jo kymmenien vuosien ajan järjestettyä Leipätiedotus ry:n Leipäviikkoa. Sen kunniaksi koostimme mielenkiintoisia faktoja tästä suomalaisten suosimasta arkiherkusta.

1. Revitty palaleipä on suomalainen erikoisuus

Muualta maailmasta katsottuna suomalaisilta leipäosastoilta löytyy yksi hämmästyttävä erikoisuus: revitty palaleipä. Linkosuon leipomo ryhtyi vuonna 1974 ensimmäisenä Suomessa valmistamaan revittyä tuoretta ruispalaleipää. Muualla maailmassa lähes tuntemattoman palaleivän osuus leivän kulutuksesta on Suomessa merkittävä. Voidaankin puhua melkoisesta hittikeksinnöstä.

2. Mikä onkaan Suomen suosituin leipä?

Ruisleipää pidetään suomalaisena klassikkona, ja tämä näkyy myös leipien myyntitilastoissa. Vaasan Ruispalat on jo vuosia pitänyt kärkipaikkaa Suomen suosituimpana leipänä.

Näin leipää syödään Suomessa:

Suomalaiset syövät viljatuotteita keskimäärin 80 kiloa vuodessa henkeä kohden. Vuonna 2012 julkaistun pohjoismaisen tutkimuksen mukaan suomalaiset käyttävät leipää keskimäärin 3,7 siivua päivässä. Tästä ruisleivän osuus on 2 siivua päivässä.

3. Paahtoleipää kauppoihin 1960-luvulla

Fazer toi Suomessa kauppoihin paahtoleivän vuonna 1966. Sittemmin paahtoleipävalikoimat ovat laajentuneet hurjasti, mutta paahtoleivät käyvät yhä vuonna 2015 kaupaksi leipäosastoilla.

4. Suomessa tuhansia erityyppisiä leipiä

Maantieteellinen sijaintimme itäisen ja läntisen kulttuurin kohtauspisteessä on antanut meille runsaasti vaikutteita molemmista. Tämän vuoksi suomalainen leipävalikoima on maailman rikkaimpia. Meillä leipää tehdään neljästä kotimaisesta viljalajista. Kun Suomessa on lisäksi yli 600 leipomoa ja kaikilla tuotannossaan 20-30 erilaista ruokaleipää, saadaan erityyppisten leipien määräksi helposti tuhansia

5. Järkyttävä määrä leipää roskiin

Suomalaisissa kotitalouksissa heitetään useimmiten pois nimenomaan leipää – tuoreiden hedelmien, vihannesten juuresten ja kahvin lisäksi. Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen ruokahävikkitutkimukseen vastanneista peräti 40 prosenttia myönsi heittävänsä pois leipää kuukausittain tai sitä useammin.

6. Kauran suosio nousussa

Ruoan kulutusta Suomessa raportoivan ravintotaseen mukaan kauran kulutus on ollut viime vuosina pienessä nousussa. Sen sijaan rukiin kulutus on vähentynyt. Myös ohran kulutus on ollut hienoisessa nousussa.

Lähteet: Deski, Vaasan, Fazer, Kuluttajaliitto, Leipätiedotus

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja