Chilinen possu-papupata

MTV Oy, All rights reserved

Olen höpöttänyt kotona iät ajat papujen suosimisesta, mutta se on jäänyt pitkälti puheeksi. Tänä viikonloppuna aion ryhdistäytyä ja käyttää kaappiin kertyneitä papupurkkeja eri tyyppisiin ruokiin. Mustasilmäpapuja oli kertynyt eniten, joten aloitin niistä tekemällä hivenen chili con carnen tapaista pataa. Maku on loistava, mikäli käytät jotain edullista ruhonosaa possusta kuten potkaa. Itse en ehtinyt kunnon lihatiskille, joten tyydyin tällä kertaa palvikinkkuun. Yllättävän hyvää tuli niinkin, pitkälti savuisen maun ansiosta. Helppo, edullinen ja hyvin maukas ruoka! Muista laittaa pavut likoamaan edellisenä päivänä!

Markettichilit

Markettien chilivalikoima on Suomessa yleensä surkea. Punaisten "peruschilien" tulisuudesta ei osaa koskaan sanoa mitään. K-kaupoissa löytyy usein äärivaihtoehdot: punainen, todella mieto chili sekä habanero. Toinen on chiliruokaan liian mieto ja toinen liian tulinen. Itse löysin tällä kertaa tuoretta jalapeñoa sekä mainittua, mietoa punaista chiliä. Tulisuudesta tuli juuri sopiva. Mikäli pelkäät liikaa tulisuutta, kannattaa jättää sivuun hiukan chiliä varoiksi ja lisätä ne puolivälissä mukaan, mikäli makuhermot sitä kestävät tai vaativat. Ja jos tuli tehtyä liian tulista, voit pyöristää makua sokerilla tai hunajalla.

Meksikolainen chilinen possu-papupata 6-8 hlölle 

3 rkl oliiviöljyä

1 sipuli, hienonnettuna

3 valkosipulinkynttä, hienonnettuna

1 laakerinlehti

1 possunpotka (itse laitoin palvikinkkua palasina)

500 g mustasilmäpapuja, yön yli liotettuna ja valutettuna (muutkin pavut käy)

2 rkl jauhettua juustokuminaa

2-3 tuoretta jalapeñoa, siemenet poistettuna ja hienonnettuna

2-3 miedompaa chiliä, siemenet poistettuna ja hienonnettuna

1 tlk tomaattimurskaa

1 puska tuoretta korianteria

0,5 limen puristettu mehu

suolaa

pippuria

vettä

(limenlohkoja koristeeksi)

Kuumenna isossa kattilassa oliiviöljy. Lisää sipuli, laakerinlehti ja potka. Paista n. 5 min välillä pyöritellen. Lisää valkosipuli ja paista minuutin verran. Lisää pavut, chilit, tomaattimurska, juustokumina ja korianteri. Mausta suolalla ja pippurilla. Kaada mukaan vettä sen verran, että pinta nousee pari senttiä papuja korkeammalle. Kiehauta, laita kansi päälle ja anna hautua tunnin verran tai kunnes pavut ja liha on kypsää. Pyöräytä välillä ja maista, onko tulisuus sopivaa. Lisää nestettä, mikäli tarpeen. Irrota lihasta luu. Purista mukaan limen mehu. Mausta mieleiseksesi ja tarjoile. Voit laittaa limenlohkoja koristeeksi lautaselle.  Näin helppoa!

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.