Makuja.fi koosti Leipäviikon kunniaksi mielenkiintoisia faktoja leivästä. Tiesitkö, että Suomen suosituin leipätuote on kotimainen erikoisuus?
Viikolla 37 vietetään jo kymmenien vuosien ajan järjestettyä Leipätiedotus ry:n Leipäviikkoa. Sen kunniaksi koostimme mielenkiintoisia faktoja tästä suomalaisten suosimasta arkiherkusta.
1. Revitty palaleipä on suomalainen erikoisuus
Muualta maailmasta katsottuna suomalaisilta leipäosastoilta löytyy yksi hämmästyttävä erikoisuus: revitty palaleipä. Linkosuon leipomo ryhtyi vuonna 1974 ensimmäisenä Suomessa valmistamaan revittyä tuoretta ruispalaleipää. Muualla maailmassa lähes tuntemattoman palaleivän osuus leivän kulutuksesta on Suomessa merkittävä. Voidaankin puhua melkoisesta hittikeksinnöstä.
2. Mikä onkaan Suomen suosituin leipä?
Ruisleipää pidetään suomalaisena klassikkona, ja tämä näkyy myös leipien myyntitilastoissa. Vaasan Ruispalat on jo vuosia pitänyt kärkipaikkaa Suomen suosituimpana leipänä.
Näin leipää syödään Suomessa:
Suomalaiset syövät viljatuotteita keskimäärin 80 kiloa vuodessa henkeä kohden. Vuonna 2012 julkaistun pohjoismaisen tutkimuksen mukaan suomalaiset käyttävät leipää keskimäärin 3,7 siivua päivässä. Tästä ruisleivän osuus on 2 siivua päivässä.
3. Paahtoleipää kauppoihin 1960-luvulla
Fazer toi Suomessa kauppoihin paahtoleivän vuonna 1966. Sittemmin paahtoleipävalikoimat ovat laajentuneet hurjasti, mutta paahtoleivät käyvät yhä vuonna 2015 kaupaksi leipäosastoilla.

