Asiantuntija Suomen olutkulttuurista: ”Ollaan mielenkiintoisessa tilanteessa”

Pienien panimoiden määrä kasvaa ja isommat investoivat. Suomeen on kehittymässä hyvää vauhtia ainutlaatuinen ja monipuolinen olutkulttuuri.
Pienpanimo-oluiden myynti on ollut kasvussa viime vuosien aikana ja uusia panimoita syntyy tiuhaan tahtiin. Vuosina 2011–2014 kotimaisten käsityöoluiden tuotanto kasvoi jopa yli 50 prosentilla.
Valviran rekisterissä on tällä hetkellä 55 pienpanimoa, ja uusia pienpanimoita syntyy noin yksi jokaista kuukautta kohden.
– Nyt ollaan menossa kovaa vaihtua eteenpäin, kertoo Suomen Olutliiton puheenjohtaja Heikki Kähkönen.
Monen pienpanimon tuotanto on kuitenkin sen verran pientä, ettei kasvu näy tilastoissa. Uusien panimoiden merkitys olutvalikoimaan ja koko olutkulttuuriin on kuitenkin valtava.
”Iso juttu tällä hetkellä”
Oluen suosio näkyy myös keskisuurten ja vähän isompienkin panimoiden investointeina. Esimerkiksi Saimaan juomatehdas aikoo tuplata tuotantonsa vuodenvaihteeseen mennessä. Panimo Hiisi puolestaan aikoo jopa kymmenkertaistaa tuotantonsa lähivuosina.
– Ollaan mielenkiintoisessa tilanteessa, jossa syntyy pieniä käsityövalmistajia ja samaan aikaan pienteolliset yksiköt vahvistuvat ja kasvavat, Kähkönen kertoo.
– Oluiden valtava kirjo on iso juttu tässä kulttuurissa tällä hetkellä. Kuluttajilla on mahdollisuus maistella paljon erilaisia oluita.
Vuonna 2013 pienpanimot valmistivat 450 erilaista käsityöolutta.
Vahvojen oluiden valikoima puuttuu
Suomen lainsäädäntö rajoittaa kuitenkin osaltaan pienpanimo-oluiden valikoiman laajentumista. Monet panimot eivät tietoisesti valmista yli 4,7 prosenttisia oluita, elleivät tiedä varmasti pääsevänsä Alkon valikoimaan.
– Panimot joutuvat keinottelemaan, eivätkä valmista kaikenlaisia oluita. Samalla kuluttajien valikoima kaventuu, Kähkönen kiteyttää.
Monissa naapurimaissa, kuten Virossa ja Ruotsissa vahvempien oluiden kulttuuri elää vahvana.
– Suomesta vahvojen oluiden segmentti puuttuu, tai on vaillinainen, Kähkönen toteaa.
Suuret Oluet – Pienet Panimot -oluttapahtuma järjestetään jo 12. kerran Helsingissä. Tapahtuma järjestetään Helsingin Rautatientorilla 22. – 25.7.2015.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Koko Suomi leipoo: Rypytetty punnuspulla
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Lihamakaronilaatikko sulatejuustolla – Katjan maukkaampi makaronilaatikko
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Marry Me -kana – paras broilerikastike puolessa tunnissa
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kanaa Alfredon tapaan – kermainen kanapasta Pasta Alfredo on nopea arkiruoka
-
Wilhelmiina-keksit – nämä supersuositut ja helpot pikkuleivät viedään käsistä
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan