Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Endiivi-kinkkugratiini - tuhdin kevyttä ranskalaista

MTV Oy, All rights reserved
Julkaistu 10.04.2013 15:40

Lupasin uudenvuodenlupauksissani tehdä enemmän ranskalaista ruokaa. Edellisessä bloggauksessa toteutin lupauksiani kanaviillokin muodossa. Nyt on vuorossa melkein kasvisruoka. Tuhti sellainen. 

Endiivi on Suomessa aivan liian harvinainen näky. Siksi sen maku ei lienekään suomalaiseen suuhun kaikkein helpoimpia, vaikka omasta mielestäni se on äärettömän maukas. Monikäyttöinen salaatti, joka toimii loistavana siltana suolaiselle ja makealle. Kokeile vaikka sinihomejuuston, pähkinöiden ja päärynöiden kanssa salaatissa. Tai mädin ja katkarapumössön kera. Lehdet toimivat erinomaisena annoskuppina kaikenlaisille alku- ja coktail-paloille. Toisin kuin muut salaatit, endiivi toimii myös lämpimissä ruoissa, esim. gratinoituna. Tässä klassinen ranskalainen ruokalaji, jossa salaattikerä kiedotaan kinkkuun, peitetään maitokastikkeeseen ja gratinoidaan lopuksi gruyere-päällystettynä. Toimii niin alku- kuin pääruokanakin annoskokoa vaihtamalla.

Paras kääryle syntyy laadukkaasta palvikinkusta. Koska olin markettitarjonnan varassa, jouduin tyytymään parmankinkkuun, joka kyllä myös toimii tehtävässään loistavasti. Mennyt leikkeleisiin täysin maku tutustuttuani niiden tuoteselosteisiin. Kannattaa vilkaista. Onneksi on poikkeuksiakin, mutta ei liiemmin muovirasioissa. Juustoksi kelpaa myös emmental sekä parmesan. Ranskalaisimman vivahteen saat gruyerella.

Endiivi-kinkkugratiini

4 endiiviä

4-8 viipaletta palvi- tai parmankinkkua

5 rkl voita

4 dl täysmaitoa

3 rkl vehnäjauhoja

1/2 sitruunan mehu

100 g gruyere-juustoa, raastettuna

ripaus muskottia, raastettuna

suolaa

mustapippuria

Leikkaa endiiveistä kannat pois. Kuumenna pannu keskilämmölle ja sulata puolet voista. Lisää endiivit pannulle ja paista niitä muutama minuutti kauttaaltaan. Mausta suolalla ja pippurilla. Lorauta sekaan sitruunamehu ja 2 dl vettä. Anna kiehahtaa ja keitä niitä hiljalleen 5 minuuttia. Nosta endiivit pois liemestä ja kääri ne kinkkuviipaleisiin. (Voit odottaa niiden jäähtyvän käsiteltävään kuntoon. Laita kääröt voideltuun uunivuokaan.

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Tee béchamel-kastike. Sulata kattilassa jäljellä oleva voi. Kippaa mukaan vehnäjauhot ja sekoita yhteen voin kanssa. Anna kypsyä muutama minuutti, kunnes jauhoseos alkaa saada hiukan väriä. Kaada maito sekaan hiljalleen koko ajan vispaten, ettei tule klimppejä. Kun kaikki maito on kaadettu, raasta sekaa muskottia ja mausta suolalla ja pippurilla. Anna kastikkeen kypsyä ja tiivistyä hiljalleen muutama minuutti vähän väliä sekoittaen, ettei maito pala pohjaan. Kun kastike on hiukan paksuuntunut, kaada se endiivien päälle. Raasta päälle juustoraastetta. Laita uuniin 15-20 minuutiksi, kunnes pinta on kauniin ruskettunut. Tarjoile kastikkeen ja rapeakuorisen leivän kera.

MTV Oy, All rights reserved

Lisää aiheesta:

Boltsi-gnocchi -paistosCarnitas - nyhtöpossua kolakastikkeessaMoussaka - yllättävän helppo ja pirun herkullinen!Kantarellilasagne - sesongin helppo herkku(Vähän niin kuin) StroganoffStromboli - pizzarulla
endiiviranskalainenresepti
MTV Oy, All rights reserved