Mainos
Mainos

Arvostettu ravintoloitsija teki jotain ennenkuulumatonta: Hyvästit kolmelle Michelin-tähdelle

Kolmen Michelin-tähden ravintolaa jo vuosien ajan pyörittänyt ranskalaiskokki Sébastien Bras haluaa luopua tähdistään niiden aiheuttaman valtavan stressin ja paineen vuoksi.

Ravintolamaailmassa kuohuu: arvostettu ranskalainen keittiömestari Sébastien Bras on tehnyt jotain ennenkuulumatonta. Kokki on ilmoittanut, että haluaa ravintolansa pois Michelin-oppaasta ensi vuodesta lähtien. Toive kuulostaa absurdilta, sillä Brasin Le Suquet -ravintolalla on ollut täydet kolme Michelin-tähteä jo lähes 20 vuotta, kertoo brittilehti Guardian.

Syy 46-vuotiaan kokin päätökseen on yksinkertainen: Bras haluaa pystyä tekemään hyvää ruokaa ilman, että joutuu koko ajan jännittämään, syökö annoksen anonyymi Michelin-tarkastaja tai muu ruokakriitikko. Bras kertoi päätöksestään lataamallaan Facebook-videolla, jossa keittiömestari totesi haluavansa antaa elämälleen uuden tarkoituksen.

"Ehkä minusta tulee vähemmän kuuluisa, mutta hyväksyn sen"

Vaikka työ onkin antanut huippukokille runsaasti nautintoa, on se aiheuttanut myös valtavat paineet sen jälkeen, kun ravintola sai kolme Michelin-tähteä vuonna 1999. Nyt Bras haluaa jatkaa työtänsä vapaana sieluna.

– Oppaan kriitikot käyvät arvostelemassa ravintolasi kaksi tai kolme kertaa vuodessa, etkä koskaan tiedä milloin. Jokainen annos, joka keittiöstä lähtee saattaa päätyä tutkittavaksi. Se tarkoittaa, että joka päivä yksi 500 annoksestamme voi päätyä kriitikon eteen, Bras kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Michelin-oppaan edustajat ovat kommentoineet kunnioittavansa Brasin päätöstä, mutta ravintolaa ei kuitenkaan voida poistaa automaattisesti listoilta. Asiaa tullaan käsittelemään virallisesti oppaan edustajien toimesta.

– Ehkä minusta tulee vähemmän kuuluisa, mutta hyväksyn sen. Jatkan kokkaamista erinomaisista lähituotteista ilman, että minun tarvitsee miettiä, viehättävätkö luomukseni Michelin-tarkastajia.

Kaksi huippukokkia ajautuneet itsemurhaan tähtien vuoksi

The Guardianin mukaan Bras on yksi 27 ranskalaisesta kokista, jolla on täydet kolme Michelin-tähteä. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun kolmen Michelin-tähden ravintoloitsija haluaa luopua julkisesti tähdistään ilman, että ravintolaan on tapahtunut radikaaleja muutoksia tai siltä uhataan viedä tähtiä. Vuonna 2005 pariisilainen ravintoloitsija Alain Senderens halusi luopua tähdistään ja avata ravintolan uudella konseptilla, koska hänen mukaansa tähdet ja liiallinen luksus karkotti asiakkaat.

Michelin-maailman valtavat paineet ovat herättäneet keskustelua aiemminkin. Ravintola-alan ihmiset muistavat yhä keittiömestari Bernard Loiseaun kohtalon: ranskalaiskokki teki itsemurhan vuonna 2003 pian sen jälkeen, kun sanomalehdessä oltiin vihjattu Loiseaun ravintolan menettävän kolmen Michelin-tähden statuksensa. Vuonna 2016 uutisotsikoihin nousi maailman parhaaksi kokiksi juuri kruunatun Beniot Violerin kuolema. Violer teki itsemurhan vain päivää ennen kuin vuoden 2016 Michelin-tähdet julkaistiin. Hän työskenteli ravintoloitsijana Sveitsin Lausannessa, kuuluisassa Hotel de Ville -ravintolassa. Ravintola valittiin vain hieman ennen Violerin kuolemaa maailman parhaaksi Ranskan ulkoministeriön arvostetussa listauksessa. 

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja