Tattikausi on parhaimmillaan ja moneen suomalaiseen ruokapöytään haalitaan syksyn kynnyksellä tatteja tarjottavaksi. Suomen ensimmäiseksi Top Chefiksi kruunattu kokki Akseli Herlevi rohkaisee suomalaisia kokeilemaan tänä vuonna tattiruokien valmistamisessa jotain uutta.
Raakamarinointi ja jälkiruokien maustaminen tateilla ovat valmistustapoja, joita Herlevi kannustaa kokeilemaan. Yhtenä sieniruokien eduista Herlevi haluaa nostaa esille sen, että sienet ovat hyvin monipuolisia tarjottavia, jotka sopivat ruokapöytään alkuruoasta aina jälkiruokaan saakka.
Tatteja ei tarvitse kypsentää
Moni hyödyntää tatit perinteisempiin resepteihin, mutta Herlevi kehottaa kokeilemaan myös reseptejä, joissa tatteja ei kypsennetä perinteiseen malliin. Etenkin aivan tuoreet ja virheettömät tatit sopivat hyvin tarjoiltavaksi raakamarinoituina.
– Silloin kun tatit ovat tuoreitta ja nättejä, niin itse en kypsennä niitä ollenkaan, Herlevi vinkkaa.
Raakamarinadi tateille syntyy yksinkertaisista raaka-aineista, eikä sienien marinoituminen vie aikaa kuin tunnin verran.
– Raakamarinoin tatit oliiviöljyllä, balsamiviinietikalla, valkosipulilla ja timjamilla. Annan niiden maustua tunnin verran. Sen jälkeen tateilla voi herkutella, Herlevi vinkkaa.

