Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Arvostettu ravintoloitsija teki jotain ennenkuulumatonta: Hyvästit kolmelle Michelin-tähdelle

Kuvituskuva: Michelin-ravintolan pyörittäminen aiheuttaa valtavat paineet keittiömestareille.
Kuvituskuva: Michelin-ravintolan pyörittäminen aiheuttaa valtavat paineet keittiömestareille. Shutterstock
Julkaistu 25.09.2017 08:06

MTV LIFESTYLE

Kolmen Michelin-tähden ravintolaa jo vuosien ajan pyörittänyt ranskalaiskokki Sébastien Bras haluaa luopua tähdistään niiden aiheuttaman valtavan stressin ja paineen vuoksi.

Ravintolamaailmassa kuohuu: arvostettu ranskalainen keittiömestari Sébastien Bras on tehnyt jotain ennenkuulumatonta. Kokki on ilmoittanut, että haluaa ravintolansa pois Michelin-oppaasta ensi vuodesta lähtien. Toive kuulostaa absurdilta, sillä Brasin Le Suquet -ravintolalla on ollut täydet kolme Michelin-tähteä jo lähes 20 vuotta, kertoo brittilehti Guardian.

Syy 46-vuotiaan kokin päätökseen on yksinkertainen: Bras haluaa pystyä tekemään hyvää ruokaa ilman, että joutuu koko ajan jännittämään, syökö annoksen anonyymi Michelin-tarkastaja tai muu ruokakriitikko. Bras kertoi päätöksestään lataamallaan Facebook-videolla, jossa keittiömestari totesi haluavansa antaa elämälleen uuden tarkoituksen.

"Ehkä minusta tulee vähemmän kuuluisa, mutta hyväksyn sen"

Vaikka työ onkin antanut huippukokille runsaasti nautintoa, on se aiheuttanut myös valtavat paineet sen jälkeen, kun ravintola sai kolme Michelin-tähteä vuonna 1999. Nyt Bras haluaa jatkaa työtänsä vapaana sieluna.

– Oppaan kriitikot käyvät arvostelemassa ravintolasi kaksi tai kolme kertaa vuodessa, etkä koskaan tiedä milloin. Jokainen annos, joka keittiöstä lähtee saattaa päätyä tutkittavaksi. Se tarkoittaa, että joka päivä yksi 500 annoksestamme voi päätyä kriitikon eteen, Bras kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Michelin-oppaan edustajat ovat kommentoineet kunnioittavansa Brasin päätöstä, mutta ravintolaa ei kuitenkaan voida poistaa automaattisesti listoilta. Asiaa tullaan käsittelemään virallisesti oppaan edustajien toimesta.


– Ehkä minusta tulee vähemmän kuuluisa, mutta hyväksyn sen. Jatkan kokkaamista erinomaisista lähituotteista ilman, että minun tarvitsee miettiä, viehättävätkö luomukseni Michelin-tarkastajia.

Kaksi huippukokkia ajautuneet itsemurhaan tähtien vuoksi

The Guardianin mukaan Bras on yksi 27 ranskalaisesta kokista, jolla on täydet kolme Michelin-tähteä. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun kolmen Michelin-tähden ravintoloitsija haluaa luopua julkisesti tähdistään ilman, että ravintolaan on tapahtunut radikaaleja muutoksia tai siltä uhataan viedä tähtiä. Vuonna 2005 pariisilainen ravintoloitsija Alain Senderens halusi luopua tähdistään ja avata ravintolan uudella konseptilla, koska hänen mukaansa tähdet ja liiallinen luksus karkotti asiakkaat.

Michelin-maailman valtavat paineet ovat herättäneet keskustelua aiemminkin. Ravintola-alan ihmiset muistavat yhä keittiömestari Bernard Loiseaun kohtalon: ranskalaiskokki teki itsemurhan vuonna 2003 pian sen jälkeen, kun sanomalehdessä oltiin vihjattu Loiseaun ravintolan menettävän kolmen Michelin-tähden statuksensa. Vuonna 2016 uutisotsikoihin nousi maailman parhaaksi kokiksi juuri kruunatun Beniot Violerin kuolema. Violer teki itsemurhan vain päivää ennen kuin vuoden 2016 Michelin-tähdet julkaistiin. Hän työskenteli ravintoloitsijana Sveitsin Lausannessa, kuuluisassa Hotel de Ville -ravintolassa. Ravintola valittiin vain hieman ennen Violerin kuolemaa maailman parhaaksi Ranskan ulkoministeriön arvostetussa listauksessa. 

Lähteet: The Guardian, New Yorker, Forbes

Lisää aiheesta:

Keittiöpäällikkö Tomin vuodatus "ravintolan pahimmista asiakkaista" voi koskettaa sinuakin – karu ilmiö tuttu myös Suomesta: "Käytöksenne on häpeällistä"Yksi maailman parhaista ravintoloista ei ehkä enää avaa oviaan – huippukokki Daniel Humm kokkaa nyt vähävaraisille: "Meidän täytyy määritellä luksus uudelleen"Ranskan ruokapiirit kauhuissaan: Maailman pisimpään hallussaan kolmea Michelin-tähteä pitänyt ravintola menetti yhden tähden Huippukokki haastaa Michelin-oppaan oikeuteen yllättävästä syystä: "Minut on häpäisty"Huippukokki romahti ja masentui – haluaa nyt palauttaa Michelin-tähtensä: "Miten kehtaatte ottaa terveyteni panttivangiksi?"Gordon Ramsay ei voi uskoa, mitä legendaarinen kolmen Michelin-tähden kokki meni tekemään: ”Vanha pieru!”
RavintolatMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ravintolat
  • Eilen17:43
    Ruoka

    Katrina on työskennellyt tarjoilijana yli 20 vuotta – tällaisia ovat suomalaiset asiakkaat

  • pe15:05
    Huijaukset

    Poliisi: Tampereen feikkiravintolaa operoitiin Afrikasta

  • to13:38
    Verot

    Pizzerioista ja kebabravintoloista löytyi 11 miljoonaa maksamattomia veroja

  • to11:26
    Ruoka

    Kozeen Shiwan haastettiin oikeuteen – näin hän vastaa syytöksiin

  • ke12:37
    Ruoka

    Michelin-tähtiin kohumuutos täysin puskista: "Uskon, että on voitu saada huijaamalla"