Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ensikertalaisen ABC: Näillä ohjeilla selviät sushin syömisestä

Lehtikuva
Julkaistu 07.03.2015 18:03
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Oletko menossa sushi-ravintolaan ensimmäistä kertaa, vai kaipaavatko tietosi japanilaisesta ruokakulttuurista päivitystä? Japanilainen keittiö on täynnä sääntöjä ja perinteitä, mutta muutamalla yksinkertaisella neuvolla teet ravintolakokemuksestasi täydellisen.

Japanilaisen ruoan maut ovat mietoja, ja mausteiden on tarkoitus korostaa tuoreiden raaka-aineiden omaa makua. Ruoka on hyvin kevyttä ja vähärasvaista, pääosin kala- ja kasvispainotteista. Japanilaisessa keittiössä raaka-aineita kypsytetään mahdollisimman vähän, jotta maut ja rakenteet säilyvät muuttumattomina.

Etiketti sanelee paljon

Kauneus ja estetiikka kuuluvat olennaisena osana japanilaiseen kattaukseen. Pöytä katetaan kauniisti ja ruokailutapoihin kiinnitetään paljon huomiota.

Puikot ovat kattauksen ainoa ruokailuväline. Keittojakaan ei syödä lusikalla, vaan ne hörpitään suoraan kulhosta. Kattaukseen kuuluu myös kuumia pyyhkeitä käsien pyyhkimistä varten. 

Ruokajuomana tarjoillaan usein vihreää teetä, jonka uskotaan tehostavan ruoansulatusta. Alkoholijuomista tarjolla on riisiviinaa, eli sakea, tai olutta.

Ravintoloissa annoksen katsotaan olevan huolella suunniteltu elämys, joten erikoistoiveita tai pyyntöjä ei pidetä hyvien tapojen mukaisina.

Sushi tarkoittaa etikalla maustettua riisiä

Sushi on varmasti tunnetuin japanilainen ruokalaji, ja sushiravintoloita löytyy nykyisin ympäri maailmaa. 

Sushi tarkoittaa etikalla maustettuun riisiin perustuvia ruokalajeja. Sushi oli alunalkaen kalan säilömistapa. Raakaa kalaa puristettiin muutaman viikon ajan painavan kiven alla riisin ja suolan välissä.

Makirulla

Sushin täytteet määräytyvät pitkälti perinteiden ja sesongin raaka-aineiden mukaan. 

Nigiri-sushi tarkoittaa käsin puristettua sushia. Etikalla maustettu riisi muotoillaan palloksi, jonka päälle asetetaan esimerkiksi kalaviipale. 
Makit ovat pieniä sushirullia, joiden täytteenä on perinteisesti tonnikalaa, lohta ja kurkkua. 
Futomakit ovat isoja sushirullia, joissa on usein viisi täytettä. Yleisimpiä täytteitä ovat kurkku, kannamuna, porkkana, lohi ja ravunpyrstöt. 
Uramakit ovat nurinpäin rullattuja susheja. Merilevä on täytteiden ympärillä sisäpuolella ja riisi ulkopuolella. Riisin päälle on usein ripoteltu seesaminsiemeniä.
Temakit ovat sushituutteja, joissa riisi ja muut täytteet kääritään merilevän kanssa tötteröksi.

Kastikkeena soijaa ja wasabia

Sushipalat tulee nauttia kokonaisina. Sushipala kastetaan ensin soijakastikkeeseen, johon ruokailija on lisännyt oman makunsa mukaan japaninpiparjuuritahnaa, eli wasabia. Aito wasabi on erittäin kallista, ja useimmiten ravintoloissa käytetäänkin vihreäksi värjättyä piparjuuritahnaa. Wasabi tappaa kalassa olevia bakteereja, ja siksi sushi tulisi oikeaoppisesti kastaa kastikkeeseen kalapuoli ensin.

Soijakastike on yksi japanilaisen keittiön pääraaka-aineista. Japanissa soijakastiketta käytetään paljon monipuolisemmin kuin Suomessa, ja usein se toimii suolan korvaajana. Tämän vuoksi esimerkiksi sushiriisiin ei lisätä suolaa, vaan soijaan kastaminen maustaa maultaan hennot sushipalat. 

Lisää aiheesta:

Sushia huoneenlämpöisenä vai jääkaappikylmänä? Ravintoloitsija avaa suosikkiruoan salat – "Käsin maistuu kaikki paremmalta"Oletko jo maistanut? Sushia näppärämpi japanilainen välipala rantautui Suomeen11 asiaa, joita et tiennyt sushistaKorealainen ruoka villitsee nyt suomalaisia – joko olet tutustunut mausteisiin herkkuihin?Vältä yleiset virheet – näin syöt sushia oikeinGalangalia ja kaffiria – tunnetko thaikeittiön perusmausteet?
SushiMakuja
Sushivaihtoehtoja löytyy myös kasvissyöjille.Str / Lehtikuva

Tuoreimmat aiheesta

Sushi
  • 23.3.17:31
    Ruoka

    Sushiautomaatit rantautuvat Suomeen – tästä on kyse

  • 18.3.14:47
    Ravintolat

    Helsinkiläinen sushiravintola suljettiin – törkyisessä kunnossa, runsaasti eläviä ja kuolleita torakoita

  • 10.3.13:02
    Ruoka

    Sushikokki kertoo, mikä markettisushissa mättää – "Aika kaukana siitä, mitä sen kuuluisi olla"

  • 16.10.202409:09
    Ruoka

    Hiilaritonta sushia! Ennennäkemätön suomalaiskeksintö palkittiin maailman parhaana

  • 19.04.202414:42
    Ruoka

    MTV testasi: Suomessa keksittiin ennennäkemätön sushi – "Aiomme myydä tätä Japaniin"