Edullinen terveyspommi painonpudottajalle – tällä voit korvata perunan!

maa-artisokka
Maa-artisokan säilytyksessä kannattaa olla tarkkana, sillä tämä juures nahistuu helposti. SHUTTERSTOCK

Syksyn sesonkijuureksella, maa-artisokalla on runsaasti terveysvaikutuksia.

Perusta kotoisin oleva, auringonkukan sukulainen maa-artisokka on loistava lisä niin diabeetikon kuin painonpudottajankin lautaselle. Tiesitkö, että maa-artisokka on esimerkiksi oiva korvike perunalle? Lempeät maa-artisokan mukulat sopivat mainiosti keittoihin ja lisukkeisiin, vaikka kermaperunoiden kaveriksi.

Terveyshyödyt

Maa-artisokka vilkastuttaa aineenvaihduntaa, tasapainottaa sokeriaineenvaihduntaa ja sen kerrotaan vähentävän jopa makeanhimoa. Maa-artisokan hiilihydraatit ovat pääsääntöisesti inuliinia, joten se sopii erityisesti diabeetikoille ruokavalioon. Inuliini ei vaadi insuliinia hajotakseen.

Maa-artisokka sisältää myös runsaasti ravintokuitua ja hivenaineita, erityisesti rautaa, eikä lainkaan rasvaa.

Kasvattaminen

Maa-artisokan sadonkorjuuaika on myöhään syksyllä, mutta mukulat voidaan myös jättää maahan talvehtimaan ja kerätä aikaisin keväällä heti, kun lumet ovat sulaneet. Maa-artisokan mukulat nahistuvat varastoidessa helposti, joten runsaan sadon sattuessa kannattaa miettiä, olisiko osa sadosta viisasta jättää maahan talvehtimaan. Maa-artisokan mukulat muistuttavat eniten inkiväärinjuuria, mutta myös hieman perunaa.

Käyttö

Maa-artisokkaa voi käyttää hyvin samalla tavalla kuin perunaa tai bataattia, sillä erotuksella, että maa-artisokka sopii syötäväksi myös raakana, esimerkiksi raastettuna muiden juuresten kanssa. Maa-artisokka maistuu keitettynä, höyrytettynä, paistettuna, uunissa kypsennettynä tai grillattuna.

Kuorittu maa-artisokka tummuu helposti, joten se tulee säilyttää sitruunalla maustetussa vedessä. Maa-artisokan keittoaika on hieman lyhyempi kuin perunalla.

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!