Ei grammaakaan rasvaa – tuttu arkiruoka on mainettaan parempi!

Peruna
Shutterstock

Peruna on todellinen terveyspommi! Muutamalla näppärällä niksillä saat perunasta kaiken hyvän irti.

Perunassa on paljon hiilihydraatteja, kuitua, kivennäisaineita ja erityisesti G-vitamiinia, muttei grammaakaan rasvaa. Normaali aikuinen saa jo parista mukulasta lähes kaiken päivittäisestä G-vitamiinitarpeestaan, mutta rasvaa tästä ei kerry.

Tärkeää on kuitenkin se, miten peruna on valmistettu. Rasvaa tihkuvat ranskalaiset tai perunalastut eivät kuulu terveelliseen ruokavalioon, mutta hyvin valmistetut perunaruoat täyttävät vatsan ja antavat energiaa. Muutamalla näppärällä niksillä saa perunasta kaiken hyvän irti.

Valmista täydellisiä perunoita

Säilytys on tärkeää! Perunoita kannattaa säilyttää pimeässä ja viileässä kellarissa, jos mahdollista. Kosteus voi kuitenkin koitua niiden turmioksi, sillä ne alkavat mädäntyä kosteassa ympäristössä. Kellarin puuttuessa kannattaa perunoita säilyttää pienissä määrin käyttötarpeen mukaan. Huoneenlämmössä perunat säilyvät pari viikkoa ennen kuin ne alkavat itää tai mädäntyä.

Valitse perunalaatu. Ota selvää, millaisia perunoita haluat käyttää. Erilaiset perunat sopivat hyvin eri ruokiin. Paljon tärkkelystä sisältävät jauhoiset ja mureat perunat sopivat muhennoksiin ja uuniperunoiksi. Niistä on myös helppo valmistaa piirakkataikinaa tai paistoksia. Vähemmän jauhoiset yleisperunat sopivat taas keitettäväksi, laatikkoruokiin ja myös muhennoksiin. Koostumukseltaan kiinteämmät perunat eivät taas helposti hajoa, ja ovat helppoja pilkkoa kylminä. Ne sopivat hyvin salaattiperunoiksi.

Valitse yhtä suuria perunoita keitettäväksi. Saman kokoluokan perunat kypsyvät yhtä nopeasti, joten ne ovat valmiita samaan aikaan. Näin on helpompaa keittää suuria määriä kerralla.

Älä lisää liikaa keitinvettä. Perunoita keittäessä on tärkeää muistaa, että keitinvettä on vain muutama senttiä perunoita enemmän, sillä silloin vesi ei roisku yli eikä lämpöä tarvitse pienentää. Matalassa lämmössä keitetyt perunat eivät nimittäin ole niin maistuvia.

Maitoa voi käyttää, joskin varoen. Keitetyt perunat maistuvat paremmalta eivätkä tummu, jos keitinveteen lisätään maitoa. Älä kuitenkaan perunasosetta valmistaessa lisää soseeseen kylmää maitoa, sillä se muuttuu harmaaksi. Liika maito voi kuitenkin turmella perunat.

Keitinvettä kannattaa maustaa. Perunoita keittäessä kannattaa maustaa keitinvettä: tilliä, persiljaa, laakerinlehtiä yms. Mausteet antavat perunoille mukavan ominaismaun. Kypsymistä nopeuttaa öljyn tai voin lisääminen keitinveteen.

Tarjoillessa liina tai talouspaperi auttaa pitämään mukulat mehukkaina. Tarjoilun ajan keitetyt perunat kannattaa pitää lämpimässä kattilassa moninkertainen talouspaperi tai keittiöliina kannen alla. Näin perunat eivät jäähdy liian nopeasti ja säilyttävät makunsa pitempään.

Lähde: Epp Mikhels: Herkkuja Perunasta (2012, Moreeni)

Artikkelin on kirjoittanut Makuja.fi:n TET-harjoittelija Johannes Raami.

MTV LIFESTYLE

 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!