Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Asiantuntija Suomen olutkulttuurista: ”Ollaan mielenkiintoisessa tilanteessa”

"Oluiden valtava kirjo on iso juttu tässä kulttuurissa tällä hetkellä", kertoo Olutliiton puheenjohtaja.
"Oluiden valtava kirjo on iso juttu tässä kulttuurissa tällä hetkellä", kertoo Olutliiton puheenjohtaja.Shutterstock
Julkaistu 24.07.2015 10:14
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Pienien panimoiden määrä kasvaa ja isommat investoivat. Suomeen on kehittymässä hyvää vauhtia ainutlaatuinen ja monipuolinen olutkulttuuri.

Pienpanimo-oluiden myynti on ollut kasvussa viime vuosien aikana ja uusia panimoita syntyy tiuhaan tahtiin. Vuosina 2011–2014 kotimaisten käsityöoluiden tuotanto kasvoi jopa yli 50 prosentilla.

Valviran rekisterissä on tällä hetkellä 55 pienpanimoa, ja uusia pienpanimoita syntyy noin yksi jokaista kuukautta kohden. 

– Nyt ollaan menossa kovaa vaihtua eteenpäin, kertoo Suomen Olutliiton puheenjohtaja Heikki Kähkönen.

Monen pienpanimon tuotanto on kuitenkin sen verran pientä, ettei kasvu näy tilastoissa. Uusien panimoiden merkitys olutvalikoimaan ja koko olutkulttuuriin on kuitenkin valtava.

”Iso juttu tällä hetkellä”

Oluen suosio näkyy myös keskisuurten ja vähän isompienkin panimoiden investointeina. Esimerkiksi Saimaan juomatehdas aikoo tuplata tuotantonsa vuodenvaihteeseen mennessä. Panimo Hiisi puolestaan aikoo jopa kymmenkertaistaa tuotantonsa lähivuosina.

– Ollaan mielenkiintoisessa tilanteessa, jossa syntyy pieniä käsityövalmistajia ja samaan aikaan pienteolliset yksiköt vahvistuvat ja kasvavat, Kähkönen kertoo.

– Oluiden valtava kirjo on iso juttu tässä kulttuurissa tällä hetkellä. Kuluttajilla on mahdollisuus maistella paljon erilaisia oluita.

Vuonna 2013 pienpanimot valmistivat 450 erilaista käsityöolutta.

Vahvojen oluiden valikoima puuttuu

Suomen lainsäädäntö rajoittaa kuitenkin osaltaan pienpanimo-oluiden valikoiman laajentumista. Monet panimot eivät tietoisesti valmista yli 4,7 prosenttisia oluita, elleivät tiedä varmasti pääsevänsä Alkon valikoimaan.

– Panimot joutuvat keinottelemaan, eivätkä valmista kaikenlaisia oluita. Samalla kuluttajien valikoima kaventuu, Kähkönen kiteyttää.

Monissa naapurimaissa, kuten Virossa ja Ruotsissa vahvempien oluiden kulttuuri elää vahvana.

– Suomesta vahvojen oluiden segmentti puuttuu, tai on vaillinainen, Kähkönen toteaa. 

Suuret Oluet – Pienet Panimot -oluttapahtuma järjestetään jo 12. kerran Helsingissä. Tapahtuma järjestetään Helsingin Rautatientorilla 22. – 25.7.2015.

Lisää aiheesta:

Myynti kasvanut lähes 90 prosenttia! Nämä kotimaiset tuotteet ovat suositumpia kuin koskaan ennenSuomalaisolut sai myyntivaltillaan jalansijaa USA:ssa – nyt tavoitteena olutturismi SuomeenPienpanimohehkutus huipussaan: "Koskaan kasvu ei ole ollut näin vauhdikasta"Valtava buumi! Näitä oluita suomalaiset haluavat nyt juodaOlutbuumi villitsee Virossa – oletko jo maistanut näitä erikoisuuksia?Pienpanimobuumi jatkuu – tuotanto kolminkertaistunut lyhyessä ajassa
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • 17:45
    Ruoka

    Halloween-juhlien hurjat tarjoilut: Neljä helppoa ohjetta

  • 12:37
    Ruoka

    Michelin-tähtiin kohumuutos täysin puskista: "Uskon, että on voitu saada huijaamalla"

  • 10:21
    Sienet

    Kärpässieniä syönyt puukotti veljeään – "Se trippi oli aika erikoinen"

  • 08:23
    Halpa vs. kallis

    Kauppojen halvimmat juustot testissä – tämä edam voitti

  • Eilen17:24
    Ruoka

    Pitäisikö tippiä jättää 1 vai 50 euroa? Palkitulta tarjoilijalta selvä mielipide