Ensimmäistä kertaa rapujuhlissa? Näin syöt ravun!

Ravut
Lehtikuva

Alkaa olla käsillä se aika vuodesta, kun jotkut onnekkaat vastaanottavat kutsuja rapujuhliin. Älä anna paniikin vallata sinua, jos kyseessä on ensimmäinen kertasi rapujuhlissa. Lue helppo ohje rapujen syömiseen!

Rapujen syöminen muiden kokeneiden rapunautiskelijoiden edessä ei ole mukava kokemus, jos ei ole minkäänlaista käryä, miten toimenpide tulisi suorittaa. 

Kannattaa lähteä liikkeelle siitä, että unohdat haarukan ja veitsen kokonaan. Rapuja syödään sormin, ja ne kuoritaan rapuveitsen ja käsien avulla. Niitä myös ryystetään ja imeskellään asiaankuuluvasti. Rapujuhliin ei kannata mennä nälkäisenä, sillä yhdessä ravussa on alle 10 grammaa syötävää lihaa. Tarkoitus ei ole syödä vatsaa täyteen, vaan pitää hauskaa ja herkutella! 

1. Mistä aloitat

Helpointa on aloittaa ravun saksista tai pyrstöstä. Väännä sakset irti kuoresta. Taita nivelet irti ja imeskele niistä keitinliemi. Irrota saksen pienempi osa murtamalla se kärjestä ja imaise liha suuhun.

Saksen suuremmassa osassa on maukasta lihaa. Naksauta saksen isomman osan kärki poikki ja imaise mehu suuhun veitsessä olevan reiän kautta. Irrota liha avaamalla saksen kylki rapuveitsen avulla.

2. Herkullisin osa rapua on pyrstössä

Väännä pyrstö irti keskiruumiista. Ota kiinni selkäpanssarista silmien takaa ja väännä panssari irti kokonaisena. Kaavi kuoren alla oleva kellertävä rapuvoi veitsellä suuhun tai lautaselle talteen.

Pyrstö on ravun herkullisin osa. Pyrstölihan saa ulos kuorta avaamatta vetämällä sen ulos pyrstön tyvestä. Jos pyrstöliha ei lähde irti, pyrstön lihaosan voi irrottaa ottamalla pyrstön molempiin käsiin ja painamalla kuoren irti toisesta sivusta. Apuna voi käyttää rapuveistä. Pidä rapua selkäpuoli alaspäin etteivät mehut valu hukkaan.

Pyrstölihan päällä oleva lihassuikale irrotetaan ja sen alla oleva suoli poistetaan. Tämän jälkeen pyrstöliha on valmis syötäväksi.


Ohjeet on alun perin julkaistu MTV:n Mitä tänään syötäisiin-ohjelman internetsivuilla:Näin syöt rapuja oikein

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.