Älytön kohu: Starbucksin kertakäyttömukit nostattivat someraivon

mukit

Starbucks-kahvilaketjun jouluksi lanseeraamat kertakäyttökupit ovat saaneet aikaan kohun maailmalla.

Jo vuosien ajan amerikkalaisella Starbucks-ketjulla on ollut tapana vaihtaa perinteiset pahvimukit joulun teemojen mukaisesti koristeiltuihin kertakäyttömukeihin. Tänä vuonna kuppien ulkonäkö poikkeaa kuitenkin niin paljon aiemmista vuosista, että moni on hermostunut.

Punaiset kupit loukkaavat kristittyjä?

Aiempina vuosina Starbucksin mukeissa on nähty muun muassa lumihiutaleita, koristekuvioita sekä jouluisia maisemia. Tänä vuonna ne ovat kuitenkin tyyliltään hyvin minimalistiset, ja ne ovat saaneet joulun kunniaksi yksinomaan punaisen värin.

Yrityksen design-asioista vastaava Jeffrey Fields kertoo, että tänä vuonna mukit ovat punaisia, sillä värin on tarkoitus viestiä joulusta kaikessa yksinkertaisuudessaan ja hiljaisuudessaan. Nyt mukeihin kaivataan kuitenkin kovasti tuttuja kuvioita. Hyvin pian joulumukien lanseerauksen jälkeen moni tulistui, sillä punaisten, kuviottomien mukien koetaan loukkaavan kristittyjä ja joulua.

– Tämä merkitsee joulun historiallisen taustan kiistämistä sekä amerikkalaisen unelman taustalla olevan kristillisen perinnön kiistämistä, vaikka tämä on ollut Starbucksillekin eduksi, Christian Concern -järjestön edustaja Andrea Williams toteaa.

Vastaisku punaisille kupeille

Entinen pastori Joshua Feuerstein teki kohun myötä oivalluksen, joka liittyy siihen, että Starbucksin henkilökunta kirjoittaa mukiin kahvin ostajan nimen. Mies ilmoitti pilailumielessä kahvitilausta tehdessään kassalla nimekseen "Hyvää joulua".

Moni otti Feuersteinin vinkistä vaarin, ja sosiaaliseen mediaan postaillaan nyt ahkerasti kuvia kirkkaanpunaisista kertakäyttömukeista, joissa komeilee tuttu joulutervehdys.

Asiasta nousseen somekohun myötä moni on kääntynyt asiaa kommentoineita kristillisiä järjestöjä ja koko kohua vastaan. Myös väitteitä siitä, että koko kohu olisi alunperin Starbucksin edustajien käsialaa, on esitetty.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja