Mainos

Elintarvikkeiden takaisinvetojen määrä kasvoi vuonna 2017 – tässä yleisin syy

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan Suomessa vedettiin elintarvikkeita pois 158 kertaa vuonna 2017. Määrä on viidenneksen edellisvuotta suurempi. Pakkausmerkintävirheet olivat yleisin syy takaisinvedoille.

Yllä olevalta videolta näet, miten ruokaa kannattaa säilyttää.

Takaisinvetojen määrä on kasvussa toista vuotta peräkkäin, mutta yhtä yksittäistä syytä kasvuun ei ole, Evira kertoo tiedotteessaan.

Eviran mukaan näyttää siltä, että sekä viranomaisvalvonta että elintarvikeyritysten omavalvonta toimivat hyvin Suomessa. Suurin osa takaisinvedetyistä tuotteista, 74 prosenttia, oli ulkomaista alkuperää.

– Innostus kansainvälisiin ruokiin on lisännyt erilaisten yrttien ja kasvisten tuontia. Näistä tuotteista löytyneet määräystenvastaiset kasvinsuojelujäämät ovat jonkin verran kasvattaneet takaisinvetojen määrää, ylitarkastaja Mika Varjonen Evirasta arvelee.

Monessa tapauksessa kasvinsuojeluaineille annetut raja-arvot ylittyivät niin vähän, että kuluttajille ei kuitenkaan aiheutunut vaaraa. 

Väärät pakkausmerkinnät aiheuttavat vaaraa allergisille

Elintarvikepakkauksiin kiinnitetyt väärät etiketit tai toiseen tuotteeseen tarkoitettu pakkaus aiheuttivat 20 takaisinvetoa viime vuonna. Elintarvikkeet olivat laadullisesti moitteettomia, mutta ruoka-aineallergisille ne aiheuttivat terveysvaaran.

Virheellisten pakkausmerkintöjen vuoksi viime vuonna tehtiin kaiken kaikkiaan 34 takaisinvetoa. Se olikin yleisin syy takaisinvedoille.

Toiseksi yleisin syy takaisinvetoihin bakteereissa

Elintarvikkeista löytyneet bakteerit ja muut mikrobiologiset ongelmat olivat toiseksi yleisin syy takaisinvetoihin viime vuonna. Esimerkiksi salmonellaa löytyi neljästä ulkomailta tuodusta lihasta ja kolmesta tuorevihanneksesta.

Yhdeksässä takaisinvedossa lihassa, kalassa, lihajalosteessa ja suklaapatukassa oli listeriaa, Evira kertoo.

Lähde: Evira

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja