Coca-Colan sympaattisen joulupukin tarina – tiesitkö suomalaisista sukujuurista?

shutterstock_166766480
Mainoksista tutun joulupukin luoneella taiteilijalla oli suomalaiset sukujuuret. Shutterstock

Coca-Colan legendaarinen ja sympaattinen joulupukki on monelle suomalaiselle tuttu. Sitä vastoin moni ei tiedä, että punanuttuisen Coca oulupukin juuret ovat Ahvenanmaalla.

Harva tietää, että Coca-Colan joulupukin luonut taiteilija ja kuvittaja Haddon ”Sunny” Sundblom oli Amerikan siirtolainen, joka teki joulupukista sellaisen kuin me sen nykyään tunnemme. Sundblom syntyi Michiganissa ja kasvoi Chicagossa. Hänellä oli kuitenkin vahvat pohjoismaalaiset juuret, sillä Sunnyn isä oli kotoisin Föglön saarelta Ahvenanmaalta ja äiti Ruotsista.

Kaikkien aikojen joulupukki syntyi yli 80 vuotta sitten

Vuonna 1931 Coca-Cola Company palkkasi Sunblomin luomaan joulumainonnalleen uutta taiteellista ilmettä. Sundblom päätti muuttaa siihen asti harmaana ja tylsänä pidetyn joulupukkihahmon iloiseksi mieheksi, jolla on punaiset posket ja iso valkoinen parta.

Näin Sundblomin mielikuvituksen tuloksena syntyi kaikkien aikojen joulupukki, joka levisi Coca-Cola-mainonnan myötä maailmalle. Punavalkoisesta joulupukista kasvoi joulun kansainvälinen ikoni.

Joulupukin esikuvana taiteilijan ystävä

Coca-Colan mukaan ennen Sunblomin maalaamaa joulupukkia ei ollut kansainvälistä yksimielisyyttä siitä, miltä joulupukki näyttää. Joulupukin hahmosta oli maailmalla liikkeellä lukuisia eri versioita ja joulupukkia kuvattiin muun muassaporona ja pelottavana maahisena.

Sunblom käytti joulupukkihahmonsa mallina pirteää, vanhempaa ystäväänsä, eläkkeellä olevaa myyntimiestä Lou Prentissiä. Prentissin kuoltua Sunblom teki itsestään mallin ja lisäsi joulupukin kasvoihin itsestään löytämiään pohjoismaisia piirteitä.

Kansan ja Coca-Colan joulupukin ensimmäinen kohtaaminen

Coca-Colan joulupukki esiteltiin yleisölle ensimmäisen kerran vuonna 1931 Saturday Evening Postin, Ladies Home Journalin ja National Geographicin sivuilla Yhdysvalloissa osana Coca-Colan joulukampanjaa.

Sittemmin Haddon Sunblomin joulupukkihahmosta on tullut niin suosittu, että Sundblomin on todettu olevan nykyaikaisen joulupukin luonut taiteilija. Valkopartainen, puna-valkopukuinen mies ison vyön kanssa on tuttu jo ympäri maailmaa. 

Lähde: Coca-Cola 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja