Arvostettu baarimestari suomalaisten juomatavoista: "He yksinkertaisesti juovat – ja paljon"

Onur Köksal
Berliiniläisen Harry's New York Barin Onur Köksal on alallaan arvostettu baarimestari. Brendan Delany

Euroopan vanhimman cocktailbaarin baarimestari Onur Köksal paljastaa lähitulevaisuuden cocktailtrendit ja kertoo kokemuksensa suomalaisista asiakkaista.

Berliinissä, Sheraton Esplanade-hotellin yhteydessä toimiva Harry's New York Bar on Euroopan vanhin cocktailbaari. Legendaarisen cocktailpyhätön baarimestari Onur Köksal kertoi MTV:n Makuja.fi-ruokasivustolle arvionsa lähitulevaisuuden juomatrendeistä sekä paljasti myös eri kansallisuuksien väliset juomakulttuurierot.

Giniä, yrttejä ja teetä

Gin ja ginipohjaiset cocktailit ovat kovassa huudossa tällä hetkellä sekä meillä että maailmalla. Köksal uskoo saman trendin jatkuvan vielä tovin.

– Uskon tämän trendin jatkuvan vielä muutaman vuoden, sillä giniä on ensinnäkin helppo valmistaa. Se ei ole kuin viski, jossa tarvitaan tynnyrikypsytystä vuosia. Giniin tarvitaan vain hyvä neutraali alkoholi, hyvät yrtit ja hyvä maseraatio. Näin ollen hyviä ginejä tulee markkinoille helpommin.

Raaka-ainepuolella hyödynnetään ginien lisäksi nyt ja lähitulevaisuudessa erilaisia bittereitä. Myös inkivääri on nyt Köksalin mukaan erityisen suosittua.

– Baareissa hyödynnetään paljon tuoreita raaka-aineita, kuten yrttejä. Myös erilaiset tee-infuusiot ja kypsytetyt cocktailit ovat ja tulevat olemaan suosittuja, Köksal kertoo.

"Suomalaiset yksinkertaisesti juovat"

Koska Harry's New York Bar toimii hotellin yhteydessä, on baarin asiaskunta todella kansainvälistä. Köksal törmääkin työssään paikallisten lisäksi muun muassa amerikkalaisiin ja pohjoismaisiin asiakkaisiin. Onko eri kansallisuuksien välillä suuria eroja juomatilauksissa?

– On ehdottomasti eroa. Saksalaiset juovat enemmän olutta ja viiniä. Amerikkalaiset sen sijaan juovat vahvoja alkoholeja, eivät niinkään cocktaileja. Heille maistuu viski tai vodka jäillä, tai Manhattan. Eli todella alkoholipitoiset cocktailit. Suomalaiset ja muut pohjoismaalaiset…he yksinkertaisesti juovat – ja paljon. Mutta ovat hauskoja, Köksal nauraa.

Ranskalaiset ovat sen sijaan Köksalin mielestä varautuneempia asiakkaita, mutta tietävät heti, mitä tilata listalta.

– Useimmiten he haluavat samppanjaa, konjakkia tai konjakkicocktaileja. Ja he puhuvat ainoastaan ranskaa. Jokaisella kansallisuudella on siis oma tyylinsä juoda, Köksal summaa.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja