Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Croissant-kriisi! Kuukausia jatkunut voipula koskettaa ranskalaisia: "Ajatus sitä ilman jäämisestä on todella sietämätön"

Kuvituskuva.
Kuvituskuva.Shutterstock
Julkaistu 16.11.2017 14:52

MTV LIFESTYLE – STT – AFP

Ranskassa kulutetaan enemmän voita asukasta kohden kuin missään muualla maailmassa. Jos marketin voihyllyt välillä ammottavat tyhjyyttään, menee se leivonnaisiaan rakastavilla ranskalaisilla vahvasti tunteisiin.

– Olemme aina rakastaneet voita, mutta emme tienneetkään, kuinka paljon, sanoo ihmisten ja ruoan suhteeseen erikoistunut sosiologi Remy Lucas.

– On tietysti mahdollista korvata voi ravitsemusmielessä, mutta ajatus sitä ilman jäämisestä on todella sietämätön. Voi tekee meidät onnellisiksi, hän jatkaa.

Googlen mukaan voin valmistamista koskevat haut lisääntyivät syys-lokakuussa moninkertaisesti. Tunnetun ranskalaisen ruokareseptibloggarin Herve Palmierin videota voin valmistuksesta kotikonstein on katsottu reilussa viikossa jo kymmeniätuhansia kertoja.


– En ole pitkään aikaan tehnyt videota, joka olisi lähtenyt liikkeelle näin vauhdikkaasti, Palmieri päivitteli.

Croissant-kriisiksi nimetty voipula on piinannut ranskalaisia jo kuukausia. Taustalla on kysynnän kasvaminen erityisesti Aasiassa, jonka vuoksi voin tukkuhinta on noussut moninkertaiseksi.

Varsinaisesta raaka-ainepulasta ei välttämättä edes ole kyse. Ranskalaiset supermarketit sopivat sisäänostohinnat yleensä vuodeksi, ja koska niistä ei ole joustettu, voi on viety ulkomaille.

Joulusesonki huolettaa leipureita

Pariisilainen leipuri Dominique Eury ei ole nähnyt vastaava voikriisiä koko 44 vuotta jatkuneen uransa aikana.


– Kymmenen päivää sitten en enää saanut tarvitsemaani määrää voita ja kermaa. Tähän saakka on jotenkin pärjäilty, mutta mikä minua todella huolestuttaa, ovat joulunpyhät, Eury sanoo.

Ranskalaiseen jouluun kuuluu muun muassa suklainen jouluhalko Buche sekä loppiaisena syötävä Kuninkaiden torttu Galette des Rois. Euryn mukaan voita kuluu jouluna kaksinkertainen määrä normaaliin verrattuna, ja koska saatavuus on tällä hetkellä heikkoa, hän kertoo jo ryhtyneensä varastoimiaan voita pyhien varalle.

Leipurikollega Arnaud Delmontelin mukaan voin kohonnut hinta on johtanut ikäviin seurauksiin. Hän kertoo itse saaneensa voita, joka on selvästi ollut pakastettua.

– Ihmiset keinottelevat ja tekevät paljon rahaa, Delmontel harmittelee.

Ajatus voin korvaamisesta leivonnassa margariinilla ei hivele neljä leipomoa omistavan ranskalaispaakarin mieltä.

– Me teemme kaiken voilla, hän toteaa.

Sosiologi Lucasin mukaan nykyinen tilanne on voihinsa tottuneille ranskalaisille uusi.

– Tähän saakka voi on ollut jotain, mitä meillä on jääkaapissa. Olemme suhtautuneet siihen itsestäänselvyytenä, koska meillä on ollut sitä toisen maailmasodan vuosia lukuun ottamatta aina.

***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Patonki sai erityisen kunnianosoituksen – leipuri ei ole vaikuttunut: "Se on vitsi"Danielle teki tärkeän havainnon koronakriisissä ja rahaa alkoi säästyä – 4 oleellista asiaa, jotka muuttuivat ruokaostoksilla: "Jokainen lantti merkitsee nyt pienyrittäjälle"Venla, 19, kerää Citymarketissa kauppakasseja ihmisten puolesta – nämä tuotteet löytyvät lähes jokaisesta tilauksestaKeittiöpäällikkö Aki julkaisi kuvat törkeästä sikailusta hotellin aamiaisbuffetissa: "Kuinka te kehtaatte?"Helena Petäistön kolumni: Suomi-voi on ranskalaisten aamujen pelastusMaria perusti leipomon itähelsinkiläisen kerrostalon alakertaan – asiakkaat hehkuttavat: "Ei näin hyviä tuotteita saa mistään Alepasta"
Mitä ihmettä?Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Mitä ihmettä?
  • ke19:25
    Matkailu

    Karl lähti kävelemään 27 vuotta sitten – maailma kohta kierretty: "Idea lähti huonosta vedosta"

  • ma15:56
    Thaimaa

    Kuolleeksi luultu nainen heräsi juuri ennen tuhkausta – omaiset sokissa

  • 21.11.17:50
    HUS

    Tiinan lapsi sai Husilta 28 identtistä kirjettä: "Mihinkäs ne soterahat menevät?"

  • 19.11.12:02
    Kotimaa

    Video: Kimaltava kappale ihmetyttää Helsingin taivaalla – tästä on kyse

  • 15.11.06:29
    Turvallisuus

    Erikoinen käänne Kristan juhlissa: Kynttiläkupit räjähtelivät rikki yksi toisensa jälkeen