Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

"Ei tarvitse edes kypsentää" – huippukokin yllättävät vinkit tattien hyödyntämiseen

Tatteja löytyy nyt Suomen metsistä valtavasti.
Tatteja löytyy nyt Suomen metsistä valtavasti. MTV
Julkaistu 02.09.2014 12:38

MTV LIFESTYLE

Tattikausi on parhaimmillaan ja moneen suomalaiseen ruokapöytään haalitaan syksyn kynnyksellä tatteja tarjottavaksi. Suomen ensimmäiseksi Top Chefiksi kruunattu kokki Akseli Herlevi rohkaisee suomalaisia kokeilemaan tänä vuonna tattiruokien valmistamisessa jotain uutta.

Raakamarinointi ja jälkiruokien maustaminen tateilla ovat valmistustapoja, joita Herlevi kannustaa kokeilemaan. Yhtenä sieniruokien eduista Herlevi haluaa nostaa esille sen, että sienet ovat hyvin monipuolisia tarjottavia, jotka sopivat ruokapöytään alkuruoasta aina jälkiruokaan saakka.

Tatteja ei tarvitse kypsentää

Moni hyödyntää tatit perinteisempiin resepteihin, mutta Herlevi kehottaa kokeilemaan myös reseptejä, joissa tatteja ei kypsennetä perinteiseen malliin. Etenkin aivan tuoreet ja virheettömät tatit sopivat hyvin tarjoiltavaksi raakamarinoituina.

– Silloin kun tatit ovat tuoreitta ja nättejä, niin itse en kypsennä niitä ollenkaan, Herlevi vinkkaa.

Raakamarinadi tateille syntyy yksinkertaisista raaka-aineista, eikä sienien marinoituminen vie aikaa kuin tunnin verran.

– Raakamarinoin tatit oliiviöljyllä, balsamiviinietikalla, valkosipulilla ja timjamilla. Annan niiden maustua tunnin verran. Sen jälkeen tateilla voi herkutella, Herlevi vinkkaa.

Karamellinen maku sopii tattien seuraksi

tatitMTV

Harva tulee ajatelleeksi, että myös makeat maut sopivat sienistä etenkin tateille erityisen hyvin. Esimerkiksi suklaata kannattaa kokeilla ennakkoluulottomasti tattien mausteeksi – tai tatteja jälkiruokien mausteeksi.

– Tattiruoan mausteeksi voi rohkeasti kokeilla tummaa suklaata. Suosittelen kokeilemaan tatin seuraksi makuja, jotka viittaavat karamelliin, Herlevi toteaa.

– Tattikinuski on myös todella hyvää. Vieno tatinmaku kinuskissa on ihan hauska lisä, Herlevi kertoo.

Tateista voi valmistaa useita klassikkoherkkuja

Hieman epätavallisempien ruokalajien lisäksi tatit kruunaavat myös monet perinteiset herkut.

– Tattirisottohan on ihan klassikkoruoka, Herlevi toteaa.

Myös pastan seurana tatit maistuvat erityisen hyvin. Tattien kanssa Herlevi itse käyttää mielellään hieman leveämpää pappardelle-pastaa.

– Myös perinteinen venäläinen herkku, tattimuhennos, on oikea klassikko, Herlevi toteaa.

– Siihenkään ei tarvitse kuin voita, tatteja, sipulia, vehnäjauhoja, kermaa ja paljon smetanaa. Muhennos gratinoidaan uunissa tai grillivastusten alla, Herlevi vinkkaa.

Ylistystä tatit saavat Herleviltä etenkin monipuolisuutensa vuoksi.

– Tattimuhennostakin voi tarjoilla paahdetun leivän kanssa, alkuruokana tai vähän niin kuin kastikkeen tapaan, Herlevi listaa.

LUE MYÖS:

Tattikuume nousee: Innokkaimmat povaavat huippusatoa

Sienisato on myöhässä – luvassa lyhyt mutta hyvä kausi

1:34Sienten satokausi alkamaisillaan

Heli Kuitunen, heli.kuitunen(at)mtv.fi

Lisää aiheesta:

Sienineuvoja suosittelee herkkutateille "taikakylpyä" – uskomattoman hyvä makuNyt on villiä! Saat ruokaa puoli-ilmaiseksi, jos teet näinPirjo vinkkaa nerokkaan vaihtoehdon joululaatikoille: "Vähän sellainen unohduksiin jäänyt juttu"Alle euron annokselta! Näin voit tehdä hittiarkiruoan entistäkin edullisemmin – oletko testannut?K-ryhmä listasi neljä erikoistuotetta, joista et välttämättä ole kuullutkaan: "Tulevaisuudessa kesän uudet perunat ja silli voidaankin tarjoilla osterinlehden kera"Vältä pahin virhe sieniruoissa! Huippukokin parhaat sienivinkit: "Siitä ei suomalainen ruoka hirveästi parane"
SienetMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Sienet
  • 14.9.20:00
    Huomenta Suomi

    Sienikori täynnä? Näin tunnistat ja käsittelet sienet oikein

  • 7.9.08:33
    Ruoka

    Älä juo alkoholia, jos syöt tätä sientä – seuraukset voivat olla rajut

  • 4.9.05:47
    Metsät

    Paikoin runsas saalis, paikoin ihan tyhjää – sienisadossa on nyt paljon vaihtelua

  • 31.8.09:44
    Testit

    Tunnistatko nämä sienet? Testaa tietämyksesi sienitestissä

  • 26.8.14:02
    Ruoka

    Moni ei ole edes maistanut syksyn superherkkua – terveellistä ja edullista!