Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

BBQ-kastike kahdella tapaa

MTV Oy, All rights reserved
Julkaistu 04.06.2013 22:23

Barbeque-kastike kuuluu kesään kuin raitapaita hipsterille. Sen rantautuminen Suomeen on edennyt mielestäni yllättävän hitaasti eikä minkäänlaista kulttuuria sen ympärille ole vielä kehittynyt. Se on sääli, koska loistavaan lopputulokseen voi päästä rajattomilla keinoilla. Oikeaoppista BBQ-kastiketta ei ole olemassakaan, joten kilvoittelu parhaasta soosista on vapaata, luovaa ja puhdasta makuasiaa. Kaupan valmiskastikkeet sisältävät uskomattoman kuuloisia lisäaineita (lue minkä tahansa merkin tuoteseloste), joten jospa tästä lähtien tehtäisiin soosit aina itse. Se on helppoa ja nopeaa. 

MTV Oy, All rights reserved

Tässä kaksi varsin klassista ohjetta, joissa on pitkälti samat raaka-aineet, mutta eri suhteissa. Sooseja voi ja kannattaa säätää kulloisenkin mieltymyksen mukaan. Joskus makeampi toimii parhaiten ja joskus kaipaa tulisempaa. Säätely hunajalla tai sokerilla ja chilillä on helppoa. Toisella voi jossain määrin tasapainottaa toista, jos lorahtaa liikaa. Kokeilen kesän mittaan kehitellä vielä erityylisiä grillauskastikkeita, joten kannattaa pysyä kuulolla.

Soosit toimivat niin marinadina, glaseerauksessa kuin sellaisenaan burgeri- tai dippikastikkeena. Viime lauantaina käytin ykkösvaihtoehtoa burgereiden välissä (yläkuva). Kakkossoosia on tullut tehtyä usein mm. grillikyljen kanssa (alakuva, resepti).

BBQ-kastike vol. 1

400 g tomaattimurskaa

2 rkl öljyä

1 punasipuli, hienonnettuna

5 valkosipulinkynttä, hienonnettuna

0,5 dl ketsuppia

0,5 dl punaviinietikkaa

0,5 dl Worcestershire-kastiketta

0,5 dl dijon-sinappia

3 rkl ruokosokeria

2 rkl hunajaa

1 rkl savupaprikajauhetta

säilöttyä chiliä oman maun mukaan

chilirouhetta oman maun mukaan

suolaa

pippuria

Kuumenna kattila keskilämmölle. Kuullota punasipulia ja valkosipulia muutama minuutti. Lisää loput ainekset. Ole varovainen chilin ja suolan kanssa. Anna kiehahtaa varovasti ja hautua 20 min. Soseuta. Maista ja lisää joko chiliä, hunajaa tai suolaa makusi mukaan. Voit myös ohentaa kastiketta tarpeen mukaan.

BBQ-kastike vol. 2 1 sipuli

3 valkosipulin kynttä

2 rkl oliiviöljyä

2,5 dl ketsuppia

1 dl tummaa siirappia

2 rkl punaviinietikkaa

0,5 dl tummaa sokeria

0,5 dl colaa

2 rkl Worcestershire-kastiketta

3 tl chilirouhetta

2 tl suolaa

2 rkl timjamia, oreganoa ja rosmariinia

1 rkl savupaprikajauhetta

2 tl tabascoa

Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuumenna kattila ja lorauta sille oliiviöljyä. Lisää sipuli- ja valkosipulisilppu ja kuullota niitä hetki. Lisää loput ainekset ja sekoita hyvin. Anna hautua 20 min. Soseuta. Säädä maku mieleiseksi.

MTV Oy, All rights reserved

Lisää aiheesta:

Mehevä maissi-kanapannuPav Bhaji – suosittu intialainen vege-katuruokaKorealainen kanaburgeri - superhyvä!Taco-pasta(Vähän niin kuin) StroganoffChili con carne - syviä makuja Meksikon lämmöstä
bbqbbq-kastikeburgerigrillausgrillikylkihampurilainenkastikeresepti

Tuoreimmat aiheesta

bbq
  • 02.08.201622:27
    barbecue

    Syvän etelän rubi ribseille

  • 29.07.201611:08
    grillaus

    Sriracha-maissit

  • 09.06.201421:43
    bbq-kastike

    Pulled Pork Burger - nyhtöpossuburgeri

  • 11.05.201422:44
    cole slaw

    Luomupossunkylkeä ja kolmea kaalia grillistä

  • 23.04.201421:12
    barbecue

    BBQ-ribsit uunissa - jenkkikylkeä kotikeittiössä