Älä osta kaupan valmisversiota! Pastakastike, joka sinunkin pitäisi osata valmistaa itse – osaatko?

pasta pesto
Oletko koskaan valmistanut pestoa itse? Shutterstock

Unohda kaupan valmisversio ja valmista klassinen pestokastike itse!

Kotikeittiössä tuoreista raaka-aineista valmistettu pesto voittaa kaupan valmiskastikkeen mennen tullen. Peston valmistaminen ei ole hankalaa: kun käytät laadukkaita raaka-aineita ja kotoasi löytyy mortteli, et voi epäonnistua!

Pestokastike on kotoisin Italian Genovasta, Ligurian hallintoalueelta. Monen italialaisen mielestä aitoon pestoon tuleekin käyttää ehdottomasti genovalaista ekstraneitsytoliiviöljyä, valkosipulia sekä paikallista basilikalajiketta.

Älä käytä peston valmistamiseen tehosekoitinta, sillä sen terien kuumeneminen pilaa herkän basilikan sisältämät öljyt ja tummentaa lehdet.

Aitoon pestoon tarvitset basilikaa, italialaisia pinjansiemeniä, grana padano -juustoa, pecorino-juustoa, valkosipulia, ekstraneitsytoliiviöljyä sekä suolaa.

Aito genovalainen pestokastike

3 oksaa basilikaa
2 rkl pinjansiemeniä
2 rkl grana padano -juustoa raastettuna
2 rkl pecorino-juustoa raastettuna
2 valkosipulinkynttä
suolaa
ekstraneitsytoliiviöljyä

Kuori valkosipulinkynnet ja laita mortteliin suolan kanssa. Murskaa survimella pyörivin liikkein. Kun valkosipuli muuttuu kermaiseksi, lisää joukkoon basilikanlehdet ja hieman suolaa, jotta murskaaminen on helpompaa ja basilikan lehtien vihreys säilyy. Lisää sitten joukkoon pinjansiemenet ja murskaa. Lisää sitten raastetut juustot yksi kerrallaan ja sekoita. Lisää lopuksi oliiviöljy, sekoita ja murskaa kunnes saat tasaista pestokastiketta.

***

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.