Ranskassa kulutetaan enemmän voita asukasta kohden kuin missään muualla maailmassa. Jos marketin voihyllyt välillä ammottavat tyhjyyttään, menee se leivonnaisiaan rakastavilla ranskalaisilla vahvasti tunteisiin.
– Olemme aina rakastaneet voita, mutta emme tienneetkään, kuinka paljon, sanoo ihmisten ja ruoan suhteeseen erikoistunut sosiologi Remy Lucas.
– On tietysti mahdollista korvata voi ravitsemusmielessä, mutta ajatus sitä ilman jäämisestä on todella sietämätön. Voi tekee meidät onnellisiksi, hän jatkaa.
Googlen mukaan voin valmistamista koskevat haut lisääntyivät syys-lokakuussa moninkertaisesti. Tunnetun ranskalaisen ruokareseptibloggarin Herve Palmierin videota voin valmistuksesta kotikonstein on katsottu reilussa viikossa jo kymmeniätuhansia kertoja.
– En ole pitkään aikaan tehnyt videota, joka olisi lähtenyt liikkeelle näin vauhdikkaasti, Palmieri päivitteli.
Croissant-kriisiksi nimetty voipula on piinannut ranskalaisia jo kuukausia. Taustalla on kysynnän kasvaminen erityisesti Aasiassa, jonka vuoksi voin tukkuhinta on noussut moninkertaiseksi.
Varsinaisesta raaka-ainepulasta ei välttämättä edes ole kyse. Ranskalaiset supermarketit sopivat sisäänostohinnat yleensä vuodeksi, ja koska niistä ei ole joustettu, voi on viety ulkomaille.
Joulusesonki huolettaa leipureita
Pariisilainen leipuri Dominique Eury ei ole nähnyt vastaava voikriisiä koko 44 vuotta jatkuneen uransa aikana.
