Kolmen Michelin-tähden ravintolaa jo vuosien ajan pyörittänyt ranskalaiskokki Sébastien Bras haluaa luopua tähdistään niiden aiheuttaman valtavan stressin ja paineen vuoksi.
Ravintolamaailmassa kuohuu: arvostettu ranskalainen keittiömestari Sébastien Bras on tehnyt jotain ennenkuulumatonta. Kokki on ilmoittanut, että haluaa ravintolansa pois Michelin-oppaasta ensi vuodesta lähtien. Toive kuulostaa absurdilta, sillä Brasin Le Suquet -ravintolalla on ollut täydet kolme Michelin-tähteä jo lähes 20 vuotta, kertoo brittilehti Guardian.
Syy 46-vuotiaan kokin päätökseen on yksinkertainen: Bras haluaa pystyä tekemään hyvää ruokaa ilman, että joutuu koko ajan jännittämään, syökö annoksen anonyymi Michelin-tarkastaja tai muu ruokakriitikko. Bras kertoi päätöksestään lataamallaan Facebook-videolla, jossa keittiömestari totesi haluavansa antaa elämälleen uuden tarkoituksen.
"Ehkä minusta tulee vähemmän kuuluisa, mutta hyväksyn sen"
Vaikka työ onkin antanut huippukokille runsaasti nautintoa, on se aiheuttanut myös valtavat paineet sen jälkeen, kun ravintola sai kolme Michelin-tähteä vuonna 1999. Nyt Bras haluaa jatkaa työtänsä vapaana sieluna.
– Oppaan kriitikot käyvät arvostelemassa ravintolasi kaksi tai kolme kertaa vuodessa, etkä koskaan tiedä milloin. Jokainen annos, joka keittiöstä lähtee saattaa päätyä tutkittavaksi. Se tarkoittaa, että joka päivä yksi 500 annoksestamme voi päätyä kriitikon eteen, Bras kertoi uutistoimisto AFP:lle.
Michelin-oppaan edustajat ovat kommentoineet kunnioittavansa Brasin päätöstä, mutta ravintolaa ei kuitenkaan voida poistaa automaattisesti listoilta. Asiaa tullaan käsittelemään virallisesti oppaan edustajien toimesta.
