Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

BBQ-pekonihampurilainen - askel burgerin syvimpään olemukseen

MTV Oy, All rights reserved
Julkaistu 06.06.2013 22:45

Hampurilainen on periaatteessa yksinkertainen juttu. Lihaa ja höysteitä sämpylän välissä. Samoin kuin yhtä "helppoon" pizzaan, löytyy mehevään ja maistuvaan burgeriin salaisuuksia joka lähtöön. 

MTV Oy, All rights reserved

Tänä kesänä haluan perehtyä hampurilaisen syvälliseen olemukseen. Pihviin, sämpylään, kastikkeeseen ja lisukkeisiin.

Aloitin kevyesti valitsemalla tässä vaiheessa hyväksi tietämästäni ruhonosasta, chuck rollista. Tuo amerikkalaisten suosima lihanpala ei ole löytänyt vielä tietään kunnolla suomalaisille lihatiskeille. Kyseessä on luuton naudan etuselkä, jossa on rasvaa varsin sopiva määrä mehukkaaseen burgeripihviin. Parhain lopputulos saavutetaan lihalla, jossa rasvaprosentti on 10-20 % tienoilla. Silloin rasvaa pääsee sulamaan sisälle juuri sopivasti eikä liha jää sitkeäksi tai kuivaksi. Tampereen Sokoksella chuck roll oli jauhettu valmiiksi ja jälkeenpäin tuntui, että turhan hienoksi. Valmisjauhelihan ja itse jauhetun lihan ero havainnollistetaan hyvin täällä (video). Lihamylly on ollut hankintalistalla jo pari vuotta ja ajattelin sen olevan seuraavaksi ajankohtainen syksyllä. Väärin. Katseltuani jenkkikokkien kinastelua parhaasta eri ruhonosien sekoitussuhteesta, ymmärsin olevani vielä kilometrin päässä ymmärryksestä. Siispä tässä ensimmäinen variaatio, jossa panostin hyvään lihanosaan sekä barbeque-kastikkeeseen. Kuten pizzassa, laadukkaat raaka-aineet tekevät laadukkaan ruoan. Oikeaa cheddaria, itse tehtyä BBQ-kastiketta, kotitekoista coleslaw-salaattia jne. Olen paistanut burgereita elämässäni yhteensä seitsemän kesää, joten jonkinlaista tuntumaa peruskamaan löytyy yhä.

Sämpylältä hain bulkkikamaa maukkaampaa versiota. Maku olikin hyvä, mutta turhan korkea olemus pakotti avoburgeriin, missä ei toki mitään vikaa ole. Olen tehnyt hampurilaissämpylöitä itsekin ja kokeilen samaa ensi kerralla.

Grillasin mukaan pekonia makua antamaan. Lisäksi lisukkeeksi tuli loistavaksi tähteeksi jäänyttä punasipulihilloketta. Mainio burgeri, joka voittaa perusraflojen keskuskeittiöannokset mennen tullen. Mutta tämä on vasta alkua. Luvassa vielä coleslaw-salaatti -reseptiä sekä ranskanperunoiden paistovinkkejä. Ja monenlaisten lihatäytteiden kokeiluja. Stay tuned...

HUOM! Jos sinulla on oivallisia burgeriniksejä, otan mielelläni vastaan. Tai jos teen jotain mielestäsi päin honkia. Kerro kommenteissa!

BBQ-pekonihampurilainen

150 g chuck rollia jauhettuna

kokojyväsämpylä tms.

marinoitua punasipulia (resepti alla)

BBQ-kastiketta (resepti)

siivu hyvää cheddaria

salaatinlehti

siivu tomaattia

suolaa

pippuria

Muotoile pihvistä sämpylän kokoinen pihvi. Mausta suolalla ja pippurilla. Paina kevyesti keskikohta peukalolla montulle. Näin pihvi kypsyy tasaisemmin ja rasva pääsee mehevöittämään keskeltä. Laita pekonit paistumaan miedolla lämmöllä. Kun ne alkavat päästä liiasta rasvasta, nosta pekonit burgeripihvien päälle ja nosta lämpöä. Grillaa pihveihin kaunis pinta. Laske lämpöä ja anna niiden kypsyä vielä epäsuoralla lämmöllä muutama minuutti. Laita juustoviipale lopussa niiden päälle ihan hiukan sulamaan. Kokoa burgeri käyttäen kaikkia aineksia.

Tarjoile coleslaw-salaatin ja/tai ranskalaisten perunoiden kera.

Punasipulihilloke loraus oliiviöljyä

3 punasipulia ohuiksi viipaleiksi leikattuina

2 laakerinlehteä

2 tuoretta rosmariininoksaa

2 rkl punaviinietikkaa

0,5 dl ruoko- tai fariinisokeria (hunajakin sopii)

suolaa, mustapippuria

Kuumenna öljy kattilassa ja lisää punasipulit, laakerinlehdet ja rosmariininoksat. Hauduta sipuleita miedolla lämmöllä, sekoita välillä. Lisää viinietikka ja anna sen haihtua. Lisää vielä sokeri ja anna seoksen hautua vielä puolisen tuntia. Levitä sipulihilloketta burgeripihvien päälle.

MTV Oy, All rights reserved MTV Oy, All rights reserved

Lisää aiheesta:

Boltsi-gnocchi -paistosLahmacun-vegeburgeriPunajuuriburgeri punajuurihummuksella ja piparjuurikermallaKasviskebab seitanista perunarieskallaBrie-juustoburgeri Worcestershire-majoneesillaLohiburgeri avokadolla
barbequebbqbbq-kastikeburgerigrillaushampurilainenkotiburgeripekoniresepti
MTV Oy, All rights reserved