Asiantuntija varoittaa "karmeista seurauksista": Älä koskaan juo tätä enempää kahvia kerralla

kahvi
Shutterstock

Kahvia tulee siemailtua väsyneenä helposti useampi kuppi muutaman tunnin aikana. Riskirajaa lyhyen ajan sisällä nautitun kofeiinimäärän suhteen ei kuitenkaan kannattaisi koskaan ylittää.

Moni pystyy juomaan lyhyen ajan sisää kahdesta kolmeen kupillista kahvia – jotkut jopa neljä kupillista. Amerikkalaiset asiantuntijat varoittavat, että tätä enempää ei koskaan kannattaisi juoda kahvia. Mikäli kahvia juo lyhyen ajan sisällä yli neljä kupillista, kerjää Men's Health -sivuston mukaan vaikeuksia.

– (Kofeiinin yliannostus) voi aiheuttaa sydämen rytmihäiriöitä, verisuonten supistumista, sydänkohtauksen, aivohalvauksen ja verenpaineiden nousua tietyillä ihmisillä, kardiologi Adam Splavervaroittaa.

Vaikka pari kupillista kahvia ei tuntuisi heti vaikuttavan vireystilaan, ei kofeiinipitoisia juomia ole syytä hörppiä heti lisää, sillä kofeiinin vaikutus ei välttämättä tunnu ihan hetkessä. Harva tulee ajatelleeksi sitä, että kofeiinin vaikutus kestää kuitenkin useamman tunnin.

– Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että kofeiinin vaikutus häviää 4–6 tunnissa, ravitsemusterapeutti Samantha Heller kertoo.

Myös se on syytä muistaa, että kofeiini vaikuttaa eri ihmisiin hyvin vaihtelevin tavoin: Toiset kestävät kofeiinia huomattavasti paremmin kuin toiset. Kahvin nauttimisessa kannattaakin tästä syystä olla varovainen, eikä päivittäin nautittua kahvimäärää kannata missään nimessä yhtäkkiä lisätä merkittävästi. 

Lähde: Men's Health

***

Näin kahvi ei läiky kupista 0:26

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat