Peruna on todellinen terveyspommi! Muutamalla näppärällä niksillä saat perunasta kaiken hyvän irti.
Perunassa on paljon hiilihydraatteja, kuitua, kivennäisaineita ja erityisesti G-vitamiinia, muttei grammaakaan rasvaa. Normaali aikuinen saa jo parista mukulasta lähes kaiken päivittäisestä G-vitamiinitarpeestaan, mutta rasvaa tästä ei kerry.
Tärkeää on kuitenkin se, miten peruna on valmistettu. Rasvaa tihkuvat ranskalaiset tai perunalastut eivät kuulu terveelliseen ruokavalioon, mutta hyvin valmistetut perunaruoat täyttävät vatsan ja antavat energiaa. Muutamalla näppärällä niksillä saa perunasta kaiken hyvän irti.
Valmista täydellisiä perunoita
Säilytys on tärkeää! Perunoita kannattaa säilyttää pimeässä ja viileässä kellarissa, jos mahdollista. Kosteus voi kuitenkin koitua niiden turmioksi, sillä ne alkavat mädäntyä kosteassa ympäristössä. Kellarin puuttuessa kannattaa perunoita säilyttää pienissä määrin käyttötarpeen mukaan. Huoneenlämmössä perunat säilyvät pari viikkoa ennen kuin ne alkavat itää tai mädäntyä.
Valitse perunalaatu. Ota selvää, millaisia perunoita haluat käyttää. Erilaiset perunat sopivat hyvin eri ruokiin. Paljon tärkkelystä sisältävät jauhoiset ja mureat perunat sopivat muhennoksiin ja uuniperunoiksi. Niistä on myös helppo valmistaa piirakkataikinaa tai paistoksia. Vähemmän jauhoiset yleisperunat sopivat taas keitettäväksi, laatikkoruokiin ja myös muhennoksiin. Koostumukseltaan kiinteämmät perunat eivät taas helposti hajoa, ja ovat helppoja pilkkoa kylminä. Ne sopivat hyvin salaattiperunoiksi.
Valitse yhtä suuria perunoita keitettäväksi. Saman kokoluokan perunat kypsyvät yhtä nopeasti, joten ne ovat valmiita samaan aikaan. Näin on helpompaa keittää suuria määriä kerralla.
