Asiantuntijan suositukset pääsiäispöytään: Saako hyvää viiniä alle kympillä?

Pääsiäislammas
Shutterstock

Mitä viiniä kannattaa juoda lampaan kanssa? Viiniasiantuntija Ilkka Sirén vinkkasi Makuja.fi-sivustolle tärpit pääsiäispöydän viineihin kolmesta eri hintaluokasta.

Suomessa syödään pääsiäisenä yli 1,5 miljoonaa kiloa lampaanlihaa. Pääsiäislampaan valmistustavat vaihtelevat suomalaistalouksissa laajalti ja tämä seikka kannattaa muistaa myös lampaalle sopivaa viiniä valittaessa.

– Pääsiäinen on ruokajuhlana hieman erikoisempi, jos verrrataan esimerkiksi jouluun, jolloin on aika tarkat kaavat ruokapöydässä. Viini kannattaakin valita sen mukaan, syödäänkö pääsiäisenä paahtopaistia, lammaspataa vai kenties karitsan karetta, vinkkaa viiniasiantuntija Ilkka Sirén.

Viinin valinnassa Sirén lähtisi peräänkuuluttamaan juoman vivahteikkuutta ja mausteisuutta. Lampaan kanssa eivät välttämättä sovi esimerkiksi uuden maailman intensiiviset hedelmäpommit.

– Viinistä kannattaa hakea maanläheisempiä aromeita, tiettyä nahkaisuutta ja mausteisuutta. Mitään tiettyä rypälettä en suosittelisi, vaan mieluummin aluetta. Pohjois-Italian sekä Espanjan Riojan alueen viinit ovat aika klassisia vaihtoehtoja pääsiäispöydässä. Näitä itsekin monesti suosin, Sirén toteaa.

Punaviini pääsiäislampaalle – nappaa suositukset

Viiniasiantuntija Ilkka Sirén valitsi kolme eri hintaluokan punaviiniä pääsiäislampaalle. Sirénin mukaan myös alle kympin punaviineistä voi napata hyviä löytöjä lampaan kaveriksi.

Savia Viva Organic A Tinto 2013
8,59 €

– Hintaansa nähden loistava viini. Monet alle yhdeksän euron viinit eivät kykene tuomaan pöytään läheskään niin paljon persoonallisuutta kuin tämä viini. Viini tulee Espanjasta Penedesin viinialueelta ja on hyvin keskitäyteläinen ja mausteinen. Kyseessä on helposti lähestyttävä ja ennen kaikkea monikäyttöinen viini pääsiäispöydässä, söi sitten karitsan karetta tai paistia. Tämä viini on aika takuuvarma valinta.

Mezzacorona Teroldego Rotaliano Riserva 2011
12,99 €

– Mielestäni pääsiäisviinillä saa olla hieman ikää. Nuorena viinit ovat usein aika hedelmävetoisia, mutta kun saavat muutaman vuoden alleen, niin paljastavat erilaisia piirteitä viinistä. Monesti iän myötä tulee hieman tammisia aromeita. Tämä viini tulee Pohjois-Italiasta ja on Savia Vivaan verrattuna hieman täyteläisempi. Toimii erityisesti voimakkaampien pataruokien kanssa.

Faustino V Reserva 2009
17,99 €

– Tämä viini tulee Riojasta Pohjois-Espanjasta ja viinissä on nyt sitä ikää jo jonkun verran. Viinissä on todella tammisia aromeita.  Hedelmäisyys on lähtenyt jo väistymään ja viinissä on mielenkiintoisia vivahteita.  Kyseessä on erittäin klassinen viini, joka ainakin itselläni on aina toiminut pääsiäispöydässä erityisesti mehevien karitsankarepalojen kanssa.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja