Älä unohda perinneherkkua – valmista maukas siskonmakkarapata

siskonmakkara
Siskonmakkarakeitto on oikea klassikko. Lehtikuva

Meri-Tuuli Lindströmin Pataruokaa-kirjauutuus on täynnä pitkään kypsyneitä, tunnelmallisia makuja. Yksi esimerkki tästä on siskonmakkarapata, jonka resepti esitellään kirjassa.

Meri-Tuuli Lindströmin kirjauutuus Pataruokaa (WSOY) on kokoelma pitkään kypsyviä, mutta helposti valmistuvia ruokia, jotka ovat täydellisiä perheiden ja ystäväporukoiden yhteisiin hetkiin – kun ruoka hautuu uunissa, on kokillakin aikaa vielä yhteen lautapeliin tai reippailuun. Siskonmakkarapataan lisämakua tuo hapankaali, joka on Lindströmille muistorikas ruoka. 

– Kun muutin kotoa pois, ensimmäinen kotini kimppakämpässä oli hapankaalitehdasta vastapäätä. Tehdas ei muuten vaikuttanut arkeemme, mutta kuumina kesäpäivinä tehtaan pihalla pesua odottaneet hapankaalitynnyrit lemusivat niin voimakkaasti, ettei kaalia tehnyt mieli ennen kuin ilmat vähän kylmenivät, hän kirjoittaa kirjassaan. 

Siskonmakkarapata

(resepti: Meri-Tuuli Lindström, Pataruokaa, WSOY)

1 iso purkki (n. 800 g) hapankaalia
6 perunaa, keitettynä
1 sipuli
2 l lihalientä
2 persiljan oksaa
1 tl kokonaisia mustapippureita
400 g siskonmakkaraa
suolaa

1. Valuta hapankaali, mutta säästä liemi. Kuutioi perunat ja leikkaa sipuli renkaiksi. 

2. Laita lihaliemi pataan ja lämmitä liedellä kiehuvaksi. Lisää hapankaali, perunat ja sipuli ja laske lämpöä niin, että liemi poreilee kevyesti. Lisää persiljan oksat ja pippurit ja tarkista liemen maku: sen pitäisi olla hapokasta ja suolaa tulisi olla sopivasti. Lisää tarvittaessa hapankaalin lientä ja suolaa oman maun mukaan. 

3. Purista siskonmakkara nokareina liemeen ja peitä pata kannella. Nosta uuniin 140 asteeseen hautumaan. Syvenny ainakin tunniksi ristisanatehtävän pariin, kunnes on nälkä. 

Lähde: Pataruokaa, Meri-Tuuli Lindström (WSOY)


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.