Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Älä mokaa sieniruokien kanssa! Huippukokki Alex Nurmi muistuttaa tärkeästä kokkaussäännöstä

Viljellyt sienet, kuten herkkusienet, kannattaa paistaa rasvassa.
Viljellyt sienet, kuten herkkusienet, kannattaa paistaa rasvassa. Shutterstock
Julkaistu 03.11.2018 09:32
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Metsäsieniä valmistettaessa sienet kannattaa laittaa kuumalle ja kuivalle pannulle, kun taas viljeltyjen sienten kohdalla on täysin päinvastoin.

Huippukokki Alex Nurmi muistutti Helsingin Messukeskuksessa järjestetyillä Viini ja Ruoka -messuilla tärkeästä sienien valmistukseen liittyvästä seikasta.

Kokin mukaan on tärkeää muistaa, että metsäsienten ja viljeltyjen sienien valmistus eroaa toisistaan yhdellä merkittävällä tavalla. 

Paistamiseen rasvaa vai sittenkin ei?

Sieniruokia valmistettaessa on Nurmen mukaan tärkeää muistaa, että metsäsienet pitävät sisällään paljon nestettä.

– Metsäsienet kannattaa laittaa ensin kuumalle pannulle ja haihduttaa nestettä pois. Jos laitatte pannulle ensin paljon voita tai rasvaa ja metsäsienet sinne joukkoon, käy niin, että neste valuu rasvaan ja lopputuloksena on rasvainen sienipaistos, kokki toteaa.

sienikastike
Metsäsienistä, kuten kanttarelleista, kannattaa haihduttaa ylimääräinen neste pois.Shutterstock

Nesteen vuoksi metsäsienistä kannattaakin ensin haihduttaa neste pois kuumalla ja kuivalla pannulla. Kun suurin osa nesteestä on haihtunut pois, voi joukkoon lisätä lopuksi vähän rasvaa.

Viljeltyjä sieniä valmistettaessa on puolestaan täysin päinvastoin.

– Kun puhutaan viljellyistä sienistä, kuten portobelloista tai herkkusienistä, niissä taas on hyvin vähän nestettä. Kun näitä sieniä paistetaan pannulla, kannattaa mukaan lisätä rasvaa, Nurmi muistuttaa.

Lisää aiheesta:

Ruotsalaisasiantuntijalta bakteerivaroitus: Koskee erityisesti lihatuotteitaÄlä paistakaan heti öljyssä tai voissa – huippukokki neuvoo tekemään sienille asian, jonka luulit olevan "täysin kiellettyä"Tiedätkö, missä vaiheessa valkosipuli kuuluu lisätä pannulle? Yleinen kokkausmoka pilaa raaka-aineen maun hetkessä Harri Syrjänen paljastaa: Tätä kasvista suomalaiset eivät osaa arvostaa – "Ihmiset ovat niin malttamattomia"Vältä yleinen kokkausvirhe! Muuttaa paistetut sienet hetkessä vetisiksiVältä pahin virhe sieniruoissa! Huippukokin parhaat sienivinkit: "Siitä ei suomalainen ruoka hirveästi parane"
RuoanlaittoSienetMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoanlaitto
  • ma17:22
    Ruoka

    Palkitulta kokilta yllättävä vinkki: "Myrkyksi" tuomittu raaka-aine onkin erinomainen mauste

  • 16.10.08:34
    Ruoka

    Keititkö vahingossa "surumunan"? Tätä se tarkoittaa

  • 10.10.08:38
    Ruoka

    "Ihmejauhot" korvaavat korppujauhot – oletko testannut?

  • 6.10.07:47
    Keittiö

    Mikrojen käyttöohjeissa on omituinen yksityiskohta

  • 29.9.17:17
    Ruoka

    Jauhelihakastikkeeseen kannattaa lisätä yllättävä ainesosa: "Vau!"