Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Asiantuntija tyrmää uuden superöljyn: "Mennään ravitsemuksellisesti metsään"

Asiantuntija pitää kotimaista rypsiöljyä kaukomailta tuotua palmuöljyä parempana vaihtoehtona.
Asiantuntija pitää kotimaista rypsiöljyä kaukomailta tuotua palmuöljyä parempana vaihtoehtona. Shutterstock
Julkaistu 20.08.2015 13:11
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Punainen palmuöljy on noussut markkinoiden uudeksi superfoodiksi. Asiantuntija kommentoi, onko palmuöljy maineensa veroinen tuote.

Punaista palmuöljyä markkinoidaan erittäin E-vitamiini- sekä antioksidanttipitoisena öljynä, joka soveltuu aivan kaikenlaiseen ruoanlaittoon. Se on myös rasvahappokoostumuksensa vuoksi tavallista palmuöljyä parempi vaihtoehto. 

Vaikka öljyä markkinoidaan terveellisenä tuotteena Helsingin Yliopiston ravitsemustieteen opettaja Eeva Voutilainen ei suosittele tuotteen käyttö äjokapäiväisessä ruokavaliossa.

Rasvakoostumus otettava huomioon

Voutilainen kertoo, että jos muut ruokaöljyt korvataan kovaa rasvaa sisältävällä punaisella palmuöljyllä, voi ravitsemus loppupeleissä kärsiä. Ruokavalion rasvakoostumukseen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.

Punainen palmuöljy sisältää noin 50 prosenttia kovaa, eli tyydyttynyttä rasvaa, jolla on merkitystä kolesteroliarvoihin. 

– Jos öljyä käytetään maun takia kulinaariöljynä, ei sillä ole terveysvaikutuksia. Jos sen sijaan aletaan korvaamaan muita tuotteita, käytön kanssa voidaan mennä metsään, Voutilainen toteaa.

Vaikka öljyn on todettu sisältävän enemmän E-vitamiinia kuin muut ruokaöljyt, myöskään runsaan E-vitamiinipitoisuutensa vuoksi tätä öljyä ei kannata nauttia. Varsinaista E-vitamiinin puutostilaa on nimittäin Voutilaisen mukaan erittäin vaikea aikaansaada.

– Kansanterveyden kannalta E-vitamiini ei ole mikään juttu. Oleellisempaa on rasvakoostumus, Voutilainen toteaa.

Suosion salaisuus: "Tuote on uutta ja ihmeellistä"

Suomessa myytävä palmuöljy tuotetaan Malesiassa. Voutilainen ei ymmärrä minkä vuoksi öljyä tuodaan kaukomailta, kun Suomessa tuotetaan meidän ruokavalioomme erinomaisesti sopivaa rypsiöljyä.

– Rypsiöljystä saadaan hyvässä suhteessa välttämättömiä omega-3- ja omega-6-rasvahappoja.

Punaista palmuöljyä markkinoidaan terveystuotteena, mutta yhdellekään palmuöljylle ei ole hyväksytty yhtään virallista terveysväittämää. Voutilainen toteaakin markkinoilla olevan myynnissä paljon terveyselintarvikkeita, joilla ei ole mitään oikeita terveydellisiä perusteita.

– Nämä tuotteet ovat uutta ja ihmeellistä, mutta kysymys kuuluukin, ovatko ne terveyden kannalta oikeasti terveellisiä, Voutilainen muistuttaa. 

Lisää aiheesta:

Ravitsemusasiantuntijat syynäsivät uuden Crème Bonjourin – tässä tuomioSuomalainen sortuu usein väärään leipärasvavalintaanUskotko sinäkin näihin? Ravitsemusterapeutti perkaa tavallisia ruokauskomuksia: "Välillä naureskelen sille, välillä näen punaista"Harvardin professori jyrähtää: Kookosöljy on "puhdasta myrkkyä" – terveysvaikutuksista ei näyttöäVoi, margariini vai öljy? Asiantuntijat: Tämä on paras rasva paistamiseenRavitsemusasiantuntija kannustaa palaamaan vanhoihin tapoihin – tämä rasva voita terveellisempi vaihtoehto?
RasvaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Rasva
  • 01.09.202410:38
    Sydänterveys

    Tutkimuksessa yllättävä havainto terveellisestä oliiviöljystä

  • 11.05.202414:32
    Tutkimustulokset

    Harvardin tutkijat: Teelusikallisella oliiviöljyä päivässä voi olla merkittäviä terveysvaikutuksia

  • 29.03.202410:33
    Ravitsemus

    Suomalainen sortuu usein väärään leipärasvavalintaan

  • 14.10.202106:30
    Verot

    Uutissuomalainen: Lähes puolet suomalaisista vastustaa terveysveron käyttöönottoa

  • 14.03.202014:00
    Ruoka

    Helppo rasvamuutos pienentää sydänsairauksien riskiä – jo puolikas ruokalusikallinen päivässä riittää