Aliarvostettu superjuures on nyt parhaimmillaan – korvaa helposti perunan
Maa-artisokka on melko vähän käytetty, mutta monenlaiseen ruoanlaittoon soveltuva juures.
Maultaan mieto maa-artisokka on terveellinen juures, jonka sesonkiaikaa on loppusyksy. Vaikka maa-artisokka ei olekaan kaunein juures päällä maan, on se erittäin monikäyttöinen.
Korvaa perunan
Alunperin Pohjois-Amerikasta Eurooppaan rantautunut maa-artisokka on käytetty juures, jota käytetään Amerikassa perunan tapaan. Miedon makunsa vuoksi maa-artisokalla voikin korvata perunan melkein missä ruokalajeissa tahansa.
Kuorimaveitsellä saa poistettua kuoren helposti, jonka jälkeen mukulat voi vaikka keittää perunan tapaan. Maa-artisokka kypsyy huomattavasti perunaa nopeammin, joten kannattaa olla keittoajan kanssa tarkkana!
Monenlaiseen ruoanlaittoon
Maa-artisokka sopii erinomaisesti esimerkiksi keittoihin, muhennoksiin ja gratiineihin. Keitettynä sitä voi käyttää lisukkeena vaikka lihalle.
Pimeneviin iltoihin sopii vaikka lämmin sosekeitto maa-artisokasta, bataatista ja porkkanasta.
Kuorittu maa-artisokka tummuu nopeasti, joten niitä kannattaakin säilyttää sitruunaa sisältävässä vedessä.
Terveellistä ruokaa ilman rasvaa
Maa-artisokan sisältämät hiilihydraatit ovat pääosin inuliinia, joka hajoaa elimistössä fruktoosiksi. Tämän vuoksi maa-artisokka sopiikin hyvin myös diabeetikon ruokavalioon.
Maa-artisokka suorastaan pursuaa kuituja ja hivenaineita, kuten elimistölle tärkeää rautaa. Se on myös täysin rasvaton kasvis.
Lähde: Kasvikset.fi
KORJAUS 23.11.2015: Maa-artisokan sisältämät hiilihydraatit eivät ole pääosin insuliinia, vaan inuliinia.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Pannukakku – paras pannukakkuohje on tässä!
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Munakasrulla à la Hellapoliisi
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Helppo kanaviillokki – nopea valmistaa, taatusti maistuvaa
-
Itse tehty Nutella eli suklaa-hasselpähkinälevite