Edullinen terveyspommi painonpudottajalle – tällä voit korvata perunan!
Syksyn sesonkijuureksella, maa-artisokalla on runsaasti terveysvaikutuksia.
Perusta kotoisin oleva, auringonkukan sukulainen maa-artisokka on loistava lisä niin diabeetikon kuin painonpudottajankin lautaselle. Tiesitkö, että maa-artisokka on esimerkiksi oiva korvike perunalle? Lempeät maa-artisokan mukulat sopivat mainiosti keittoihin ja lisukkeisiin, vaikka kermaperunoiden kaveriksi.
Terveyshyödyt
Maa-artisokka vilkastuttaa aineenvaihduntaa, tasapainottaa sokeriaineenvaihduntaa ja sen kerrotaan vähentävän jopa makeanhimoa. Maa-artisokan hiilihydraatit ovat pääsääntöisesti inuliinia, joten se sopii erityisesti diabeetikoille ruokavalioon. Inuliini ei vaadi insuliinia hajotakseen.
Maa-artisokka sisältää myös runsaasti ravintokuitua ja hivenaineita, erityisesti rautaa, eikä lainkaan rasvaa.
Kasvattaminen
Maa-artisokan sadonkorjuuaika on myöhään syksyllä, mutta mukulat voidaan myös jättää maahan talvehtimaan ja kerätä aikaisin keväällä heti, kun lumet ovat sulaneet. Maa-artisokan mukulat nahistuvat varastoidessa helposti, joten runsaan sadon sattuessa kannattaa miettiä, olisiko osa sadosta viisasta jättää maahan talvehtimaan. Maa-artisokan mukulat muistuttavat eniten inkiväärinjuuria, mutta myös hieman perunaa.
Käyttö
Maa-artisokkaa voi käyttää hyvin samalla tavalla kuin perunaa tai bataattia, sillä erotuksella, että maa-artisokka sopii syötäväksi myös raakana, esimerkiksi raastettuna muiden juuresten kanssa. Maa-artisokka maistuu keitettynä, höyrytettynä, paistettuna, uunissa kypsennettynä tai grillattuna.
Kuorittu maa-artisokka tummuu helposti, joten se tulee säilyttää sitruunalla maustetussa vedessä. Maa-artisokan keittoaika on hieman lyhyempi kuin perunalla.
Lähde: Kotimaiset kasvikset, Ekomarja
MTV LIFESTYLE
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa