"Ei tarvitse edes kypsentää" – huippukokin yllättävät vinkit tattien hyödyntämiseen

Herkkutatit metsästä tuotuna
Tatteja löytyy nyt Suomen metsistä valtavasti. MTV

Tattikausi on parhaimmillaan ja moneen suomalaiseen ruokapöytään haalitaan syksyn kynnyksellä tatteja tarjottavaksi. Suomen ensimmäiseksi Top Chefiksi kruunattu kokki Akseli Herlevi rohkaisee suomalaisia kokeilemaan tänä vuonna tattiruokien valmistamisessa jotain uutta.

Raakamarinointi ja jälkiruokien maustaminen tateilla ovat valmistustapoja, joita Herlevi kannustaa kokeilemaan. Yhtenä sieniruokien eduista Herlevi haluaa nostaa esille sen, että sienet ovat hyvin monipuolisia tarjottavia, jotka sopivat ruokapöytään alkuruoasta aina jälkiruokaan saakka.

Tatteja ei tarvitse kypsentää

Moni hyödyntää tatit perinteisempiin resepteihin, mutta Herlevi kehottaa kokeilemaan myös reseptejä, joissa tatteja ei kypsennetä perinteiseen malliin. Etenkin aivan tuoreet ja virheettömät tatit sopivat hyvin tarjoiltavaksi raakamarinoituina.

– Silloin kun tatit ovat tuoreitta ja nättejä, niin itse en kypsennä niitä ollenkaan, Herlevi vinkkaa.

Raakamarinadi tateille syntyy yksinkertaisista raaka-aineista, eikä sienien marinoituminen vie aikaa kuin tunnin verran.

– Raakamarinoin tatit oliiviöljyllä, balsamiviinietikalla, valkosipulilla ja timjamilla. Annan niiden maustua tunnin verran. Sen jälkeen tateilla voi herkutella, Herlevi vinkkaa.

Karamellinen maku sopii tattien seuraksi

Harva tulee ajatelleeksi, että myös makeat maut sopivat sienistä etenkin tateille erityisen hyvin. Esimerkiksi suklaata kannattaa kokeilla ennakkoluulottomasti tattien mausteeksi – tai tatteja jälkiruokien mausteeksi.

– Tattiruoan mausteeksi voi rohkeasti kokeilla tummaa suklaata. Suosittelen kokeilemaan tatin seuraksi makuja, jotka viittaavat karamelliin, Herlevi toteaa.

– Tattikinuski on myös todella hyvää. Vieno tatinmaku kinuskissa on ihan hauska lisä, Herlevi kertoo.

Tateista voi valmistaa useita klassikkoherkkuja

Hieman epätavallisempien ruokalajien lisäksi tatit kruunaavat myös monet perinteiset herkut.

– Tattirisottohan on ihan klassikkoruoka, Herlevi toteaa.

Myös pastan seurana tatit maistuvat erityisen hyvin. Tattien kanssa Herlevi itse käyttää mielellään hieman leveämpää pappardelle-pastaa.

– Myös perinteinen venäläinen herkku, tattimuhennos, on oikea klassikko, Herlevi toteaa.

– Siihenkään ei tarvitse kuin voita, tatteja, sipulia, vehnäjauhoja, kermaa ja paljon smetanaa. Muhennos gratinoidaan uunissa tai grillivastusten alla, Herlevi vinkkaa.

Ylistystä tatit saavat Herleviltä etenkin monipuolisuutensa vuoksi.

– Tattimuhennostakin voi tarjoilla paahdetun leivän kanssa, alkuruokana tai vähän niin kuin kastikkeen tapaan, Herlevi listaa.

LUE MYÖS:

Heli Kuitunen, heli.kuitunen(at)mtv.fi

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja