BBQ-kastike kahdella tapaa

MTV Oy, All rights reserved

Barbeque-kastike kuuluu kesään kuin raitapaita hipsterille. Sen rantautuminen Suomeen on edennyt mielestäni yllättävän hitaasti eikä minkäänlaista kulttuuria sen ympärille ole vielä kehittynyt. Se on sääli, koska loistavaan lopputulokseen voi päästä rajattomilla keinoilla. Oikeaoppista BBQ-kastiketta ei ole olemassakaan, joten kilvoittelu parhaasta soosista on vapaata, luovaa ja puhdasta makuasiaa. Kaupan valmiskastikkeet sisältävät uskomattoman kuuloisia lisäaineita (lue minkä tahansa merkin tuoteseloste), joten jospa tästä lähtien tehtäisiin soosit aina itse. Se on helppoa ja nopeaa. 

Tässä kaksi varsin klassista ohjetta, joissa on pitkälti samat raaka-aineet, mutta eri suhteissa. Sooseja voi ja kannattaa säätää kulloisenkin mieltymyksen mukaan. Joskus makeampi toimii parhaiten ja joskus kaipaa tulisempaa. Säätely hunajalla tai sokerilla ja chilillä on helppoa. Toisella voi jossain määrin tasapainottaa toista, jos lorahtaa liikaa. Kokeilen kesän mittaan kehitellä vielä erityylisiä grillauskastikkeita, joten kannattaa pysyä kuulolla.

Soosit toimivat niin marinadina, glaseerauksessa kuin sellaisenaan burgeri- tai dippikastikkeena. Viime lauantaina käytin ykkösvaihtoehtoa burgereiden välissä (yläkuva). Kakkossoosia on tullut tehtyä usein mm. grillikyljen kanssa (alakuva, resepti).

BBQ-kastike vol. 1

400 g tomaattimurskaa

2 rkl öljyä

1 punasipuli, hienonnettuna

5 valkosipulinkynttä, hienonnettuna

0,5 dl ketsuppia

0,5 dl punaviinietikkaa

0,5 dl Worcestershire-kastiketta

0,5 dl dijon-sinappia

3 rkl ruokosokeria

2 rkl hunajaa

1 rkl savupaprikajauhetta

säilöttyä chiliä oman maun mukaan

chilirouhetta oman maun mukaan

suolaa

pippuria

Kuumenna kattila keskilämmölle. Kuullota punasipulia ja valkosipulia muutama minuutti. Lisää loput ainekset. Ole varovainen chilin ja suolan kanssa. Anna kiehahtaa varovasti ja hautua 20 min. Soseuta. Maista ja lisää joko chiliä, hunajaa tai suolaa makusi mukaan. Voit myös ohentaa kastiketta tarpeen mukaan.

BBQ-kastike vol. 2 1 sipuli

3 valkosipulin kynttä

2 rkl oliiviöljyä

2,5 dl ketsuppia

1 dl tummaa siirappia

2 rkl punaviinietikkaa

0,5 dl tummaa sokeria

0,5 dl colaa

2 rkl Worcestershire-kastiketta

3 tl chilirouhetta

2 tl suolaa

2 rkl timjamia, oreganoa ja rosmariinia

1 rkl savupaprikajauhetta

2 tl tabascoa

Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuumenna kattila ja lorauta sille oliiviöljyä. Lisää sipuli- ja valkosipulisilppu ja kuullota niitä hetki. Lisää loput ainekset ja sekoita hyvin. Anna hautua 20 min. Soseuta. Säädä maku mieleiseksi.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat