"Ei tiedossa, että missään muualla olisi tällaista" – uusi keksintö mullistaa suomalaisravintoloiden astioiden käytön

1:58 Ravintoloiden käytetyt astiat voidaan nyt ennallistaa uudenveroisiksi

Ravintoloiden käytetyille astioille on kehitetty kiertotalouspalvelu. Aiemmin kuluneet ravintola-astiat ovat päätyneet jätteeksi, mutta nyt ne voidaan ennallistaa ja palauttaa uudelleen käyttöön. Astiat voidaan uudistaa useita kertoja, joten niiden käyttöikä moninkertaistuu.

Ravintoloissa astiat ovat kovassa käytössä ja kuluvat nopeasti. Keskimäärin lautasen elinkaari on yhdestä neljään vuotta. Sen jälkeen ne päätyvät yleensä jätteeksi. Tai päätyivät aiemmin: nyt käytetyt astiat voidaan ennallistaa uudenveroisiksi.

– Heräsi kysymys, onko välttämätöntä tehdä uusia astioita ja sitten syntyi ajatus kiertotaloudesta, tämmöisestä palvelumuotoilusta, kertoo muotoilija ja taiteilija Kati Tuominen-Niittylä Astiakorjaamo Oy: stä. 

90 prosenttia pienempi hiilijalanjälki

Idea osoittautui toteuttamiskelpoiseksi. Käsittelyn jälkeen naarmuiset ja harmaantuneet astiat näyttävät aivan uusilta.

– Se on sellainen keraaminen menetelmä, mitä yleensäkin käytetään teollisuudessa, paljastaa Tuominen-Niittylä. 

Hyvälaatuiset lautaset ja kupit voidaan ennallistaa 5-7 kertaa.

– Tämä meidän ennallistaminen ei ole kallista. Se on helppoa ja aika nopeaa, kun verrataan keraamiseen tuotantoon, joka on massiivinen teollisuuden muoto. Tämä meidän yli 90 prosenttia pienempi hiilijalanjälki jo laskennallisesti näyttää sen, että tämä on todella kannattavaa, perustelee muotoilija ja taiteilija Pekka Paikkari Astiakorjaamo Oy: stä. 

Rikkinäiset astiat tiiliksi

Rikkinäisiä tai huonolaatuisia astioita ei voida ennallistaa, mutta nekin menevät hyötykäyttöön. 

– Kun otetaan vastaan asiakkailta posliinijaetta, voidaan luvata, että 100 prosenttia jakeesta menee johonkin hyötykäyttöön eli ne, mitkä eivät päädy ennallistamiseen, saadaan kotimaiselle Tiilerin tiilitehtaalle tiilien raaka-aineeksi, lupaa toimitusjohtaja ja yrittäjä Petri Nupponen E. Ahlström Oy: stä. 

Tiettävästi kyseessä on maailman ensimmäinen astioiden kiertotalouspalvelu ravintoloille.

– Meillä ei ainakaan ole tiedossa, että missään muualla olisi tällaista kiertotalousjärjestelmää tämän ympärille perustettu, sanoo Nupponen. 

Ennallistetut astiat maksavat ravintoloille  tällä hetkellä suunnilleen saman verran kuin uudet. 

Ennallistettuja astioita on jo käytössä Compass Groupin ravintoloissa, esimerkiksi Helsingin Olympiastadionilla.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja