Älä syö sudenmarjaa! Kasvitieteen professori listasi vaaralliset kasvit

Sudenmarja (Paris quadrifolia)
Sudenmarja (Paris quadrifolia) Lehtikuva

Villiyrtit ja -kasvikset ovat nyt pinnalla, mutta kaikki villikasvit eivät ole terveellisiä. – Näsiä on paha. Älkää ihmeessä syökö näsiänmarjoja. Sudenmarjassa on myös todella myrkyllisiä saponiineja, asiantuntija neuvoo.

Villiyrtit ja -kasvikset ovat nyt pinnalla, mutta metsästä ei saisi syödä mitään tietämättä, mitä se on. Esimerkiksi kielo on hyvästä tuoksustaan huolimatta vaarallinen. 

– Kielossa on sydänglykosideja, joita pienissä määrin käytetään pahaan sydänvaivaan. Tällaisessa muodossa niitä ei todellakaan käytetä, ja se vielä kertyy elimistöön. Eli mitä enemmän syö, sen pahempi se on, eikä se vaikutus lähde helposti pois, Sinikka Piippo sanoo. 

Piippo on kasvitieteen professori Helsingin yliopistossa. Hän on kirjoittanut teokset Mielen ja rakkauden kasvit sekä Kasvien salaiset voimat. 

Kasvi ei välttämättä ole tappava, mutta se voi aiheuttaa muuta haittaa. 

– Aasiassahan syödään sananjalkoja, saniaisia, nehän vahingoittavat maksaa. Jos sitä tekee, voi saada pidemmällä aikavälillä maksasyövän. Sama koskee leskenlehteä. Siinä on sellaisia alkaloideja, jotka vahingoittavat maksaa, jos sitä käyttää paljon. Mutta jos sitä käyttää pienissä määrin, se on hyvä hengitysteille. Maltillisesti, jos joskus on kauhea keuhkoputkentulehdus, siinä on lima-aineita, jotka helpottavat. Muttei kannata liioitella sen käytössä. 

Moni marjoista on tappava. Näsiä eli riidenmarja on yksi näistä. 

– Näsiä on paha. Älkää ihmeessä syökö näsiänmarjoja. Sudenmarjassa on myös todella myrkyllisiä saponiineja. 

Putkikasveja on monia erilaisia. Jotta elämä ei olisi liian yksinkertaista, vain osa on hyvin myrkyllisiä. 

– En suosittele yleensä esimerkiksi koiranputken syömistä, jos joku sotkee koiranputken ja myrkkykeison tai koiranputken ja myrkkykatkon. Myrkkykeisoa kasvaa ihmisvaikutteisilla paikoilla, sen putki kasvaa aika isoksi ja siinä varressa on punaisia pisteitä. Myrkkykeisoa on jokien rannoilla aika paljon. Monet putkikasveista aiheuttaa herkille ihmisille ihottumaa ja rokkoa, saksankirvelistäkni voi tulla joillekin ihmisille, Piippo sanoo. 

Kukkiakin voi syödä, mutta aina kannattaa tietää, mitä tekee. 

– En söisi keltamaitetta enkä lupiinia tai tädykettä. Eikä leinikkiä missään nimessä, ne ovat myrkyllisiä. Apilankukat ovat ihan hyviä, ja siankärsämön ja voikukan kukat ovat ihan hyviä ja terveellisiä. Orvokit ovat ihan ok, joku voi saada allergiaa myös orvokinkukista.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja