BBQ-pekonihampurilainen - askel burgerin syvimpään olemukseen

MTV Oy, All rights reserved

Hampurilainen on periaatteessa yksinkertainen juttu. Lihaa ja höysteitä sämpylän välissä. Samoin kuin yhtä "helppoon" pizzaan, löytyy mehevään ja maistuvaan burgeriin salaisuuksia joka lähtöön. 

Tänä kesänä haluan perehtyä hampurilaisen syvälliseen olemukseen. Pihviin, sämpylään, kastikkeeseen ja lisukkeisiin.

Aloitin kevyesti valitsemalla tässä vaiheessa hyväksi tietämästäni ruhonosasta, chuck rollista. Tuo amerikkalaisten suosima lihanpala ei ole löytänyt vielä tietään kunnolla suomalaisille lihatiskeille. Kyseessä on luuton naudan etuselkä, jossa on rasvaa varsin sopiva määrä mehukkaaseen burgeripihviin. Parhain lopputulos saavutetaan lihalla, jossa rasvaprosentti on 10-20 % tienoilla. Silloin rasvaa pääsee sulamaan sisälle juuri sopivasti eikä liha jää sitkeäksi tai kuivaksi. Tampereen Sokoksella chuck roll oli jauhettu valmiiksi ja jälkeenpäin tuntui, että turhan hienoksi. Valmisjauhelihan ja itse jauhetun lihan ero havainnollistetaan hyvin täällä (video). Lihamylly on ollut hankintalistalla jo pari vuotta ja ajattelin sen olevan seuraavaksi ajankohtainen syksyllä. Väärin. Katseltuani jenkkikokkien kinastelua parhaasta eri ruhonosien sekoitussuhteesta, ymmärsin olevani vielä kilometrin päässä ymmärryksestä. Siispä tässä ensimmäinen variaatio, jossa panostin hyvään lihanosaan sekä barbeque-kastikkeeseen. Kuten pizzassa, laadukkaat raaka-aineet tekevät laadukkaan ruoan. Oikeaa cheddaria, itse tehtyä BBQ-kastiketta, kotitekoista coleslaw-salaattia jne. Olen paistanut burgereita elämässäni yhteensä seitsemän kesää, joten jonkinlaista tuntumaa peruskamaan löytyy yhä.

Sämpylältä hain bulkkikamaa maukkaampaa versiota. Maku olikin hyvä, mutta turhan korkea olemus pakotti avoburgeriin, missä ei toki mitään vikaa ole. Olen tehnyt hampurilaissämpylöitä itsekin ja kokeilen samaa ensi kerralla.

Grillasin mukaan pekonia makua antamaan. Lisäksi lisukkeeksi tuli loistavaksi tähteeksi jäänyttä punasipulihilloketta. Mainio burgeri, joka voittaa perusraflojen keskuskeittiöannokset mennen tullen. Mutta tämä on vasta alkua. Luvassa vielä coleslaw-salaatti -reseptiä sekä ranskanperunoiden paistovinkkejä. Ja monenlaisten lihatäytteiden kokeiluja. Stay tuned...

HUOM!Jos sinulla on oivallisia burgeriniksejä, otan mielelläni vastaan. Tai jos teen jotain mielestäsi päin honkia. Kerro kommenteissa!

BBQ-pekonihampurilainen

150 g chuck rollia jauhettuna

kokojyväsämpylä tms.

marinoitua punasipulia (resepti alla)

BBQ-kastiketta (resepti)

siivu hyvää cheddaria

salaatinlehti

siivu tomaattia

suolaa

pippuria

Muotoile pihvistä sämpylän kokoinen pihvi. Mausta suolalla ja pippurilla. Paina kevyesti keskikohta peukalolla montulle. Näin pihvi kypsyy tasaisemmin ja rasva pääsee mehevöittämään keskeltä. Laita pekonit paistumaan miedolla lämmöllä. Kun ne alkavat päästä liiasta rasvasta, nosta pekonit burgeripihvien päälle ja nosta lämpöä. Grillaa pihveihin kaunis pinta. Laske lämpöä ja anna niiden kypsyä vielä epäsuoralla lämmöllä muutama minuutti. Laita juustoviipale lopussa niiden päälle ihan hiukan sulamaan. Kokoa burgeri käyttäen kaikkia aineksia.

Tarjoile coleslaw-salaatin ja/tai ranskalaisten perunoiden kera.

Punasipulihilloke loraus oliiviöljyä

3 punasipulia ohuiksi viipaleiksi leikattuina

2 laakerinlehteä

2 tuoretta rosmariininoksaa

2 rkl punaviinietikkaa

0,5 dl ruoko- tai fariinisokeria (hunajakin sopii)

suolaa, mustapippuria

Kuumenna öljy kattilassa ja lisää punasipulit, laakerinlehdet ja rosmariininoksat. Hauduta sipuleita miedolla lämmöllä, sekoita välillä. Lisää viinietikka ja anna sen haihtua. Lisää vielä sokeri ja anna seoksen hautua vielä puolisen tuntia. Levitä sipulihilloketta burgeripihvien päälle.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.