Ei enää kuivaa broilerinlihaa – näillä vinkeillä onnistut

shutterstock_164065838_
Shutterstock

Broileri on loistava proteiininlähde, mutta sen kokkaaminen vaatii omat kikkansa.

Kuiva ja mauton broilerinliha on valitettavan yleinen keittiömoka. The Daily Meal kokosi yhteen vinkkejä, joilla saat ruoastasi hyvää ja mehevää.

Vaikka Suomessa broilerinlihan salmonellatarkkailu on erittäin perusteellista, kannattaa lihan käsittelyssä silti olla tarkkana. Muista pestä veitset ja leikkuulaudat kunnolla broilerin käsittelyn jälkeen, ennen kuin alat pilkkoa esimerkiksi salaattia. Muovinen leikkuulauta imee vähemmän bakteereita kuin puinen. Kypsyyden kanssa on myös syytä olla tarkkana, sillä raa’aksi sisältä jäänyt filee ei ole erityisen houkutteleva.

Broilerin rinta on muita lihanosia huomattavasti vähärasvaisempi. Terveellisyyden lomassa tosin tulee myös haittapuoli – lihasta tulee helposti kuivaa ja tikkuista. Tasapainottelu kypsyyden kanssa ei aina ole helppoa.

Pakastetun broilerin sulattamiseen suositellaan joko nopeaa tai hidasta tapaa, ei mitään siltä väliltä. Sulata siis jäinen broileri joko jääkaapissa tai mikrossa, mutta älä tiskipöydällä. Sähköttömällä mökillä linnun voi sulattaa kylmässä vesihauteessa, mutta vesi tulee vaihtaa usein, jopa puolen tunnin välein.

Muista myös nämä kun kokkaat broileria

Luuton broilerinrinta kypsyy tasaisesti, kun varmistat, että lihanpalat ovat tasaisen paksuja. Laita rintapala kelmun väliin ja nuiji sitä kevyesti lihanuijalla. Jos keittiösi varustukseen ei kuulu lihanuijaa, myös kaulin tai viinipullo käyvät.

Paistettava broileri tarvitsee tilaa. Jos pannu on täynnä, paistamiseen käytetyn öljyn lämpötila laskee, eikä lihan pinta ruskistu kunnolla.

Ylikypsä broileri on kuivaa. Tiedät lihan olevan sopivan kypsää, kun siitä irtoava neste on kirkasta, eikä enää vaaleanpunaista. Voit käyttää myös paistomittaria. Kypsän broilerin sisälämpötila on noin 75 astetta.

Anna lihan vetäytyä jonkin aikaa ennen tarjoilua, jotta saat siitä erityisen mehevää.

Jos haluat valuttaa ylimääräisen öljyn pois paistetusta broilerista, anna lihanpalojen olla muutaman minuutin leivinpaperin päällä. Talouspaperin käyttäminen ei kannata, sillä se tekee lihasta vetistä.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja