Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ei grammaakaan rasvaa – tuttu arkiruoka on mainettaan parempi!

Shutterstock
Julkaistu 29.09.2014 20:05

MTV LIFESTYLE

Peruna on todellinen terveyspommi! Muutamalla näppärällä niksillä saat perunasta kaiken hyvän irti.

Perunassa on paljon hiilihydraatteja, kuitua, kivennäisaineita ja erityisesti G-vitamiinia, muttei grammaakaan rasvaa. Normaali aikuinen saa jo parista mukulasta lähes kaiken päivittäisestä G-vitamiinitarpeestaan, mutta rasvaa tästä ei kerry.

Tärkeää on kuitenkin se, miten peruna on valmistettu. Rasvaa tihkuvat ranskalaiset tai perunalastut eivät kuulu terveelliseen ruokavalioon, mutta hyvin valmistetut perunaruoat täyttävät vatsan ja antavat energiaa. Muutamalla näppärällä niksillä saa perunasta kaiken hyvän irti.

Valmista täydellisiä perunoita

Säilytys on tärkeää! Perunoita kannattaa säilyttää pimeässä ja viileässä kellarissa, jos mahdollista. Kosteus voi kuitenkin koitua niiden turmioksi, sillä ne alkavat mädäntyä kosteassa ympäristössä. Kellarin puuttuessa kannattaa perunoita säilyttää pienissä määrin käyttötarpeen mukaan. Huoneenlämmössä perunat säilyvät pari viikkoa ennen kuin ne alkavat itää tai mädäntyä.

Valitse perunalaatu. Ota selvää, millaisia perunoita haluat käyttää. Erilaiset perunat sopivat hyvin eri ruokiin. Paljon tärkkelystä sisältävät jauhoiset ja mureat perunat sopivat muhennoksiin ja uuniperunoiksi. Niistä on myös helppo valmistaa piirakkataikinaa tai paistoksia. Vähemmän jauhoiset yleisperunat sopivat taas keitettäväksi, laatikkoruokiin ja myös muhennoksiin. Koostumukseltaan kiinteämmät perunat eivät taas helposti hajoa, ja ovat helppoja pilkkoa kylminä. Ne sopivat hyvin salaattiperunoiksi.

Valitse yhtä suuria perunoita keitettäväksi. Saman kokoluokan perunat kypsyvät yhtä nopeasti, joten ne ovat valmiita samaan aikaan. Näin on helpompaa keittää suuria määriä kerralla.

Älä lisää liikaa keitinvettä. Perunoita keittäessä on tärkeää muistaa, että keitinvettä on vain muutama senttiä perunoita enemmän, sillä silloin vesi ei roisku yli eikä lämpöä tarvitse pienentää. Matalassa lämmössä keitetyt perunat eivät nimittäin ole niin maistuvia.

Maitoa voi käyttää, joskin varoen. Keitetyt perunat maistuvat paremmalta eivätkä tummu, jos keitinveteen lisätään maitoa. Älä kuitenkaan perunasosetta valmistaessa lisää soseeseen kylmää maitoa, sillä se muuttuu harmaaksi. Liika maito voi kuitenkin turmella perunat.

Keitinvettä kannattaa maustaa. Perunoita keittäessä kannattaa maustaa keitinvettä: tilliä, persiljaa, laakerinlehtiä yms. Mausteet antavat perunoille mukavan ominaismaun. Kypsymistä nopeuttaa öljyn tai voin lisääminen keitinveteen.

Tarjoillessa liina tai talouspaperi auttaa pitämään mukulat mehukkaina. Tarjoilun ajan keitetyt perunat kannattaa pitää lämpimässä kattilassa moninkertainen talouspaperi tai keittiöliina kannen alla. Näin perunat eivät jäähdy liian nopeasti ja säilyttävät makunsa pitempään.

Lähde: Epp Mikhels: Herkkuja Perunasta (2012, Moreeni)

Artikkelin on kirjoittanut Makuja.fi:n TET-harjoittelija Johannes Raami.

MTV LIFESTYLE

Lisää aiheesta:

Saako perunoita säilyttää oikeasti jääkaapissa? Jos ostat kotiisi pottuja, muista nämä asiatSaako perunoita oikeasti säilyttää jääkaapissa? Muista tämä, jos ostat kotiisi pottujaToimitko näin, kun ostat ja valmistat perunoita? Tärkeää tietoa myös säilytykseen liittyenYleinen virhe saa ravintoaineet tuhoutumaan – ethän sorru tähän mokaan, kun keität perunoita?Täydellinen perunamuusi: Yksi perunalajike ylitse muiden – käytätkö sinä?Paras perunamuusi vaatii juuri tietynlaista maitoa – osaatko valmistaa oikein?
RuokaniksitMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruokaniksit
  • 07:46
    Ruoka

    Sipuli kannattaakin pilkkoa näin – mullistavaa!

  • 14.9.09:46
    Ruoanlaitto

    Älä pese paistinpannua heti käytön jälkeen

  • 12.9.07:45
    Ruoka

    Oleellinen yksityiskohta leivänpaahtimesta jäänyt monilta huomaamatta

  • 7.9.17:33
    Ruoka

    Ei tarvitse saksia kahtia: Helpolla kikalla saat viimeisetkin rippeet jogurttitölkistä

  • 2.8.09:54
    Hedelmät

    Oletko hoksannut tehdä näin klementiinille? Täydellinen kesäherkku syntyy vaivatta