Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Älä koskaan juo vettä syötyäsi tulista ruokaa – hurja vaikutus

Chilillä maustettujen ruokien päätteeksi ei kannata juoda vettä.
Chilillä maustettujen ruokien päätteeksi ei kannata juoda vettä.Shutterstock
Julkaistu 14.12.2015 11:03

MTV LIFESTYLE

Tulista ruokaa syödessä ei kannattaisi koskaan juoda vettä, mikäli poltteen ei toivo leviävän suussa entisestään.

Maito ja jäätelö helpottavat tulisen ruoan suuhun jättämää poltetta. Toisin kuin moni uskoo, vesi ei suinkaan aja tätä samaa asiaa.

TIESITKÖ? Chileissä poltteen tunteen aiheuttaa kapsaisiini-niminen yhdiste. Kun tulista ruokaa haukkaa, aivoihin lähtee viesti siitä, että pian tulee sattumaan.

Vesi pahentaa chilin poltetta

Foodbeast-sivuston mukaan syy siihen, että vesi vahvistaa tulisen ruoan aiheuttamaa poltetta löytyy molekyyleistä: veden molekyylit eivät sekoitu tulisen ruoan molekyylien kanssa. Tästä syystä helpotus mielessä kulautettu vesilasillinen vain pahentaa ruoasta suuhun jäänyttä poltetta.

Chilin sisältämän kapsaisiinin molekyylit ovat eri tyyppiä kuin veden sisältämät molekyylit. Tästä syystä kapsaisiini ja vesi eivät sekoitu suussa, vaan jäävät toistensa rinnalle. Ilmiötä voidaan verrata esimerkiksi veden ja öljyn sekoittamiseen, joka ei sellaisenaan onnistu.

Maidon molekyylit sitä vastoin ovat samaa tyyppiä kapsaisiinin kanssa. Maitotuotteet siis helpottavat chilin poltetta siksi, että kapsaisiinin molekyylit liukenevat maitoon. Maidon sisältämä kaseiini-proteiini vauhdittaa liukenemista entisestään.

Lähde: Foodbeast 

Lisää aiheesta:

Erikoinen juoma voi auttaa lihaskramppeihin: Maistuisiko sinulle suolakurkkuliemi?Miksi punaviini aiheuttaa joillekin kamalaa päänsärkyä? Tutkijat uskovat ratkaisseensa mysteerinLuulitko sinäkin, että kahvi säilyy parhaiten jääkaapissa? 8 tuttua ruokamyyttiä, joihin tulisi jo lakata uskomastaTäydellisen gin & tonicin salaisuus piilee yhdessä oleellisessa työvaiheessa – ethän sinäkin jätä tätä välistä?Sekoita kaksi tuttua raaka-ainetta – tämä kastike sulattaa rasvan vyötäröltä!Kuuluisimmat Coca-Cola-myytit vuosien takaa – nämä eivät pidä paikkaansa!
ChiliMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Chili
  • 28.7.07:25
    Ruoanlaitto

    Chiliruoan "salainen ainesosa" voi yllättää

  • 6.2.17:32
    Ruoka

    Unohda kaupan valmisversiot! Suosittu kastike kannattaa tehdä itse

  • 5.2.21:39
    Viiden jälkeen

    Mikko ja Lauri maistelivat tulisia chilejä suorassa lähetyksessä – ilmeet kertovat kaiken

  • 17.07.202411:37
    Ruoka

    Supertuliset sipsit veivät lapsilauman sairaalaan

  • 13.06.202410:50
    Ruoka

    Myrkytysvaara! Vedetäänkö tuliset nuudelit myynnistä Suomessakin? Ruokavirasto vastaa